Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:04:31
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Truskawki.  (Przeczytany 12873 razy)
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 18, 2009, 09:04:20 »

Ja miałem duże poziomki też ich nie pryskałem i rosły...
Niestety po 2 latach coś je chyba zaatakowało Sad
Mam zamiar sobie właśnie kupić ich nasiona bo stęskniłem się za tym smakiem Smile

"Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie. "
Friedrich Ruckert
ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #31 : Maj 13, 2009, 10:28:42 »

Ja też właśnie kupiłam pnącą truskawkę HUMI na Allegro.
Przyszły wczoraj.
Dziś będę sadzić.

Wszędzie jest tak zachwalana. Ciekawe co z niej wyrośnie  Confused
szeklus
Nowicjusz
*

Moja wymarzona:))

« Odpowiedz #32 : Maj 13, 2009, 12:21:29 »

Bura w szeszlym roku wudzialam truskawki zwisajace...juz z owocami...ślicznie wyglądają. Ja nie mogłam kupić bo mam balkon od północy a w ogródku też nie mam gdzie powiesić:))
coma95
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Maj 14, 2009, 13:28:31 »

Kupiłam w zeszłym roku te Humini in vitro ale z własnej winy ( wyjechałam ) paczka przeleżała na poczcie dość długo i nic z nich nie było.
Ale ku mojemu zdziwieniu 2 w tym roku wiosną odbiły i rosną Very Happy
Zatem to chyba jednak dość wytrzymała odmiana ?
Dopiero w tym roku dowiem się jak smakują...
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #34 : Maj 14, 2009, 14:17:10 »

Kupiłam w zeszłym roku te Humini in vitro
Jak to in vitro ?
Nigdy o takich nie słyszałam  Confused

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Maj 14, 2009, 19:05:38 »

Coma to dwie sie moze dowiemy:))) moje sie jakos trzymaja:))

Małgoś nie chce mi się pisać więc wkleję Ci trochę lektury od hodowcy z allegro:)) Miłego czytania:))

"Instrukcja uprawy:
Truskawka Pnąca Hummi® In vitro
Truskawka jest rośliną krzewiastą, która przy odpowiedniej pielęgnacji owocuje obficie przez dwa do trzech lat. Przy dłuższym okresie uprawy owoce ulegają zmniejszeniu, a zbiory są znacznie mniej obfite. Sadzonki truskawki Hummi ® produkuje się z ogromną starannością, a ich produkcja podlega stałej kontroli ze strony urzędów państwowych.

Lokalizacja, przygotowanie podłoża i nawożenie:
gleba:   o luźnej strukturze, humus, pH 5,5 do 6,5

W przypadku ziemi zwartej lub piaszczystej zalecamy wzbogacenie torfem bagiennym bez nawozu
nawożenie:   1 termin: ok. 2 tyg. po nasadzeniu, kiedy roślina wytwarza świeże    liście
później: zawsze w sierpniu lub wrześniu po zbiorach
nawóz:    nawóz organiczny, 50-70 g/m2

Nasadzanie i pielęgnacja:
okres nasadzania:   1 okres nasadzania:
od wczesnej wiosny  to znaczy od polowy marca kiedy ziemia nie jest już zmarznięta do, połowy czerwca.
Owocuje od  czerwca do pierwszych mrozów stale dając nowe owoce
2 okres nasadzania:
od września do końca października
Owocuje w przyszłym roku od  czerwca do pierwszych mrozów stale dając nowe owoce

odstęp:   20-30 cm w rządku i 50-80 cm pomiędzy rzędami
                                   żelazna zasada: 25 sadzonek wymaga 6m2  powierzchni
wilgotność:   zadbać o stałą wilgotność podłoża, podlewać codziennie wieczorem.
Pielęgnacja:
•   na wiosnę przykryć rośliny warstwą flizeliny dla ochrony przed nawrotami mrozu
•   możliwie jak najwcześniej odcinać odnogi, które osłabiają roślinę tak bardzo, że zagrażać to może zbiorom w kolejnym roku
•   liście: po zbiorach (do września) odciąć liście zewnętrzne, jeżeli zabarwiają się na czerwono, są chore lub suche
•   na wiosnę pamiętać stale o nawadnianiu, w szczególności w ciągu tych 4 tygodni od pojawienia się kwiatów do zbiorów. Uwaga: nie polewać samej rośliny, zwracać uwagę na to, by nie moczyć owoców
•   podkładać słomy lub wełny drewnianej przed zbiorem; pozwala to utrzymać czystość i przyśpiesza wyschnięcie po deszczu
Wszystkie sadzonki Hummi® wolne są od wszelkich wirusów, bakterii i grzybów, co podlega stałej kontroli. Dzięki wysokiej jakości sadzonek Hummi® zminimalizowaniu uległa konieczność stosowania środków ochrony roślin. Jeżeli jednak mimo to uznaliby Państwo za konieczne użycie tego rodzaju preparatów, to proszę stosować tylko środki specjalistyczne i zapoznać się dokładnie z instrukcją!

