Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 08:43:47
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OGRÓDEK ELI G.- 2008 cz. 4  (Przeczytany 8884 razy)
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #210 : Wrzesień 09, 2008, 16:58:17 »

Dzięki za wsparcie  Cool  Smile Ale cały w tym ambaras- że pan mąż układa płytki w piwnicy i dopóki tam nie skończy  nie zrobi następnej czynności  Confused.
Pozostaje mi na razie przyciąć róże i czekać na podpory... Jak przytnę to jakis czas wytrzymają bez podpór...

A teraz kilka fotek...

Nadal pięknie kwitnie PORTULAKA

coraz więcej kwiatów na OŁOWNIKU

Druga kanna

Rozkwita jednoroczny BIELUŃ- jakiś ciemny- ma być pełny...

RÓŻE CHIŃSKIE co rusz mają  nowe kwiaty...

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 16:59:54 wysłane przez Ela G. » Zapisane
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #211 : Wrzesień 09, 2008, 19:11:17 »

Elu, pięknie dalej u Ciebie. Szkoda że podpórki się załamały, ale może dzięki temu ślubny zrobi lepsze niż w TESCO  Smile

Fiołki, hoye.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #212 : Wrzesień 09, 2008, 19:27:43 »

Witaj Anetko  Smile
 Jakoś mnie nic nie cieszy po tej awanturze z Natitą.   Sad "Ładne"  tu są koleżanki, nie ma co... Jak wysyłasz to cud miód- jak coś nie wypali to kilka od razu siedzi na grzbiecie... Shocked Dziękuję Bogu, że nie weszłam w żadne wymiany- przy moim roztrzepaniu to dopiero bym miała aferę...  Mad Ostrzegałam ją, że te wysyłki jej bokiem wyjdą - żyję trochę na tym świecie i niejedno już widziałam...Ten dziki pęd do wymian jeszcze niejedno pokaże oblicze... Sad   
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #213 : Wrzesień 09, 2008, 19:31:44 »

Elu, szczegółów nie znam- ale szkoda nerwów, trzeba cieszyć się tym co się ma i żyć swoim życiem Wink Very Happy
pozdrawiam Cię ciepło

Fiołki, hoye.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #214 : Wrzesień 09, 2008, 19:49:35 »

Moja droga- nie wciagam cię w moje medytacje- tak sobie a muzom medytuję... Wink Nie oczekuję w tym temacie od ciebie odpowiedzi- tu już i tak za dużo padło słów...

Byłam dzisiaj na rynku... nie wiem czy widziałaś jaka obfitość jest cebulowych! Mnie zainteresowały żonkile- miałam nie kupować , ale są tak cudne, że nabyłam trochę  Smile

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #215 : Wrzesień 09, 2008, 19:54:21 »

I takie szafirki

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #216 : Wrzesień 10, 2008, 08:23:47 »

Przepiękny jest ten ołownik, to jeden z moich ostatnich pupilków. Mój co prawda nie kwitnie tak obficie, ale też jest niezły. U mnie w tym tygodniu zapowiadają przymrozki, będę targać kwiatki na nocleg do garażu. Very Happy
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #217 : Wrzesień 10, 2008, 08:37:12 »

Schowaj, schowaj- lepiej chuchać na zimne- nawet lekki przymrozek od razu zniszczy te rośliny cieplolubne...
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #218 : Wrzesień 10, 2008, 09:00:30 »

Pewnie, że schowam, ale tych lokatorów mam około 10 i wtedy samochód śpi na dworze, a mąż nabawia się rozstroju żołądka. Te ciągłe walki o pomoc w targaniu. Ale pomaga. Very Happy
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #219 : Wrzesień 10, 2008, 14:33:35 »

Witaj Anetko  Smile
 Jakoś mnie nic nie cieszy po tej awanturze z Natitą.   Sad "Ładne"  tu są koleżanki, nie ma co... Jak wysyłasz to cud miód- jak coś nie wypali to kilka od razu siedzi na grzbiecie... Shocked Dziękuję Bogu, że nie weszłam w żadne wymiany- przy moim roztrzepaniu to dopiero bym miała aferę...  Mad Ostrzegałam ją, że te wysyłki jej bokiem wyjdą - żyję trochę na tym świecie i niejedno już widziałam...Ten dziki pęd do wymian jeszcze niejedno pokaże oblicze... Sad   

Bez przesady, Elu Smile. Ja wysyłam i dostaję. Fakt, więcej wysyłam (około setki przesyłek), ale tylko dlatego, że na razie nie miałam koncepcji ni ogrodu, ni domowych. Wiem jedno, jeżeli z pewnych względów nie można wysłać obiecanej paczki, trzeba o tym powiadomić. Też spóźniłam się z wysyłką obiecanych sadzonek, ale od razu uprzedzałam na pw, dlaczego. Teraz, jak koncepcja krystalizuje mi się, dziewczyny z FF są kochane i natychmiast oferują mi sadzonki.
Ps. Widziałaś cynie z Twoich nasionek? Są piękne Smile.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #220 : Wrzesień 10, 2008, 15:02:46 »

Tak, ogladałam. Rzeczywiście piękne.
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #221 : Wrzesień 11, 2008, 15:12:26 »

Napatrzałam sie na Twoje zakupy cebulowe i chyba tez się wybiorę  .Moja babcia powiedziałaby że jestem 'zachciewna'  Smile

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #222 : Wrzesień 11, 2008, 16:32:01 »

No to pocieszam Cię Joasiu, że i ja też jestem "zachciewna"  Smile na kwiaty  Mad

Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #223 : Wrzesień 11, 2008, 18:09:21 »

Ewko- piszesz, że masz 10 donic- ja mam ich kilka krotnie wiecej/ nie napiszę , że kilkanaście, choć to nie byłaby przesada/ ale ja zanim je będę chować postaram się jak najwięcej kwiatów zsadzic razem , by tę ilość zmniejszyć. No i częć z roslin w donicach juz przygotowałam do opróżnienia- np. galtonie, eukomisy, ismeny- już od pewnego czasu ich nie podlewałam- teraz rośliny otrzepane z ziemi suszę...Potem je obetnę nad cebulą i powędrują do piwnicy w kartonowym pudle.
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #224 : Wrzesień 11, 2008, 18:13:37 »

10 donic dużych tj. znosiłam ze wsi stare naczynia (u mnie mówią na to kocioł lub parnik), wybijałam dno i sadziłam. Jedna z datur jest sporo wyższa ode mnie, psianka zresztą też, róże pienne też mam w pojemnikach. Małych doniczek nie biorę w rachubę.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #225 : Wrzesień 11, 2008, 19:55:54 »

Smile To co innego. Ja bardzo lubię uprawę w donicach- ale takich wielkie naczynia na kwiaty ciężko przestawić. Współczuję tego chowania. Ale za to kwiaty w takich sporych rosną lepiej bo mają dużo ziemi, a i woda w nich trzyma się dłużej. Taki "pijak" jak datura i tak wszystko wysuszy... Smile
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #226 : Wrzesień 11, 2008, 20:01:23 »

Mają dużo ziemi i poprzez wybite dno zapuszczają korzonki dalej. Syn przy kosiarce marudzi, że wolałby kosić boisko szkolne Very Happy, ale kosi. I pomaga  sprzątać do piwnicy.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #227 : Wrzesień 11, 2008, 20:13:33 »

Aaaa... Moje donice wszystkie mają podstawki. Dlatego rośliny mi tak bujnie rosną, bo mają co pić- a i nawozy nie są tak szybko wypłukane. Tobie do ziemi ucieka i woda i nawozy... Ale widocznie roślinom wystarcza skoro ci ładnie rosną.  Smile
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #228 : Wrzesień 12, 2008, 09:00:16 »

Fakt, woda ucieka ale jednocześnie pobierają ją sobie z ziemi. Tak jest łatwiej, dla mnie przynajmniej. Datury też nie narzekają, jedna miała ok. 80 kwiatów na raz. Mam zdjęcia, jak w wolnej chwili nauczę się wstawiać je na forum, to pokażę.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #229 : Wrzesień 12, 2008, 12:43:54 »

Bardzo chetnie je obejrzę.  Smile .
 Moje datury mają ciężkie chwile- od początku się im nie wiedzie... Teraz walczyłam z czymś niewiadomym na nich- oberwałam poobgryzane liscie - spryskałam resztę... Czekam na rozkwit kwiatów- by choć zobaczyć ich kolor. Za to jednoroczna "po przejściach" doszła do siebie i rozwija ciekawe kwiaty. Pełne, o ciekawym kolorze- na razie troszkę sie otworzyła. Zewnątrz bardzo ciemna, prawie fiolet,  w środku jakiś blady żółtawy kolor.  Smile Jestem ciekawa co to też za dziwak będzie  Smile

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: