Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 08:43:57
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OGRÓDEK ELI G.- 2008 cz. 4  (Przeczytany 8884 razy)
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #30 : Sierpień 11, 2008, 12:14:34 »

Świetne Zoe , brawo!
Powiedz mi jeszcze jak wygladają dojrzałe nasiona eukomisa - mam trzymać te "wisiorki" na roślinach aż wyschną? Czy zerwać i wysuszyć?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 12:18:17 wysłane przez Ela G. » Zapisane
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #31 : Sierpień 11, 2008, 16:02:25 »

Kwitną takie skrętniki

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 16:05:51 wysłane przez Ela G. » Zapisane
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #32 : Sierpień 11, 2008, 16:06:55 »

Napadłaś na ryneczkowego handlarza skrętników? Smile Świetne Smile

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #33 : Sierpień 11, 2008, 16:10:02 »

Ago- u mnie zawsze jest sporo skrętników- mam do nich łatwy dostęp, stąd też co jakiś czas pojawia się nowy  Smile.Ale jeszcze nie potrzebuję napadać handlarzy- gdy mi braknie emerytury to wtedy  pewnie do tego dojdzie  Smile Smile
Nie wszystkie teraz mają kwiaty... Stoją na polu, więc warunki mają takie  bardziej "ekstremalne" niż w domu. Nie wiem czy nie przenieść się z nimi na parapety, byłyby takie bardziej świeże, nie zmordowane przez ślimaki i pogodę. Smile
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 16:12:32 wysłane przez Ela G. » Zapisane
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #34 : Sierpień 11, 2008, 21:25:10 »

Mampytanie, gdzie kupowałaś tę różę Hokus pokus?? Na zielonym rynku czy w którymś z naszych rzeszowskich marketów? Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku i sadzeniu do donicy bo jak dotąd wszystkie róże w gruncie mi wymarzają regularnie...

M@rtulin@ pozdrawia Razz
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #35 : Sierpień 11, 2008, 23:06:23 »

Najbardziej podoba mi się skrętnik na 5 zdjęciu  Surprised

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #36 : Sierpień 11, 2008, 23:55:16 »

Elu, na pewno szkoda, że kilka roślin nie zakwitło...ale masz ogrom innych przepięknie kwitnących Very Happy Na jednym ze zdjęć koło schodów są latarenki, czy na prąd?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #37 : Sierpień 11, 2008, 23:57:06 »

Wydaje mi się, że to lampki solarne.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #38 : Sierpień 12, 2008, 00:00:20 »

Jestem ciekawa, jak dużo dają światła?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #39 : Sierpień 12, 2008, 00:04:33 »

Mam takie w ogrodzie, trudno tu mówić o świetle, raczej blask. Może są różne? O różnej mocy?
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #40 : Sierpień 12, 2008, 00:05:37 »

Ponieważ kupowałam sporo, to brałam z dolnej półki cenowej. Może większe są mocniejsze?
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #41 : Sierpień 12, 2008, 06:10:01 »

Te lampki są solarne- u mnie już drugi rok. Kupiłam 12 szt na próbę jak to się sprawdzi, to gdy te się zużyją/ były po 6 zł w Castoramie/ to może następne kupię lepszej jakości  Smile. Chociaż do tych nie mam żadnych zastrzeżeń- ładują się słońcem dobrze i blask jest wystarczający Smile- nie dają takiego światła jak latarnia, tylko taką poświatę...I bardziej są dla dekoracji niż do oświetlania Smile Wieczorem się zapalają o zmierzchu i świecą do wyczerpania- ale nie chodziłam w nocy więc nie wiem do której godziny dają ten blask  Wink. Jak ich jest sporo przy ścieżce to jest efekt pasa startowego na lotnisku- fajnie to zmierzchem wygląda... Smile. Na zimę oczyściłam, wyłączyłam przycisk i przeczekały zimę w piwnicy w kartonie. To plastik, więc zima i mróz by je zniszczyła- a tak służą drugi rok  Smile