Truskawka Pnąca Hummi® In vitro

Truskawka pnąca owocuje od czerwca do pierwszych mrozów. Roślina tworzy wici, na których pojawiają się coraz to nowe kwiaty.
lokalizacja:   od miejsc nasłonecznionych po miejsca w półcieniu, im miejsce bardziej
nasłonecznione, tym lepiej
gleba:    ziemia ogrodowa o raczej luźnej strukturze, pH 5,5, ew. wzbogacenie
 torfem bez nawozu słabo nawieziona ziemia kwiatowa, względnie mieszanka  ziemi ogrodowej z ziemią kwiatową

pojemnik/wielkość: na każdą roślinę przeznaczyć należy ok. 2 l ziemi

nawożenie:   co tydzień ok. 1 mała płaska łyżeczka nawozu organicznego na roślinę w promieniu 10cm od głównej łodygi , nawozić bardzo ostrożnie, zbyt duża ilość nawozu spowoduje nieodwracalne zmiany
Uwaga:

Nawożenie rozpocząć dopiero po pojawieniu się pierwszych pędów!
Nie stosować kompostu, truskawki są wrażliwe na sole i wymagają niewiele azotu!
W listopadzie oderwać ostatnie kwiatostany i odciąć wici, co spowoduje wzmocnienie rośliny przed zimą. Rośliny hodowane w donicach czy skrzynkach balkonowych zabezpieczyć na okres zimy, przede wszystkim nie dopuścić do przesuszenia!

Na wiosnę roślina mateczna tworzy po pierwszym kwitnięciu coraz to nowe rozłogi. Suche liście wolno obcinać tylko na wiosnę.

Wskazówka:  na wiosnę odrywać delikatnie pierwsze kwiaty które generuje roślina , co spowoduje szybszy wzrost i wzmocnienie."

Pewnie te wiadomości przydadzą się innym:))) Jeżeli życzysz sobie też zdjęcie to myślę, że też da się to załatwić:))

Post dołączony: Maj 14, 2009, 19:18:09

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #36 : Maj 14, 2009, 19:31:14 »

Nadal nie wiem, co sprzedający ma na myśli pisząc o in vitro, bo ani słowem nie wspomina ,że te truskawki rozmnaża się w ten sposób. Ale jak to brzmi. Laughing

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Maj 14, 2009, 20:49:22 »

Małgosia:)) Mówisz i masz:)))

Czym jest rozmnażanie in vitro i jakie są jego zalety? 

Od dwudziestu lat oferuje się rośliny rozmnożone in vitro. Przy odpowiednim postępowaniu ta metoda rozmnażania gwarantuje uzyskanie całkowicie zdrowych i czystych gatunkowo sadzonek. Ze względu na wielość gatunków roślin rozmnażanie metodą in vitro  stanowi jedyną możliwość pozyskania sadzonek wolnych od wszelkich wirusów

Stożki wzrostu pędów (merystema) nie są jako najmłodsza tkanka roślinna zaatakowane przez wirusy.  Stożki te pobiera się z  przetestowanych wysokowydajnych roślin celem doprowadzenia  ich do postaci miniaturowych roślin wolnych od wszelkich zarazków. Poprzez dodanie hormonów roślinnych roślinki tworzą boczne pędy.  Ten rodzaj rozmnażania odbywa się w klimatyzowanych pomieszczeniach hodowli roślin.

Przed sprzedażą sadzonek rośliny nasadza się w donicach i poddaje aklimatyzacji w szklarni. W przypadku roślin rosnących na  wolnym powietrzu ich zahartowanie następuje na świeżym powietrzu. Ponieważ pobrana pierwotnie tkanka roślinna jest merystemą, mówi się też o rozmnażaniu merystemowym (tkankowym).

Albo najlepiej wejdź sobie na stronkę sprzedawcy:

http://allegro.pl/item633335223_truskawka_pnaca_hummi_sadzonki_zestaw_5_szt.html
coma95
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Maj 15, 2009, 05:40:59 »

Zapomniałam o tym obrywaniu pierwszych kwiatostanów Sad
Zobaczę co jeszcze ewentualnie teraz mogłabym oberwać.
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Maj 15, 2009, 08:25:53 »

coma 95 moje jeszcze nie maja kwiatostanów, są takie malusieńkie ale widać, że szybko rosną:))
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: