marangai
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 14, 2008, 10:40:16 » |
|
... Szefowa przywiozła mi kawałek (oczywiście z pestką  ) z azjatyckich wojaży... Biały, lekko orzechowy w smaku... Pestka oczywiście siedzi już w ziemi, ale mnie dręczy ciekawość - co ja właściwie sobie hoduję??? 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2008, 10:57:19 » |
|
A gdzie fotka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2008, 11:00:43 » |
|
Czego fotka, kawałka owocu  ? Obawiam się, że zjadłam na miejscu...  Owoc, nie fotkę, oczywiście... A pestka, jak to pestka - brązowa, okrągława, ponad centymetr średnicy... Po cichu liczę na pomoc ling ling
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2008, 14:31:31 » |
|
No myślę intensywnie, co mi pasuje do opisu białego "wężowego" owocu... A możesz go narysować? Kształt mniej więcej? A ja będę myśleć dalej  Poprzyglądam się też owocom, jak pójdę na zakupy, bo na razie pustka w głowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2008, 15:29:17 » |
|
A dlaczego wężowy?? Może opisz owoc- bo nie zauważyłam opisu, skoro nie ma fotki...Gdzieś czytałam, ale o smoczym owocu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2008, 15:39:56 » |
|
A może to rambutan? W środku jest biały i ma pestkę brązową - nawiasem mówiąc bardzo smaczny - ale tylko tam w Azji, bo kupiony w Polsce nie ma tego smaku.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2008, 16:13:26 » |
|
A dlaczego wężowy?? Może opisz owoc- bo nie zauważyłam opisu, skoro nie ma fotki...Gdzieś czytałam, ale o smoczym owocu...
Smoczy jest fioletowy, przypomina gigantyczną szyszkę i ma mnóstwo maleńkich, czarnych nasionek w środku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2008, 17:16:45 » |
|
Jednak łatwiej by było, gdybyś zdjęcie pestki zamieściła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2008, 09:02:02 » |
|
Szukałam na kilku stronach zdjęć, pasujących do tego opisu i teraz już zżera mnie ciekawość Marangai, napisz proszę coś o kształcie i wielkości tego, co zjadłaś  Z tego co widziałam, pasowałby rambutan, o którym wspomniała Egrabow. Tylko, że on ma jeszcze taką czerwoną skórkę i dopiero wydłubany z niej owocek jest biały (tak w każdym razie wynikało ze stron, które przeglądałam) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2008, 10:00:19 » |
|
Tak Asiorku i jeszcze ta skórka ma takie wyrostki jak kasztan - dlatego pomyślałam, że to może być rambutan - tylko nie wyobrażam sobie, żeby można było przynieść kawałek tego owocu bo cały jest wiekości śliwki.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2008, 10:44:32 » |
|
No i rambutan (tutaj nazywane lechee) jeśli jakieś zwierzę przypomina, to prędzej jeżowca, niż węża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2008, 10:52:53 » |
|
MAM! Wpisałam w googlach po prostu "wężowy owoc" i znalazłam coś takiego jak salak jadalny!   Oto obrazek z wikipedii. Marangai, czy to to? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2008, 11:06:03 » |
|
Ach, wężowy, bo skórka jak u węża... Ja sobie wyobraziłam coś długiego, jak wąż, koloru białego z wierzchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2008, 11:34:59 » |
|
Mnie się początkowo narzuciło wyobrażenie jakiejś białej skóry bądź skorupy, jak przy kokosie. Dopiero Twój poprzedni post, Ling Ling, zwrócił moją uwagę na to, że owoc ma mieć coś wspólnego z wężem . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2008, 09:11:53 » |
|
Asiorku, to chyba to!!! Widziałam drania już bez skóry i pokrojonego, ale kolor "wnętrza" i pestka to wypisz-wymaluj... Dzięki wielkie!!! 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 20, 2008, 00:27:20 » |
|
Nie ma za co.  Sama byłam potwornie ciekawa co też tam sobie hodujesz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|