Bura- zapraszam do mnie- pogadamy o kwiatkach...gdzie co można kupić   Smile ...i dostaniesz szczepkę tego klonika, który cię interesuje Smile
Szkoda, że nie odezwałaś się jak umawiałysmy się na spotkanie z dziewczynami...ale nic straconego Smile- "co się odwlecze to nie uciecze"  Smile
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #42 : Sierpień 12, 2008, 08:31:27 »

O i kolejna Rzeszowianka się ujawniła u Eli w ogródku Smile
Ela, Twoje - moje listki skrętników są na razie w wodzie, ale już oczami wyobraźni widzę jak kwitną Smile  Twoje zdjęcia mocno mi w tym pomagają Smile eh, cudeńka

Pozdrawiam,
Ania
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #43 : Sierpień 12, 2008, 10:52:36 »

Very Happy Very Happy Very Happy
Eluś  Confused  myślę że chyba pojadę do Rzeszowa..po te skrętniki ,ale chyba już na przyszły rok ,bo teraz pewno nie ma   Cool

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #44 : Sierpień 12, 2008, 12:07:10 »

Basiu- serce moje  Smile- dzisiaj widziałam na własne osobiste oczy  Smile- skrętniki-biały, biały w niebieskie kreski, brudno czerwony, niebieski z jasnym gardziołkiem, różowy jasny, spełzniety jasno niebieski...4-5 zł...
tulipan998
Aktywny
**

Województwo podkarpackie , strefa 6a

« Odpowiedz #45 : Sierpień 12, 2008, 12:23:03 »

Very Happy Jakie piękne skrętniki ! bardzo mi sie podobają szczególnie ten bordowy  i fioletowo biały (?)  Very Happy . Po 4 , 5 zł.... Wybrałbym sie do Rzeszowa ale mojego tatę trudno namówić na wyjazd... , chyba że.... sam autobusem....  Smile Nie mam skrętników , bo u mnie dostać ciężko   Mad , a po takiej cenie mógłbym kupić kilka .  Tam na ryneczku , na stołach kupowałaś skrętniki Elu prawda ? Raczej na pewno tam  Smile .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 21:19:20 wysłane przez aiszo » Zapisane

Pozdrawiam serdecznie Artur .
Storczyki...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #46 : Sierpień 12, 2008, 14:33:40 »

Przez te huśtawki pogodowe moje begonie nie są tak ładne jak powinny o tej porze roku... A w jednej donicy to tak zamokły w deszcze, ze chyba juz czas je wyrzucić, bo widzę, że nic z nich już nie będzie.

No i ta donica ze zniszczonymi begoniami...

Zobaczcie jaki fajny mi się robi kącik z rojnikami... W lewym rogu na dole fotki dzisiejsze rojniczki- jeszcze nie wsadzone...Zakochałam się w rojnikach...następny fioł...o rany!

« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 14:36:02 wysłane przez Ela G. » Zapisane
Zoe
Gość
« Odpowiedz #47 : Sierpień 12, 2008, 16:01:50 »

Elu te nasienniki trzymaj na rośłinie do zaschnięcia. Możesz przyspieszyc dojrzewanie przez oberwanie tych mniej dorodnych zostawiając kilka - kilkanaście naładniejszych.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #48 : Sierpień 12, 2008, 16:31:13 »

Dzięki, Zoe za radę  Smile. Fajnie byłoby się dochować własnych eukomisów.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #49 : Sierpień 12, 2008, 19:44:40 »

Pewnie, że fajnie Smile Begonie śliczne, rojniki też Smile Mój M bardzo lubi rojniki, siłą rzeczy też je polubiłam Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #50 : Sierpień 12, 2008, 21:25:04 »

Ja już od paru lat jestem niewolnicą rojników  Smile Smile Smile

Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #51 : Sierpień 13, 2008, 06:34:01 »

Ja dopiero jak zobaczyłam tu na forum w czyimś ogródku takie różne , bardzo gęsto rosnące...Serce mi się otworzyło! Very Happy Smile
Całe szczęście, że rojniki zimują w gruncie- bo przechować już nie miałabym gdzie  Smile
Drugie szczęście, że na ryneczku moim ukochanym jest pani, która je sprzedaje każdym rodzajem osobno w doniczkach- po 3 zł... Smile Przebieram i wybieram... Nie biorę od razu, bo cała przyjemność z mojej strony chodzić wiele razy  Smile Zawsze coś jeszcze można wypatrzeć  Wink

« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 06:53:09 wysłane przez Ela G. » Zapisane
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #52 : Sierpień 13, 2008, 09:27:47 »

Właśnie całe szczęście, że zimują (i to bardzo dobrze) w gruncie  Smile a w dodatku jak ciekawie kwitną. Część rojników mam w glinianej donicy - one też doskonale znoszą zimę i dużo szybciej rozpoczynają wiosną wegetację.
Ucieszyłam się, że tym razem Elu nie zaskoczyłaś mnie ceną - u mnie te same ceny rojników  Wink

Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #53 : Sierpień 13, 2008, 17:16:04 »

dzisiejsze rojniki  Smile  Wink

A takie jeszcze "zostały" na ryneczku  Smile

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #54 : Sierpień 13, 2008, 17:52:29 »

Elu, bardzo ładne, trzeba było wziąć wszystkie Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #55 : Sierpień 13, 2008, 18:13:07 »

Niestety miejsca na nie nie ma już wiele...A zresztą jak kupię na raz to po co pójdę znowu??  Wink Poczekam, bo mają być jeszcze inne... Smile

Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #56 : Sierpień 13, 2008, 18:15:45 »

Rzeczywiscie urocze te rojniki Smile)) Mam dwa malutkie na balkonie od znajomej... mam nadzieje, ze w przyszlym roku podrosna i zakwitna Smile

nena100
Gaduła

« Odpowiedz #57 : Sierpień 13, 2008, 22:32:14 »

Elu skretnikami kusisz oj kusisz, juz sie nie moge oprzec, kiedy w sklepach je widze! Begonie mniam mniam, moja choroba tego lata (choc u mnie dopiero "ucza sie przezyc u  uczacego ich").
Co do rojnikowego kacika, chyba musisz mu zalatwic troche wiecej miejsca Elu!
Widze na Twoich zdjeciach roslinki ( te dluzsze, niestety nie znam nazwy jak to ja), ktore w przyszlym roku przyglusza wszystko inne!, do dzis je wyjmuje z ziemi, gdzie chcialam sie ich pozbyc jakies dwa latka temu....

wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
       ........gdy glowa pelna marzen........
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #58 : Sierpień 14, 2008, 07:57:48 »

Wsadziłam- nawet nie wiedząc co to- szkoda było wyrzucić- na to zawsze jest czas. Najwyżej będę wydzierać... Ja w ogóle nie planowałam sadzić rojników- ale się skusiłam...Te dłuższe to był taki dodatek w doniczce z innymi rojnikami  Smile Pod spodem w ziemi są cebulowe- nie wiem jak sobie dadzą radę wyjść wiosną jak rojniki się rozrosną... Będę szukać dla nich innego miejsca...Najlepiej byłoby zrobić skalniak, taki mały i tam posadzic, by nadmiar wody odpływał. Bo przez te ulewne deszcze i stojacą wodę straciłam wszystkie lewizje Mad. Odkupię Smile  sobie, bo "dojście" jest / a nawet w październiku jak pojadę na wystawę ogrodniczą do Boguchwały- tam co roku są.../
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #59 : Sierpień 14, 2008, 10:38:22 »

Begonie również mi się bardzo podobają Very Happy o skrętnikach nawet nie wspomnę Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: