Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 08:42:21
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mój mały ogródek i rosliny tarasowe (tulipan998)  (Przeczytany 3512 razy)
tulipan998
Aktywny
**

Województwo podkarpackie , strefa 6a

« : Sierpień 05, 2008, 20:42:30 »

C o niektórzy bardzo chcieli bym pokazał swoje roślinki , więc pokazuje :
Rododendrony :

Magnolia :

Dwa nowe " zygzaczki" zrobione wczoraj :

Tuje :

Malutkie , świeżo posadzone  wrzosy :

Nie wiem co to jest a mam takie 2 krzaczki :

Mam 3 takie pnącza nie znam nazwy :

Jedna z moich 4 trzmielin  Smile :

Malutki klombik ;

Jedna z moich 2 wierzb szczepionych na pniu , mam tez szczepione 2 ale takie co rosną od ziemi :

2 z mich róż :

« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 11:08:20 wysłane przez tellerka » Zapisane

Pozdrawiam serdecznie Artur .
Storczyki...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2008, 20:52:42 »

No pięknie...Ale tytuł to chyba powinien być- ogród moich rodziców... Mad
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2008, 21:13:50 »

Nieprawda , bo ja wszystko w nim sadziłem , tylko przy tujach rodzice pomagali trochę i uwierz mi duuzo kupuje ze swoich pieniędzy z urodzin , imienin , sam wszystko podlewam , nawożę , kopie , opryskuję . Sam sam i jeszcze raz sam ! , ich prawie wcale to nie interesuje  Confused .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 22:09:52 wysłane przez aiszo » Zapisane

Storczyki...
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 21:15:21 »

A gdzie znikł post z roślinami tarasowymi i post ani (?)  Shocked Shocked Shocked Shocked

Storczyki...
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2008, 21:16:11 »

Jakoś trudno w to uwierzyć Confused Jakie masz odmiany rododendronów?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2008, 21:19:19 »

Przecież pisałeś- czekam na wypłate taty  Wink

I nie każ mi wierzyć- że to dziecko  uprawia taki ogród! Nigdy nie uwierzę!!

Chyba się jednak wybiorę do Sokołowa...Dokąd będziesz zmyślał?!
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2008, 21:21:47 »

Matko , no naprawdę uwierzcie mi ! , ale gdzie post z roślinami tarasowymi !  Shocked Sad , Rododendrony to mam tak : jeden "goldflimmer" ( ? ) , dwa "Flautando"  i dwa 'Nova Zembla" 

Storczyki...
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2008, 21:27:12 »

Wybacz, tyle razy ściemniałeś, że trudno w cokolwiek uwierzyć.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2008, 21:33:56 »

Elu przecież , ja się wykończę , naprawdę ,  sam tata da mi raz na jakiś czas 20 zł..... na ten cel . Cały czas zbieram to od jednej babci na urodziny to od drugiej to od wujka jednego i drugiego to stad , to stamtąd , ja ich nie wykorzystuje  Smile ( pod żadnym pozorem ! )czasem coś im pomogę i wtedy dadzą grosza  , ja dziękuje i nic poza tym , kiedyś na przykład byłem w tartaku i trochę pomagałem . Wszystkim w rodzinie podoba sie moje Hobby , tylko nie mamie i tacie  Mad . Nie musicie mi wierzyć , ale ja się wtedy czuje nikim na forum i czuje się z tym naprawdę źle  Sad , A roślinek nie mam przecież dużo , Tuje to prawda kupili rodzice ale razem ze mną ja wybierałem i sadziłem , cały czas je nawożę   , jak trzeba podlewam . I bardzo proszę o komentowanie roślinek , a nie  pisanie do mnie nieprzyjemnych postów  Confused i wytykanie mi , ze to nie jest mój ogródek tylko rodziców , mama interesuje sie tylko trochę domowymi a tata trawnikiem..... nic poza tym .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 22:11:38 wysłane przez aiszo » Zapisane

Storczyki...
Elżbieta...
Nowicjusz
*

Szczęście sprzyja odważnym.

« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2008, 21:34:49 »

Elu oj sprawdź, sprawdż bo to dziecko według mnie ma dużą wyobraźnię.  Smile
A tak w ogóle to są wakacje - rower,jezioro czy może kolezanki a nie całe dnie przy komputerze . Trzeba nabierac sił do dalszej nauki bo podejrzewam że będziesz kończył gimnazjum to ciesz się wakacjami bo przy komputerze nabawisz sie zwiotczenia mięśni Smile  Smile  Smile
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 22:14:13 wysłane przez JeyDee » Zapisane

Wiedzę możemy zdobywać od innych,
ale mądrości musimy nauczyć się sami.
Elżbieta ...
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 05, 2008, 21:42:13 »

Więc dobrze nie wiecie mi !  Sad Sad Sad Sad Sad Najpierw si wszyscy czepiają żebym pokazał swoje roślinki a nie tylko domagał sie zdjęć od innych , pokazuje a tu nikt nie wierzy  Sad , Jedyna osoba która w pleni mi wierzy jest kasja , za co chciałem jej serdecznie podziękować !  Very Happy .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 22:12:56 wysłane przez aiszo » Zapisane

Storczyki...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2008, 21:46:11 »

Byliśmy ciekawi- do czego się  posuniesz...w zmyślaniu...
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2008, 21:56:41 »

Nie wiem gdzie zniknęły rośliny tarasowe wiec  wklejam

petunie

Fuksje

gazania

sundaville

pelargonie

szczawik

aksamitki

balkon

Storczyki...
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2008, 21:59:37 »

Byliśmy ciekawi- do czego się  posuniesz...w zmyślaniu...
Dlaczego tak ostatnio sie na mnie wzywasz Elu  Question zapraszam cię do oglądnięcia na żywo jeśli nie wierzysz  Mad

Storczyki...
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Sierpień 05, 2008, 22:37:20 »

Według mnie roślinki są piękne. A w takim wieku wszystko co rodziców to i Twoje. Więc w sumie by się zgadzało. Pamiętam, że ja też zawsze z babcią rośliny pielęgnowałam a z czasem sama co poniektóre obrządzałam. Więc ja Ci wierzę że się roślinkami zajmujesz. A nawet jeśli nie to i tak są fajne i gratuluję pięknego ogrodu. Zobaczysz za parę ładnych lat wyprowadzisz się od rodziców i zaszalejesz z roślinkami w tylko i wyłącznie własnym ogrodzie.

Pozdrawiam Ania

"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa."
Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 06, 2008, 07:42:30 »

Według mnie roślinki są piękne. A w takim wieku wszystko co rodziców to i Twoje. Więc w sumie by się zgadzało. Pamiętam, że ja też zawsze z babcią rośliny pielęgnowałam a z czasem sama co poniektóre obrządzałam. Więc ja Ci wierzę że się roślinkami zajmujesz. A nawet jeśli nie to i tak są fajne i gratuluję pięknego ogrodu. Zobaczysz za parę ładnych lat wyprowadzisz się od rodziców i zaszalejesz z roślinkami w tylko i wyłącznie własnym ogrodzie.

Pozdrawiam Ania
Zgadzam sie z tobą w 100 procentach i dziękuje za pochwały . Te "zygzaczki" przed tujami maja dopiero kilka dni i niektóre roślinki też , co widać po wielkości .

Storczyki...
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #16 : Sierpień 06, 2008, 08:05:57 »

Zgadzam się z wypowiedzią Ani....i myślę że gdyby nie ty to nie obejrzeli byśmy tego pięknego ogrodu...gratuluję

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Sierpień 06, 2008, 08:34:01 »

Nareszcie , nareszcie , są na tym forum ludzie , którzy mi wierzą ! Dziękuję serdecznie za pochwałę !  Very Happy
Przekwitająca i Sanvitallia........

I zmordowana lobelia wieloletnia.... , zaczyna powoli dochodzić do siebie , kupiłem ja tydzień temu :

Róża w pełni rozkwitła :

Storczyki...
Gosia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 06, 2008, 08:43:44 »

Pisałeś gdzieś że masz mało roślin i nie masz co pokazać. Arturze niepotrzebna skromność. Roślin masz sporą kolekcję i to jakich roślin  

sam tata da mi raz na jakiś czas 20 zł..... na ten cel . Cały czas zbieram to od jednej babci na urodziny to od drugiej to od wujka jednego i drugiego to stad , to stamtąd , ja ich nie wykorzystuje  Smile ( pod żadnym pozorem ! )czasem coś im pomogę i wtedy dadzą grosza  , ja dziękuje i nic poza tym , kiedyś na przykład byłem w tartaku i trochę pomagałem .
To fajnie że masz tak hojną rodzinę, ponieważ rośliny które posiadasz niestety do tanich nie należą. A dzięki datkom i jak piszesz Twojej pracy zarobkowej stworzyłeś naprawdę piękny ogród z ciekawą kolekcją roślin.

Wszystkim w rodzinie podoba się moje Hobby , tylko nie mamie i tacie  :, A roślinek nie mam przecież dużo , Tuje to prawda kupili rodzice ale razem ze mną ja wybierałem i sadziłem , cały czas je nawożę   , jak trzeba podlewam .

Rodziców współczuję i dziwię się że im ten ogród może się nie podobać, przecież jest piękny. Przynajmniej mają gdzie zasiąść i odpocząć po pracy.
Arturze mógłbyś mi powiedzieć ile lat rosną u Ciebie tuje, są takie piękne, piszesz że je nawozisz, ale czym. Ja spotkałam się z dwiema wersjami jedni mówią że tuje lubią wapnowanie inni że zakwaszanie, a Ty jakie nawozy stosujesz. Widzę że w bezpośrednim sąsiedztwie rosną rododendrony i wrzosy, jak wzajemnie znoszą swoje sąsiedztwo? Bardzo ciekawie wyglądają obwódki z kamieni, czy nie utrudniają koszenia? I jeszcze jedno pytanie widzę że całość masz obsypaną korą, czy pod korę stosowałeś geowłókninę czy sypałeś bezpośrednio na ziemię i jaką korę zastosowałeś?

A ogrodu, pomysłu i jego wykonania jeszcze raz gratuluję.

Pozdrawiam Gosia
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 06, 2008, 09:16:00 »

Dziękuję Gosiu za pochwały . Może nie jasno sie wyraziłem , rodzice uważają iż na naszym podwórku powinny rosnąć tuje i piękny trawnik , tylko to ich obchodzi , reszta nie .
Tuje maja zaraz.....  Confused 8 lat tak na pewno , kupione były już trochę większe sadzonki  .
Nawożę je zwykłym nawozem do iglaków z dodatkiem przeciwko rdzewieniu 2 razy do roku .
Ze 2 razy podsypałem je kompostem . W sąsiedztwie tuj  rosną 5 rododendronów , magnolia , 4 trzmieliny , 3 wrzosy , pienna róża i 2 nieznane mi roślinki , o takie :

Tego roku na wiosnę posadziłem z tego wszystkiego 3 rododendrony i magnolie , jak na ranie dobrze sie czuja . Reszta ma dopiero kilka dni a te "zygzaczki" owszem utrudniają koszenie , ale biorę nożyce i docinam trawę . Teraz jest na mojej ulicy straszliwy bałagan , kopia rozwalają asfalt i duuuzo kamieni , więc wziąłem taczki i ci co tam robią powiedzieli żebym zabrał kamienie , więc zabrałem . Pod korę nic nie kładłem tylko na dobrze wykopana darń , bez źdźbła trawy posadziłem i wysypałem . Kore przyniósł tata z pracy  , z tego co wiem to jest dobra , wszyscy sąsiedzi u taty zamawiają  Smile i w ogóle dużo osób  . Przed tujami nie jest wykorzystane jeszcze całe miejsce , zostawiłem sobie jeszcze połowę na róże ( już nie mogę doczekać się jesieni ) później pokaże wam jak moje dwie róże niszczy czarna plamistość  Sad .   

Storczyki...
Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Sierpień 06, 2008, 09:37:51 »

W końcu pokazałeś swój ogród Tulipanie.
Widzę, że bardzo lubisz symetrię i w taki też sposób sadzisz rośliny. Zygzaczki fajne, rododendrony potrzebują osłoniętego od wiatrów, zacisznego stanowiska, myślę więc, że powinny się udać przy tym żywopłocie. Chociaż za parę lat, kiedy już podrosną, pasowałoby je przesadzić (z tego co widzę, rosną ciut za blisko tuj). Róża z dzisiejszego postu piękna, moja ulubiona z resztą, bo na stanie mam taką samą. Wiesz może co to za odmiana? Te nieznane roślinki to chyba tawuły. A chore róże pokaż, kiedy już dojdą do siebie.
Pozdrawiam!

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 06, 2008, 09:43:28 »

Rododendrony fakt są trochę za blisko tuj  Confused Ale 2 z nich rosną naprawdę malutkie , prawda bardzo lobię symetrie  Smile i żeby wszystko było dobrane kolorami . Ta róza tez mi sie podoba , ta jest akurat jest wielkokwiatowa pienna , ale mam jeszcze 2 wielkokwiatowe ( normalne ) , takie same . Nazwa tej róży to  Ena Harknes .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 09:45:51 wysłane przez tulipan998 » Zapisane

Storczyki...
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #22 : Sierpień 06, 2008, 10:35:57 »

Witam
Byłam ...obejrzałam,lubię bardzo symetrię  Smile porządek i styl .Bardzo mi sie podoba  Cool..i wszystkie twoje dzieciaki  Smile Smile
Nie zabieram głosu w tych sprawach ,dam tylko jedną radę ,która stosuję przez całe życie i jest nie zawodna; "Wiele jest kłamstw..ale Prawda jest tylko jedna" Smile Smile
Wcześniej ,czy póżniej ...się wyda   Surprised..kto lubi spokojnie spać ,ten wie jak żyć.
Ps.Nie uważam że kłamałeś...ale należę to tych ..łatwowiernych ,więc moja opinia jest nic nie warta,serdecznie pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 10:37:43 wysłane przez BASIA TEL » Zapisane

sap3
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Sierpień 06, 2008, 10:46:31 »

Ja też zdecydowanie Ci wierzę...co w tym dziwnego, że rodzice pozwalają na pielęgnację ogrodu i hodowlę roślin....dla mnie to normalne. Ja dokąd pamiętam bez problemu mogłam robić z parapetami w domu, co tylko zechcę...z ogrodem konsultowałam się z mamą. Jak sądziedzi podziwiali ogród lub goście kwiaty w domu, to zawsze mówiła, że to moje kwiaty, a nie jej. Co tydzień dostawałam 20 zł "kieszonkowego" i mogłam je wydawać na co chce Very Happy Więc nie rozumiem, dlaczego miałabym nie wierzyć, że to Twoje, przepiękne zresztą, kwiaty Tulipanie Smile A ogród też mi się bardzo podoba Very Happy

Maniaczka owadożerów, storczyków i fiołków Smile
Moje rośliny
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 06, 2008, 11:46:54 »

Artur, podtrzymuję to, co napisałam wcześniej o Tobie w wątku o pokrzywkach. Z przyjemnością przed chwilą oglądałam zdjęcia z Twojego ogrodu - naprawdę zrobił na mnie duże wrażenie, gratuluję. Podziwiam ogrom pracy, którą wkładasz w utrzymanie swoich roślin. Dobrze, że pojawiło się na Forum więcej życzliwych Ci osób.
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Sierpień 06, 2008, 13:43:35 »

Wczoraj, jako pierwsza, napisałam obszerny post pod twoimi zdjęciami ale zniknął tak, jak część twoich zdjęć. Ogród podoba mi się, rośliny ładne, zadbane. Podziwiam twoje zaangażowanie i upór w jego tworzeniu. Napisałeś, że w większości to nowe nabytki. Obyś nie stracił zapału przy ich pielęgnacji.   Myślę, że forumowicze Ci pomogą. Artur ja też, jak Basia, Ci wierzę - ale pamiętaj o jej radzie. Nie złość się na niektóre z nas, czasem zdarzały się na FF osoby nieuczciwe, pokazujące cudze rośliny, jako swoje. W twoich wypowiedziach czasem były nieścisłości, stąd ich nieufność. Życzę powodzenia Smile

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Sierpień 06, 2008, 20:29:12 »

Dziękuje wszystkim , za odwiedziny i za pochwały . Co do niejasności , to rzeczywiście . Nie zawsze wypowiadałem sie porządnie.... Kto jak kto , ale ja na pewno zapału nie stracę  Smile . Szkoda tylko , że nie mogę zarządzać postami w tym wątku.... usunąłbym kilka z początku....  Confused Tylko ten watek zaśmiecają... no ale... Mam nadzieje , że w przyszłości w moim nowym wątku z ogródkiem , nie będzie takie niemiłej dyskusji.....  Cool . Jutro zrobię jeszcze kilka fotek wieczorem bo w dzień nie wychodzą ( za ostre słońce ) i nie wszystko pokazałem .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 21:20:49 wysłane przez aiszo » Zapisane

Storczyki...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #27 : Sierpień 06, 2008, 20:39:25 »

No, no - cudom nie ma końca- mnoży sie teraz wszystko na potęgę- skąd wyciągasz te rośliny- z rękawa?? Nie zdziwiłoby mnie też napisanie , że masz ze 40 lat- bo kiedy zdążyłeś to wszystko wyhodować- chyba nie w kołysce??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 21:21:22 wysłane przez aiszo » Zapisane
Ficus_killer
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 07, 2008, 14:55:12 »

Mnie się ogródek bardzo podoba Smile . Wszystko takie uporządkowane i zadbane. Pewnie sporo czasu pochłania taka ogrodowa praca. Jednak żeby mieć ładny ogród trzeba o niego regularnie dbać. Trawnik trochę odstaje od reszty - pogoń tatę by się przyłożył do pielęgnacji Smile .

Brak polskich liter - niemiecki komputer :/
tulipan998
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Sierpień 08, 2008, 10:05:28 »

Tak rzeczywiście niby tata sie interesuje trawnikiem , a trawnik trochę zaniedbany... W nie których miejscach przy domu trawa wygniła po doniczkach......  ale juz dochodzi do siebie  Smile .

Storczyki...
Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: