Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« : Sierpień 10, 2008, 17:29:37 » |
|
Dzisiaj , robiąc fotki policzyłam- tak "z grubsza" pączki na hibiskusach w donicy- na oko jest 25 pączków...  Ciekawa jestem czy wszystkie nadal będą tak rozkwitać  jak na fotce/fotka z 08.08.08/  A to dzisiejsza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2008, 21:49:42 » |
|
A ja łapię doła... z moich 2 zakupionych ostatnio jeden sprezentowałam babci w czwartek. Cieszyłam się, bo w doniczce chyba były dwie rośliny - jeden pęd idący z ziemi miał jasne, łososiowe pąki a pozostałe 3 miały czerwone. Drań dzisiaj zrzucił wszystkie, a już miał takie wielkie, prawie otwierał. Drugiego zostawiłam sobie i też dzisiaj pozbył się pączków, co do jednego, wszystkich. A oba miały mnóstwo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2008, 21:58:37 » |
|
Na pewno niedługo zawiążą nowe- to szok po zmianie miejsca...Moje też na początku tak robiły...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2008, 17:35:04 » |
|
Och , jak te moje hibiskusy mnie dołują...  Wprost gryzę palce jak widzę rozkwitajacy pąk- czy w końcu będzie inny kolor... Ale gdzie tam  - i owszem jest następny...  Piękny i wielki...ale znowu taki jak poprzednie!!  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2008, 11:17:56 » |
|
Hipek który gubił pączki po postraszeniu, zachwycił swym kwiatem  .  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2008, 17:14:07 » |
|
tuberoza11, poznajesz  ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2008, 22:01:26 » |
|
 Kasiu cudny jest, oczywiście że poznaję, dość nietypowy kolorek ma ... a on już taki dorosły jest, że kwitnie tak dostojnie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2008, 05:58:41 » |
|
Jest nadal malutki. Kwiat zakrywa całą roślinkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2008, 23:31:55 » |
|
Elu, Emmo, Wyraczku - toż to cudeńka prawdziwe! Gratuluję piękności. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2008, 13:24:10 » |
|
Ja dzisiaj swoje hibki dałam do mieszkania,ostatnio są coraz chłodniejsze noce. Mam pytanie odnośnie ciapatego hibka , mianowicie rośnie do góry i słabo się rozkrzewia.Czy powinnam sciąć górę czy lepiej go zostawić ?   Elu przepiękne są twoje hibcie  bardzo mi się podoba ta kompozycja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2008, 15:28:10 » |
|
Dziękuję ci Elu  . Chibka ciachnę i ukorzenię a potem posadzę oba w jednej doniczce.Już jedno drzewko mam i narazie mi wystarczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2008, 15:59:07 » |
|
Powtórzę moje pytanie z wątku o sadzonkach hibiskusa, bo nie doczekałam się odpowiedzi... Czy to normalne, ze nie ukorzeniona jeszcze gałązka zaczęła kwitnąć? I czy o braku korzeni świadczy fakt, że ona po zjęciu folii zaczyna więdnać?  Nie chcialabym jej teraz ruszać i grzebać w doniczce, bo ciekawa jestem kwiatka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 23, 2008, 17:28:16 » |
|
Rośliny przewidziane do ukorzenienia powinny mieć oberwane pąki kwiatowe. Roślina zamiast skupić się na wytworzeniu korzonków siły kieruje na rozwinięcie kwiatu. Może być, że po zakwitnięciu, padnie- ale może też i dalej zyć. Na ile wystarczy jej sił...Pod folią ma wilgoć, więc nie odkrywaj...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 23, 2008, 17:50:50 » |
|
No ale ona tego pąka nie miała, wyrósł później. Szkoda mi go obrywać, już zaczyna się otwierać  Może nawozu wleję?  Druga sadzonka w tej samej doniczce jest mniej żywotna, bardziej potrzebuje okrycia. To nic, zostawiam folię i czekam. Zaryzykuję z tym pąkiem, poczekam aż się otworzy. A potem resztę utnę, bo tam następne zaczynają wyrastać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2008, 17:59:43 » |
|
Moniko- a może zdążyły już wyjść korzonki? Skoro produkuje pąki następne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 23, 2008, 18:03:53 » |
|
No właśnie tego nie wiem i nie odważę się sprawdzać - a może powinnam ?
Jak zdejmuję folię, listki klapią. Czy to jest objaw braku korzonków? Druga sadzonka jest zdecydowanie słabsza, wolniej rośnie i łatwiej więdnie - ta raczej na pewno jeszcze nie ma korzeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 23, 2008, 18:07:16 » |
|
Czyli za wcześnie na zdjęcie okrycia. Zmienia sie od razu temperatura i" klapieją"- trzymaj je tak nadal- tylko wietrz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 23, 2008, 18:16:46 » |
|
W tej chwili im wystarcza stanie w otwartym worku. To znaczy worek stoi normalnie otworem w górę, w nim doniczka. Wilgoci zbytniej tam nie ma, ale jednak różnica jest - bo roślinki reagują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 23, 2008, 18:28:27 » |
|
Czyli wszystko w porządku- niech tak stoją. Zaglądaj na spód worka czy co nie pleśnieje- bo wiesz wilgoć i ciepło.../Tylko przypominam.../
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 23, 2008, 18:32:17 » |
|
Jasne  dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2008, 07:44:51 » |
|
A oto moje kolejne podejście do hibiskusów. Kupiony "w ciemno" - bez kwiatów. Kwiaty ma raczej nie za duże, pojedyncze ale za to pręciki sa najładniejsze z tych, które widziałam  
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 25, 2008, 10:47:58 » |
|
Dokładnie taki jak mój  Trochę pomarańczowy, trochę łosoiowy... i ten środeczek, śliczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 26, 2008, 06:41:35 » |
|
Potrzebuję pomocy.Dwa tygodnie temu zrobiłam oprysk środkiem Actellic 500 EC na mączliki ,nie wiedziałam że jest bardzo mocny (pomimo szczelnych ciuchów,okularów,chusty ,rękawiczek, itp. mało nie wylądowałam na pogotowiu :/ ) I dwa moje chibki marnieją w oczach  żółkną im liście,strasznie zmizerniały ,są oklapnięte i takie bez życia.Co powinnam teraz zrobić ? przesadzić je (mogło spaść z liści trochę trutki na ziemię) przyciąć? bardzo proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 26, 2008, 07:30:35 » |
|
Mogłaś zrobić za mocny roztwór, a po drugie po oprysku nie wolno ich wystawiać na bezpośrednie słońce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 26, 2008, 07:46:47 » |
|
Wydaje mi sie ze raczej spadniecie trutki w ziemie nie zaszkodzilo . Raczej za mocny roztwor tak jak Meryl napisala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 26, 2008, 10:06:00 » |
|
Przesadzenie tutaj nic nie da,bo system korzeniowy jest zdrowy, nie uszkodzony.Według mnie po prostu o nic nie zrobisz, trzeba czekać aż roślina sama się zregeneruje, teraz gdy jest osłabiona nie wolno jej zasilać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|