|
tellerka
|
 |
« : Sierpień 14, 2008, 20:23:17 » |
|
Mam nietypowe pytanie do kaktusiarzy....  W poszukiwaniu piasuszku do posadzenia zdobyczy od Dory (dziękuję!!!) znalazłam w zwierzaczkowym sklepie podłoże do roślin akwariowych. Wygląda na dość piaszczyste. Jak się nadaje do sukulentów stapeliopodobnych?  A jeśli nie do nich... to do czego oprócz akwarium?  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2008, 22:06:59 » |
|
Piasek i żwirek akwarystyczny kupuję w zoologicznym, ale o podłożu pierwsze słyszę  Jest w nim jakaś ziemia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2008, 08:04:12 » |
|
Ja używam żwirków i piasków akwarystycznych właśnie. Nie tylko dla rybek ale i dla zwierząt trzymanych w terrariach.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2008, 08:19:05 » |
|
Myślę, że spokojnie możesz go użyć. W każdym razie ja użyłabym.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2008, 08:52:11 » |
|
Skoro jest dla akwariowych, to innym pewnie nie zaszkodzi. Zaryzykowałabym  ale czekaj na Wyraklesa naszego 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2008, 09:19:05 » |
|
Nie miałam z tym styczności, ale uważam, że można użyć. Myślę tak jak Famelia, że gdyby to podłoże zawierało jakieś substancje szkodliwe dla roślin to i akwariowe by w nim nie rosły. To chyba jakaś specjalna skała, o specjalnej porowatości, której zadaniem jest lepsze zakorzenienie roślin akwariowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2008, 11:34:56 » |
|
Szukałam piasuszku do wymieszania z ziemią 'kaktusową' a kupiłam to właśnie. Ponieważ jest ciemne, to nawet nie będzie widać, że to jest mieszanka z przewagą skał... Pożyjemy, zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2008, 20:30:56 » |
|
Podłoże dla roślin akwariowych oparte jest na glinie. Niektórzy producenci do tego celu używają bardzo drobnego keramzytu (w końcu to też glina). Podłoże to wykazuje się dość dużą porowatością, aby baterie nitryfikacyjne miały gdzie osiadać i oczyszczać wodę z azotynów i azotanów przerabiając je na azot potrzebny dla roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2008, 20:32:37 » |
|
aby baterie nitryfikacyjne miały gdzie osiadać
Na pewno baterie masz na myśli ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2008, 20:33:04 » |
|
Glina i keramzyt to, w przypadku podłoża dwie rożne rzeczy.... Glina po wypaleniu zdecydowanie zmienia właściwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2008, 20:42:24 » |
|
No wiadomo że o bakterie chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2008, 22:15:54 » |
|
Glina i keramzyt to, w przypadku podłoża dwie rożne rzeczy.... Glina po wypaleniu zdecydowanie zmienia właściwości.
Zgadza się, ale uzupełnię swoją wypowiedź: nie można zastosować w akwarystyce czystego keramzytu bo takie podłoże będzie jałowe i nieprzydatne. Jest on mieszany z gliną lub oblepiany nią. Na to daje się warstwę piasku. Glina spełnia tu rolę nawozu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2008, 21:28:39 » |
|
A, teraz zrozumiałam. Przyznam się, że rozwiałeś, przy okazji moje wątpliwości... bo zawsze zastanawiałam się jak te rosliny w akwariach rosną.. z wody biorą nawóz czy jak? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2008, 21:32:38 » |
|
Astrid, nie wiem, czy wszystkie, ale na wątku akwarystycznym piguła mi mówiła o nawożeniu dwutlenkiem węgla 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 26, 2008, 21:34:39 » |
|
To chyba nie doczytałam....  Nie daję rady wszystkiego czytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2008, 21:35:38 » |
|
Nie dziwię się.. ja nie nadążam z wybranymi wątkami...
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 08, 2008, 20:04:48 » |
|
U Tomaszka mają świetną ziemię do kaktusów. Jeszcze nigdzie takiej nie widziałam. W składzie dużo różnego rodzaju piasku i tłuczonej czerwonej cegły. Podłoże jest bardzo, bardzo sypkie. Nie trzeba już nic do niej dodawać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 08, 2008, 22:01:35 » |
|
A jak to jest z ph? U P. Mariusza podłoże do kaktusów różni się w zależności od pochodzenia roślin. Do kaktusów meksykańskich i z pd.stanów USA ma odczyn obojętny do lekko zasadowego, natomiast do kaktusów południowoamerykańskich jest lekko kwaśne. Nigdzie więcej nie spotkałam się z takim podziałem. Zawsze polecana jest po prostu ziemia do kaktusów z ewentualnym dodatkiem piasku. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 09, 2008, 10:10:26 » |
|
Lila z ph to już trochę skomplikowana sprawa. To prawda, że kaktusy meksykańskie tj. np. Astrophytum, Lophophora lubią podłoże bardziej zasadowe. Większość kaktusów wymaga podłoża kwaśnego. Ale, żeby osiągnąć idealne ph podłoża trzeba się bawić kwasem np. siarkowym, szczawiowym i papierkiem lakmusowym. Jeśli będziesz zainteresowana to daj mi znać odeślę Cię w miejsce, gdzie poczytasz dokładnie jak przygotowywać wodę. Ja się jednak tak nie rozdrabniam. Dla kaktusów lubiących zasadowe podłoże (podłoża w sprzedaży mają kwaśne ph) daję po prostu więcej żwiru i potłuczoną skałę wapienną(po drodze do Krakowa można zebrać  ) oraz trochę zwietrzałej gliny. Nie narzekam na brak kwitnienia czy wzrostu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 14, 2008, 21:51:18 » |
|
tellerko jak tam Twoje roślinki stapeliowe - jak sobie radzą w mieszance ziemi kaktusowej z aquagruntem, ładnie rosną ?
Ja nie wiem czy dobrze zrobiłam bo posadziłam moje stapeliowe do ziemi kaktusowej compo pomieszanej ze żwirkiem (1-3 mm) i agroperlitem. Co sądzicie o takiej mieszance ? Zgłupiałam - jedni zalecają takie mieszanki, a inni uważają, że przez agroperlit roślinki mogą gnić, ponieważ na wierzchu ziemia wysycha, a na dnie jest wilgoć. Będę wdzięczna za Wasze spostrzeżenia i uwagi. Pozdrawiam serdecznie Ania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 15, 2008, 21:27:26 » |
|
Aniu, jeśli tylko będziesz dobrze 'macać' ziemię przed podlaniem to bedzie ok. No i teraz (zimą) najważniejsze. Nie wolno zaserwować im razem zimno i mokro bo błyskawicznie zgniją. Im bardziej obniżamy (ewentualnie) temperaturę tym rzadziej podlewamy. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 16, 2008, 17:54:07 » |
|
tellerko bardzo Ci dziękuję - będę macać i obserwować  i mam nadzieję, że ich nie zmarnuję. Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|