|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 31, 2008, 00:06:50 » |
|
Nie Lulu - cegła to cegła, a chipsy to kawałki... Przemo - czego ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 31, 2008, 00:08:36 » |
|
Chipsy kokosowe - podłoże do terrarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 31, 2008, 00:13:22 » |
|
Poszłam zobaczyć co piszą na opakowaniu - "Włókno kokosowe - chipsy". Czyli jakby to samo podłoże, ale w innej postaci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 31, 2008, 00:20:53 » |
|
Poszłam, obejrzałam film. I tak: 1. W pierwszej chwili miałam wrażenie, że to robaki. 2. To jest podłoże do terrarium, dla gadów. Właśnie niedawno wyrzucałaś ad kosz po Stepci. 3. Coś mówili na filmie? Miałam wyłączone głośniki  4. W życiu bym nie przypuszczała, że w czymś takim można trzymać adenium. 5. No i te podlanie z konewki, hm. To jakiś nocny skecz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 31, 2008, 00:24:28 » |
|
Też mi ziemia do storczyków przyszła do głowy, z dodatkiem jeszcze piasku. A co z nawożeniem? Bo gdzieś czytałam, że jak się nawozi, to nie kwitnie, czy na odwrót? Czy w kaudeks nie rośnie? A może coś poplątałam?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 31, 2008, 00:28:57 » |
|
Poszłam, obejrzałam. No dobrze, bawisz się w filmiki, a gdzie odpowiedzi na moje pytania? Hę?  Aczkolwiek ja bym tak nie pchała roślinki do tak brzydkiego wiadra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 31, 2008, 00:35:39 » |
|
Odpowiedź jest taka, że nawożenie nie ma wpływu na kwitnienie. Przynajmniej tak wyczytałem a jedna z koleżanek z forum cieszyła oczy bogatszym kwitnieniem po użyciu właśnie nawozu. Trzeba uważać tylko żeby nawozem nie polać liści. U mnie w przypadku kilku roślinek do których miałem trudniejszy dostęp i lałem po roślinie spaliłem po kilka listków. Na razie ograniczam nawożenie. Zobaczymy co w nastęonym sezonie... pewnie kilku nawozów będę próbował żeby się przekonać który da najlepsze rezultaty. <edit> niektórzy hodowcy polecają dodawanie do ziemi naturalnych składników do rozkładu np. kości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 31, 2008, 00:39:35 » |
|
Ale podlewać do podstawki, żeby nie moczyć kaudeksu? I co z przycinaniem. Wspomniałeś parę metrów wstecz, że byś przyciął adenium dukri. Jestem może upierdliwa, ale jak już mam speca pod ręką, to chcę go wycisnąć do końca Dopisane: dzięki za wskazówki mineralne, ale ja swoje kosteczki bardzo cenię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 31, 2008, 00:43:12 » |
|
Tak, przyciąć, po to żeby nie rósł w góre tylko kształtować na bonsai, ale to już jak kto woli. Ok, zmykam spać. dobranoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 31, 2008, 00:44:09 » |
|
Na bonsai? Ja chcę kaudeks nie bonsai  To przycinać czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 31, 2008, 01:06:09 » |
|
Lulu, pokazywałaś gdzieś to adenium ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 31, 2008, 14:56:16 » |
|
Ja również kupiłam ostatnio adenium. Jak myślicie? Można je będzie przesadzić jeszcze w tym roku (zamówiłam z ziemią i doniczką) czy lepiej poczekać do wiosny? Sprzedawca odpowiedział, że przesadzanie nie będzie konieczne, ale to się pewnie okaże dopiero jak dostanę paczkę. A co z tym przycinaniem? Są jakieś zasady dotyczące przycinania adenium? Czy po prostu tniemy tak jak nam sie podoba? A może samo zacznie się rozkrzewiać po jakimś czasie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 31, 2008, 16:53:25 » |
|
JeyDee - jeszcze nie pokazywałam, ale na pewno widziałaś. To adenium od agwladka  Wystawiał ich ostatnio dość dużo. Malutkie jeszcze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 31, 2008, 21:15:46 » |
|
Ja również kupiłam ostatnio adenium. Jak myślicie? Można je będzie przesadzić jeszcze w tym roku (zamówiłam z ziemią i doniczką) czy lepiej poczekać do wiosny? Sprzedawca odpowiedział, że przesadzanie nie będzie konieczne, ale to się pewnie okaże dopiero jak dostanę paczkę. A co z tym przycinaniem? Są jakieś zasady dotyczące przycinania adenium? Czy po prostu tniemy tak jak nam sie podoba? A może samo zacznie się rozkrzewiać po jakimś czasie?
Adenium może być przycinane ale nie musi. Wszystko zależy od Ciebie. Powinno się przycinać na wiosnę. Trzeba pamiętać żeby umyć po tym zabiegu ręce a najlepiej w rękawiczkach. Też bym nie przesadzał już teraz na Twoim miejscu. Podejrzyj sobie jeszcze ten link: http://forums.gardenweb.com/forums/load/cacti/msg0911305431245.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 07, 2008, 10:29:02 » |
|
JeyDee - jeszcze nie pokazywałam, ale na pewno widziałaś. To adenium od agwladka  Wystawiał ich ostatnio dość dużo. Malutkie jeszcze. To z nasion, które razem sprowadzaliśmy, a właściwie ja Władziowi sprowadziłam  Tylko, że ja jeszcze swoich nie wysiałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 07, 2008, 10:32:14 » |
|
Czemu, Dorotko?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 07, 2008, 11:13:26 » |
|
Bo nie miałam czasu i nie przygotowałam jeszcze do końca wysiewarki. Muszę podłączyć kabel grzewczy, żeby potem móc podgrzewać nocą. W dzień, jak palą się flory całość jest podgrzewana, ale w nocy byłby kłopot. Na razie jest ciepło, ale potem... Poza czystym gatunkiem mam jeszcze nasionka ślicznych odmian- kolorowych adeniów, nie tylko takich, jak wytrawia przemo na allegro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 07, 2008, 13:30:18 » |
|
A czym się różnią? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 07, 2008, 18:23:31 » |
|
Dora - rozwiń temat, proszę. Na temat innych odmian adenium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 08, 2008, 07:35:50 » |
|
Dora45_2  nono z chęcią je poznam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 08, 2008, 12:01:53 » |
|
Myślałem jeszcze żeby wyhodować inne gatunki: Adenium obesum subsp. boehmianum. Namibia, Angola. Adenium obesum subsp. obesum. Arabia. Adenium obesum subsp. oleifolium. South Africa, Botswana. Adenium obesum subsp. socotranum. Socotra. Adenium obesum subsp. somalense. Eastern Africa. Adenium obesum subsp. swazicum. Eastern South Africa. Adenium obesum subsp. arabicum. Arabia. Na razie mam obesum i somalense, czyli daleka droga jeszcze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 08, 2008, 12:05:58 » |
|
Druga szczęka mi opadła  Ambitne założenia, z chęcią będę im się przyglądać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 08, 2008, 12:26:08 » |
|
Myślałem jeszcze żeby wyhodować inne gatunki: Adenium obesum subsp. boehmianum. Namibia, Angola. Adenium obesum subsp. obesum. Arabia. Adenium obesum subsp. oleifolium. South Africa, Botswana. Adenium obesum subsp. socotranum. Socotra. Adenium obesum subsp. somalense. Eastern Africa. Adenium obesum subsp. swazicum. Eastern South Africa. Adenium obesum subsp. arabicum. Arabia. Narazie mam obesum i somalense, czyli daleka droga jeszcze  To tak jak u mnie  Z tym, że musimy odróżnić odmiany botaniczne od hodowanych bo może nie dla wszystkich jest to całkiem jasne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 08, 2008, 12:28:17 » |
|
W tej chwili jest sporo odmian barwnych Adenium obesum. U nas na rynku dostępny jest tylko gatunek, ale dzięki mnie i przemowi pojawiło sie trochę innych  Co prawda zakupiłam ostatnio roślinę o ciemno czerwonych kwiatach 'Sunrise' i bardzo mnie to cieszy    Mnie interesują też inne gatunki, ale mam na razie chyba tylko A. arabicum, a może inny.... Musze sprawdzić. Ten ciągły brak czasu... ;(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 08, 2008, 13:30:44 » |
|
Dora - faktycznie nie spotykana u nas ta Sunrise. Gratulacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 08, 2008, 13:49:40 » |
|
Ma sporo pąków i nie taki patyk jak spotyka się typ. W W-wie razem z żółtą mili kupiłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|