Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:01:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Eszeweria  (Przeczytany 12820 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« : Sierpień 14, 2008, 15:29:56 »

A na balkonie coś się zabiera do kwitnienia...

kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2008, 15:35:37 »

Ojej Very Happy Superancko, zazdroszczę wszelkich kwitnień u sukuletów Very Happy Wink

A ja przy okazji wizyty w Botaniku po hoje chyba poproszę o pokazanie mi stapeliowatych Very Happy

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2008, 01:34:06 »

Ale czy to cudne coś jest stapeliowate ?  Mad
Bo wygląda raczej na eszewerię  Confused.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2008, 07:15:55 »

Nie, to taka sukulentowa 'kapusta' - widziałaś na balkonie, w tej piętrowej skrzynce.
Już je gdzieś prezentowałam...

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2008, 12:34:02 »

Zawołać Wyraka - niech powie czy to eszeweria  Smile.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2008, 13:24:55 »

To ja dodam jeszcze 2 obrazki dla łatwiejszego rozpoznania...
(przejaśniło się troche i mogłam wyjśc na balkon)

to jest drugi egzemplarz, ale chyba ten sam gatunek

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2008, 15:42:53 »

Bankowo Eszeweria.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2008, 16:39:44 »

Dziękuję Smile

Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2008, 18:21:07 »

Jakie ładne Surprised! Widziałem dziś jednego takiego sukulenta przez okno w ogrodniczym <zazwyczaj gdy wracam od babci to robię mały przegląd> i myślę sobie teraz że chyba go sobie kupię za odłożone pieniądze na gymnocalyciumy. Bo i tak ich nigdzie nie ma Sad

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2008, 10:08:50 »

I kupiłem sobie dziś, w ogrodniczym za 9,50. Oceńcie sami czy się opłacało. Ma dwie odnóżki z korzonkami które właśnie przysypałem ziemią. 3 in 1 Smile.

PS Wyraczku mój najdroższy czy to eszeweria?

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2008, 11:14:47 »

Już ci odpisałą w 'jakie to rośliny' że tak.
Zresztą.. nawet na oko podobna do moich. Wink

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2008, 11:29:37 »

Avocado jakbyś się doczekał więcej eszeweriowych dzieci to zarazerwuj mi jedno, to się z Tobą wymienię Smile
Nie mam jeszcze ani 1 esze a chcę mieć Smile

Wystarczy Natalia Wink
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 16, 2008, 12:41:44 »

Już ci odpisałą w 'jakie to rośliny' że tak.

Później pomyślałem że powinnam to pytanie zamieścić w innym dziale, a edytować tutaj jak nie mam.

Zresztą.. nawet na oko podobna do moich. Wink

Na oko wyglądają jak twoje ale mój nie jest taki mięsisty jak twoje i nie byłem pewien.

Avocado jakbyś się doczekał więcej eszeweriowych dzieci to zarazerwuj mi jedno, to się z Tobą wymienię Smile
Nie mam ecze ani 1 jeszcze a chcę mieć Smile

Eeee na więcej dzieci nie musisz czekać bo jedno mam już na wydanie < To drugie sobie wolę zostawić na w razie czego, ale gdy puści nowe to będą na wymianę.>

I wracając do tematu – Czy u was te dolne listki gniją? Bo właśnie zauważyłem ze od samego spodu jest kilka które uschły Surprised

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2008, 13:06:04 »

To chyba normalne, że usychają. Ja mam 4 rozchodniki         (2 rodzaje), które przypominają eszewerie, i którym od spodu listki schną. Ja im je wyciągam pęsetą. To chyba przez kontakt z wodą, podłożem tak się dzieje. Myślę, że normalne, że od dołu tracą liście, ale od góry wypuszczają.

Wystarczy Natalia Wink
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2008, 13:10:56 »

To już jestem spokojny.

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 17, 2008, 19:11:53 »

Tellerko to na pierwszym zdjęciu to Echeveria runyonii

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #16 : Sierpień 17, 2008, 19:18:41 »

O, dzięki Smile

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 02, 2008, 17:45:30 »

Jak myślicie. Czy eszewerie da się rozmnożyć z listka???

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 02, 2008, 17:47:01 »

Chyba tak Smile Ale myślę, że to może być długotrwałe.

Wystarczy Natalia Wink
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 02, 2008, 17:54:40 »

Oderwałem jeden listek.. i siedzi w ziemi. Jeśli Się mi uda go ukorzenić i będzie rósł wyślę Ci go Natalio <no i czekam na korzonki w tych odrostach bo na razie co ich nie widać Mad

Kasiek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 04, 2008, 21:58:38 »

Jasne że się da z listka rozmnożyć Very Happy
Tylko trzeba posadzić w piasku albo ziemia+piasek 1:1 i  prawie wcale nie podlewać (powiedzmy raz na 2 tyg) puszcza korzenie b.szybko (2-3 tyg) a potem są takie maciupkie eszewerie *_* mogę dać zdjęcie jak moje wyglądają po 2 misiącach (ale wstyd przyznać śpię przy otwartym oknie a one w przeciągu i chyba im to nie służy bo im listki więdną ale nie mam ich gdzie przestawić XD fiołkom afrykańskim też to okno chyba nie służy - na szczeście dla nich już się robi chłodniej i zaczyman zamykać Smile )

Mam jeszcze drugi zestaw  (2 eszewerie + drzewko szczęścia variegata ) na oknie południowym, prawie wcale nie otwieranym i mają się lepiej Smile podlewam raz na 3 tyg Very Happy)

Tellerko - powiedz jak te Twoje eszewerie hodujesz bo są piękne ! One stoją normalnie na balkonie ? Cały czas na dworze ?

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 05, 2008, 16:44:39 »

To idę kilka listków "uszczknąć"

Kasiek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 06, 2008, 21:39:53 »

Powodzenia Smile

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 12, 2008, 07:33:52 »

Jedna po 2 dniach w ziemi leżała zflaczała a 2 jeszcze stoi.

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 20, 2008, 14:15:29 »

A próbowałeś oderwać jeden listek i po prostu odłożyć go na bok, nie wsadzając do ziemi? Ja kiedyś miałem mnóstwo w taki sposób ukorzenionych liści, bo ich nie zbierałem i przy doniczce leżały Very Happy  Porządków jednak nadszedł czas Razz  A do ziemi jak pisze Kasiek sadzi sie jak najbardziej i ja nie wiem co wy robicie, że wam to gnije  Smile  Pamiętajcie, że to sukulent Wink  U mnie jeśli chodzi o podlewanie, to tyle co kot napłakał... No dobra, u mnie też parę sucholubnych roślin sie nie przyjęło, bo zgniły Razz
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 20, 2008, 14:34:14 »

Ja już to przerabiałam z ukorzenianiem listków zwykłego grubosza. Też mi ciągle gniły a ja nie wiedziałam dlaczego bo podobno to takie łatwe. Okazało się, że je przelewałam. Im trzeba dosłownie parę kropel wody... no może trochę więcej. Raz na kilka dni, gdy ziemia jest sucha spryskuję ziemię, w której siedzi listek. Dwa pryśnięcia i starczy, czekam aż znowu całkowicie wyschnie.

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 20, 2008, 14:45:20 »

No właśnie miałem polecić samo opryskiwanie ziemi zamiast podlewania, tylko nie wiem czy bym dobrze polecił Very Happy  Bo przynajmniej moja eszeweria ma coś takiego woskowatego na listkach, że jak ją spryskam (woda przegotowaną), to robią sie perełki, które po wyschnięciu zostawiają osad. Odnosi sie to jednak do roślin dorosłych, już rozrośniętych, a nie do pojedynczych listków i nie byłem pewny, czy oby opryskiwanie nie zaszkodziłoby roślinie... Ale skoro Agnieszka spryskuje, to ja jej rady popieram Smile
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 20, 2008, 16:12:18 »

Spryskiwałam grubosze, teraz eksperymentuję z eszeweriami i pahyphytum. Myślę, że ten osad nie będzie przeszkodą bo po jakimś czasie gdy nowa roślina się usamodzielnia, można zacząć normalnie podlewać i pozbyć się starego listka.

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 25, 2008, 18:45:40 »

Mi w eszewerie ciągle od dołu listki usychają - na pewno jej nie przelałem... chyba że w ogrodniczym.

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 25, 2008, 19:15:17 »

Ale przecież to normalne, że stare listki usychają, a nowe nie. A stare liście logicznie znajdują się na dole. I chyba problemem byłoby gdyby usychały młode listki, co nie? Nie mam racji?
Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: