Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 08:47:30
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gasteria  (Przeczytany 1063 razy)
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« : Sierpień 08, 2008, 11:25:25 »

Nie znalazłam takiego wątku więc zakładam nowy.

Niedawno dostałam kilka młodych gasterii, niestety nie znalazłam zbyt wiele informacji na ich temat i do końca nie wiem jak się nimi zajmować. Na razie traktuję je jak większość sukulentów tzn. posadziłam je w przepuszczalnym podłożu, mają dużo słońca i rzadko je podlewam. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzę i będą zdrowo rosły.

Jeżeli wiecie coś na temat gasterii będę bardzo wdzięczna za rady. Może wiecie też jaka to odmiana?

Mile widziane zdjęcia innych gasterii. Smile

Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2008, 21:09:59 »

Nie znam się kompletnie na tych roślinach ale całkiem ładnie wyglądają Smile

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
india
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2008, 09:25:57 »

Ja mam Gasterie i powiem Ci że nie są wcale kłopotliwe w uprawie.
Mało podlewania, jasne miejsce i rosną. Całe lato spędzają na balkonie i wtedy jak jest upał podlewam częściej. Zimę spędzają w mieszkaniu na parapecie.

pozdrawiam Smile
india
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2008, 08:54:31 »

Dziękuję za odpowiedź.
Roślinki te uratowałam z parapetu mojej mamy gdzie stały zapomniane. Gnieździło się tam kilkanaście gasterii w jednej doniczce, tak że nie było widać ziemi. Liście miały poparzone tak bardzo, że musiałam poobrywać po kilka z każdej, na tych moich jeszcze widać lekkie zbrązowienia. Zdziwiło mnie to bo myślałam, że lubią one dużo słońca i nie powinno im szkodzić. Dodam jeszcze, że zawsze tam stały więc na pewno były do niego przyzwyczajone.

Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2008, 11:48:43 »

Mam problem z moimi gasteriami. Na zdjęciach w pierwszym poście widać lekkie zbrązowienia na końcach liści. Dzisiaj porównałam rośliny ze zdjęciami i zauważyłam, że coraz większa część liści robi się brązowa. Nie wiem co mam z nimi teraz zrobić. Stoją na południowym parapecie, więc może się poparzyły?

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2008, 10:40:41 »

Zdejmij i połóż w mniej słoneczne miejsce. Mi też tak nieraz brązowiały kwiaty ale czasami potem to się cofało. Wiem, że można kupić też takie jakieś środki "przywracające zieleń" kwiatom. Ale nigdy tego nie miałam więc nie wiem co i jak.

Wystarczy Natalia Wink
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2008, 12:10:44 »

Dziękuję za radę. Już przestawiłam, dodatkowo podlałam na wypadek gdyby były przesuszone. Teraz będę obserwować czy coś się zmienia Smile

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: