|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 11, 2008, 12:14:34 » |
|
Świetne Zoe , brawo! Powiedz mi jeszcze jak wygladają dojrzałe nasiona eukomisa - mam trzymać te "wisiorki" na roślinach aż wyschną? Czy zerwać i wysuszyć? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 12:18:17 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 11, 2008, 16:02:25 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 16:05:51 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 11, 2008, 16:06:55 » |
|
Napadłaś na ryneczkowego handlarza skrętników?  Świetne 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 11, 2008, 16:10:02 » |
|
Ago- u mnie zawsze jest sporo skrętników- mam do nich łatwy dostęp, stąd też co jakiś czas pojawia się nowy  .Ale jeszcze nie potrzebuję napadać handlarzy- gdy mi braknie emerytury to wtedy pewnie do tego dojdzie  Nie wszystkie teraz mają kwiaty... Stoją na polu, więc warunki mają takie bardziej "ekstremalne" niż w domu. Nie wiem czy nie przenieść się z nimi na parapety, byłyby takie bardziej świeże, nie zmordowane przez ślimaki i pogodę. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 16:12:32 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 11, 2008, 21:25:10 » |
|
Mampytanie, gdzie kupowałaś tę różę Hokus pokus?? Na zielonym rynku czy w którymś z naszych rzeszowskich marketów? Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku i sadzeniu do donicy bo jak dotąd wszystkie róże w gruncie mi wymarzają regularnie...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 11, 2008, 23:06:23 » |
|
Najbardziej podoba mi się skrętnik na 5 zdjęciu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 11, 2008, 23:55:16 » |
|
Elu, na pewno szkoda, że kilka roślin nie zakwitło...ale masz ogrom innych przepięknie kwitnących  Na jednym ze zdjęć koło schodów są latarenki, czy na prąd?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 11, 2008, 23:57:06 » |
|
Wydaje mi się, że to lampki solarne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 12, 2008, 00:00:20 » |
|
Jestem ciekawa, jak dużo dają światła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 12, 2008, 00:04:33 » |
|
Mam takie w ogrodzie, trudno tu mówić o świetle, raczej blask. Może są różne? O różnej mocy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 12, 2008, 00:05:37 » |
|
Ponieważ kupowałam sporo, to brałam z dolnej półki cenowej. Może większe są mocniejsze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 12, 2008, 06:10:01 » |
|
Te lampki są solarne- u mnie już drugi rok. Kupiłam 12 szt na próbę jak to się sprawdzi, to gdy te się zużyją/ były po 6 zł w Castoramie/ to może następne kupię lepszej jakości  . Chociaż do tych nie mam żadnych zastrzeżeń- ładują się słońcem dobrze i blask jest wystarczający  - nie dają takiego światła jak latarnia, tylko taką poświatę...I bardziej są dla dekoracji niż do oświetlania  Wieczorem się zapalają o zmierzchu i świecą do wyczerpania- ale nie chodziłam w nocy więc nie wiem do której godziny dają ten blask  . Jak ich jest sporo przy ścieżce to jest efekt pasa startowego na lotnisku- fajnie to zmierzchem wygląda...  . Na zimę oczyściłam, wyłączyłam przycisk i przeczekały zimę w piwnicy w kartonie. To plastik, więc zima i mróz by je zniszczyła- a tak służą drugi rok  Bura- zapraszam do mnie- pogadamy o kwiatkach...gdzie co można kupić  ...i dostaniesz szczepkę tego klonika, który cię interesuje  Szkoda, że nie odezwałaś się jak umawiałysmy się na spotkanie z dziewczynami...ale nic straconego  - "co się odwlecze to nie uciecze" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 12, 2008, 08:31:27 » |
|
O i kolejna Rzeszowianka się ujawniła u Eli w ogródku  Ela, Twoje - moje listki skrętników są na razie w wodzie, ale już oczami wyobraźni widzę jak kwitną  Twoje zdjęcia mocno mi w tym pomagają  eh, cudeńka
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 12, 2008, 10:52:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 12, 2008, 12:07:10 » |
|
Basiu- serce moje  - dzisiaj widziałam na własne osobiste oczy  - skrętniki-biały, biały w niebieskie kreski, brudno czerwony, niebieski z jasnym gardziołkiem, różowy jasny, spełzniety jasno niebieski...4-5 zł...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 12, 2008, 12:23:03 » |
|
 Jakie piękne skrętniki ! bardzo mi sie podobają szczególnie ten bordowy i fioletowo biały (?)  . Po 4 , 5 zł.... Wybrałbym sie do Rzeszowa ale mojego tatę trudno namówić na wyjazd... , chyba że.... sam autobusem....  Nie mam skrętników , bo u mnie dostać ciężko  , a po takiej cenie mógłbym kupić kilka . Tam na ryneczku , na stołach kupowałaś skrętniki Elu prawda ? Raczej na pewno tam  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 21:19:20 wysłane przez aiszo »
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 12, 2008, 14:33:40 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 14:36:02 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 12, 2008, 16:01:50 » |
|
Elu te nasienniki trzymaj na rośłinie do zaschnięcia. Możesz przyspieszyc dojrzewanie przez oberwanie tych mniej dorodnych zostawiając kilka - kilkanaście naładniejszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 12, 2008, 16:31:13 » |
|
Dzięki, Zoe za radę  . Fajnie byłoby się dochować własnych eukomisów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 12, 2008, 19:44:40 » |
|
Pewnie, że fajnie  Begonie śliczne, rojniki też  Mój M bardzo lubi rojniki, siłą rzeczy też je polubiłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 12, 2008, 21:25:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 13, 2008, 06:34:01 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 06:53:09 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 13, 2008, 09:27:47 » |
|
Właśnie całe szczęście, że zimują (i to bardzo dobrze) w gruncie  a w dodatku jak ciekawie kwitną. Część rojników mam w glinianej donicy - one też doskonale znoszą zimę i dużo szybciej rozpoczynają wiosną wegetację. Ucieszyłam się, że tym razem Elu nie zaskoczyłaś mnie ceną - u mnie te same ceny rojników 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 13, 2008, 17:16:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 13, 2008, 17:52:29 » |
|
Elu, bardzo ładne, trzeba było wziąć wszystkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 13, 2008, 18:13:07 » |
|
Niestety miejsca na nie nie ma już wiele...A zresztą jak kupię na raz to po co pójdę znowu??  Poczekam, bo mają być jeszcze inne... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 13, 2008, 18:15:45 » |
|
Rzeczywiscie urocze te rojniki  )) Mam dwa malutkie na balkonie od znajomej... mam nadzieje, ze w przyszlym roku podrosna i zakwitna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 13, 2008, 22:32:14 » |
|
Elu skretnikami kusisz oj kusisz, juz sie nie moge oprzec, kiedy w sklepach je widze! Begonie mniam mniam, moja choroba tego lata (choc u mnie dopiero "ucza sie przezyc u uczacego ich"). Co do rojnikowego kacika, chyba musisz mu zalatwic troche wiecej miejsca Elu! Widze na Twoich zdjeciach roslinki ( te dluzsze, niestety nie znam nazwy jak to ja), ktore w przyszlym roku przyglusza wszystko inne!, do dzis je wyjmuje z ziemi, gdzie chcialam sie ich pozbyc jakies dwa latka temu....
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 14, 2008, 07:57:48 » |
|
Wsadziłam- nawet nie wiedząc co to- szkoda było wyrzucić- na to zawsze jest czas. Najwyżej będę wydzierać... Ja w ogóle nie planowałam sadzić rojników- ale się skusiłam...Te dłuższe to był taki dodatek w doniczce z innymi rojnikami  Pod spodem w ziemi są cebulowe- nie wiem jak sobie dadzą radę wyjść wiosną jak rojniki się rozrosną... Będę szukać dla nich innego miejsca...Najlepiej byłoby zrobić skalniak, taki mały i tam posadzic, by nadmiar wody odpływał. Bo przez te ulewne deszcze i stojacą wodę straciłam wszystkie lewizje  . Odkupię  sobie, bo "dojście" jest / a nawet w październiku jak pojadę na wystawę ogrodniczą do Boguchwały- tam co roku są.../
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|