Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:46:56
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ficus pumila - wymagania. Prośba o podzielenie się wiadomościami.  (Przeczytany 5868 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ursulka
Gość
« : Sierpień 05, 2008, 12:43:46 »

Kupiłam wczoraj takiego małego fikusika, odmianę z biało-zielonymi listkami. I nigdzie nie mogę znaleźc informacji o tym, co toto lubi. Jedyne co wyczytałam na forum, to że mu odpowiada lekki cień, na przykład pobliże północnego okna. Widziałam, że kilka z Was ma te kwiatki u siebie i ładnie rosną, więc proszę opowiedzcie co i jak z temperaturą, podlewaniem i nawożeniem.
Moja mama ma od ponad roku, wygląda na zdrowy, stoi przy północnym oknie i... nie rośnie. Nie jest zalany, nie jest przesuszony. Nie gubi liści, nie schnie ale i nie rośnie a powinien 30-40 cm rocznie. Macie jakiś pomysł co mu zrobic? Straszony śmietnikiem już był Mad Smile

Lecę im popstrykac fotki.

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2008, 13:35:43 »

Ja bym postawił na wschodnim lub zachodnim parapecie, ew. niedaleko południowego okna. Donica nie może być za wąska bo ficus pumila ma raczej rozłożysty system korzeniowy. Podłoże nie powinno być zbyt kwaśne, dlatego nie poleciłbym ziemi torfowej, stale wilgotne. Mój ma ok 1,5m i stoi u rodzicow w domu razem z fikusem zielonym. Osobiście do każdego podłoża dodaję włókno kokosowe w proporcji 1:1, a niektóre gat. kwiatów (np.alokazja) trzymam w samym włóknie kokosowym.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2008, 13:49:31 »

Mój drogi- czy możesz specjalnie dla mnie / Wink / zrobić fotke tego fikusa pumila, co ma 1,50 m?Ilekroć widziałam te roslinę to zawsze była niedużą sadzonką. Ona jest pnąca wiec chciałabym zobaczyc jak wyglada dorosła roslina- tzn wyrosnieta, nie takie "wyskrobki, które miałam okazję ogladać  Smile
Raz nawet miałam takiego młodziaka- ale u mnie nie dożył...
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 14:15:40 »

Kasia \ta z Niemiec/ też ma solidnego fikusika  pumile , ale Ona prowadzi go w hydroponice jak mnie skleroza nie myli. Ja mam zielonego od Tellerki i tylko o jeden dzień podlałam póżniej, a już sypnął suchymi listkami, pstre podlewam co 2 dni / niewiele / - ulokowane : okno wschodnie bez firanki na kwietniku, słoneczko trochę liżnie i póki co mają się dobrze, są przyrosty.Zraszam codziennie po południu ale jak się zrobi chłodniej na pewno ograniczę zraszanie jak i podlewanie.Ziemia uniwersalna , ale dodałam sporo włókna kokosowego i drobnego keramzytu, wermikulitu - na dnie doniczki też spora warstwa keramzytu. Musi mieć wilgotno, ale nie może przeschnąć i to już wiem bo dwa egzemplarze uszyłam a jeden utopiłam.Próbowałam posadzić w symbiozie z dużym filodendronem  i fikusem ,ale mi się zasuszyły więc nie wyszło "zatrudnienie" pumili jako roślinki okrywowej chyba że z taką, która lubi bardziej wilgotno i ma podobnie płytki system korzeni, lub w osobnej doniczce gdy ma to być czasowa  kompozycja.W każdym razie najlepiej zakupioną roślinkę przesadzić do ziemi z kompozycji własnej - moja się jak na razie sprawdza.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2008, 17:13:20 »

Ursulko... moze Ida Ci pomoze, bo ona ma mnostwo fikusikow.

anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2008, 17:31:41 »

Ja sobie dałam spokój z tym fikusem, trzeba często podlewać i uważać, żeby nie przelać, wolę rośliny bardziej sucholubne Smile

Pozdrawiam
Ania
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2008, 18:48:53 »

U mnie było wszystko ładnie i pięknie ..dopóki nie włączyli ogrzewania.
Zdecydowanie roślina do chłodnych pomieszczeń

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2008, 18:58:47 »

Ja też nie dałam sobie z nim rady, nie lubi ani za sucho (padnie jak przesuszysz) ani za mokro, delikatny na przelewanie. Nawet w terrarium ze storczykami nie przeżył.
Jeśli go nie utrzymasz to nie miej wyrzutów sumienia, jeśli uchowasz, to otrzymasz od nas medal Wink

limba
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2008, 19:12:07 »

Macie wszystkie rację.Ciężko jest go uchować.

ursulka
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2008, 21:54:43 »

Ogromnie Wam dziękuję za wszystkie informacje. Jutro skoro świt maminy kwiatek zmieni doniczkę, ziemię i pokój Smile

To jest mój nowy nabytek:

A to jest fikusik mamy, tak sobie stoi u niej rok albo i dłużej

Saori
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2008, 12:21:51 »

Po przeczytaniu Waszych postów nareszcie wiem, czemu u mnie tak marnie rośnie  Sad

Post mortem est nulla voluptas - więc korzystaj pókiś żyw Smile
Pozdrawiam
Monika
http://saori.fotosik.pl/albumy/449330.html
toska
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Sierpień 06, 2008, 12:38:05 »

Dobrze że to wszystko przeczytałam  Very Happy bo juz prawie byłam właścicielka tego fikusa ale zrezygnuje  Confused
Bo ja albo zalewam kwiaty albo przesuszam  Sad

Basia

Będę w raju już za 13 dni
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 06, 2008, 14:41:08 »

Elu kochana - niestety teraz nie mogę bo mam trochę daleko do rodzicow a w najbliższym czasie nie planowałem podróży.Napiszę tylko że to jeden długi, łysy, poskręcany pęd na końcu którego jest kilka ulistnionych gałązk. Ale za to specjalnie dla Ciebie wklejam fotki fikusa zielonego którego mam u siebie w domu. Ma on nieco ponad 60cm i rośnie sobie pomału.

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #13 : Sierpień 06, 2008, 15:39:03 »

Dziękuję za fotki.  Smile
Honorata
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 06, 2008, 16:07:00 »

Ficus pumila u mnie stoi na wschodnim parapecie, jest bardzo wrażliwy na suszę, gdy zapomni sie go podlać parę dni listka schną Sad i wtedy wpada w długiego dołka, tak bym to nazwała, przez pewien okres, skrupulatnie nawet podlewany po takiej suszy nie wypuszcza listków, a te najmniejsze na pędach także zasychają. Od czasu do czasu spryskuję podobno to lubi, jeśli naprawdę podlewa się go codziennie lub co drugi dzień ( tak było u mnie) ładnie się zagęszcza, wypuszcza dużo młodych listków. Podsumowując uważam, że najważniejsze jest systematyczne dostarczanie mu wody, byleby go jednak nie zalać, tego nie zniesie z pewnością Sad Mojego właśnie leczę z wakacyjnej - urlopowej suszy Razz

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 07, 2008, 14:26:34 »

Jeszcze raz specjalnie dla Eli G. fotki fikusa zielonego, który rośnie na podwórku. Od początku maja przyrosł prawie 20 cm.

Wwwiola
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Październik 06, 2008, 11:34:16 »

Mój pumilek  Smile

Na telewizorze stal tylko do zdjęcia  Smile, normalnie rośnie a w zasadzie leży sobie  Smile na parapecie wschodnio-południowym, z tym, że nad oknem jest jeszcze daszek. Podlewam go niezbyt często (z resztą jak większość roślin), ale do pełna.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #17 : Październik 07, 2008, 07:19:13 »

Very Happy Very Happy
Piękny ten twój pumilek   Smile
Może znowu skuszę się na ten zakup  Confused Mad

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #18 : Październik 07, 2008, 07:35:57 »

Wiola, pumilek śliczniutki i tv sobie poogląda Smile

Fiołki, hoye.
Wwwiola
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Październik 07, 2008, 07:46:08 »

Ja jakiś czas temu dostałam taką łodyżkę, a że nie wiedziałam co to uznałam, że listki ma ładne, można go z czymś wsadzić. Rósł sobie spokojnie, otworzyłam mu okno, za dużo zimna wpadło wprost na niego i liście pousychały  Sad, obskubałam i podlewałam dalej - odbił i tak rośnie. Pasowałoby mu chyba zmienić ziemię.

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Październik 09, 2008, 19:07:45 »

A ja swoje fikuski od wiosny wyniosę na podwórko.
Wwwiola
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Październik 09, 2008, 20:25:14 »

Ale gdzieś z cieniem  Confused?

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Październik 10, 2008, 07:05:11 »

Przed północną ścianę domu. Przez lato jednego ficusa trzymałem na podwórku, drugiego dla porównania w domu. Ten na podwórku przez lato przyrósł ok 40cm - ten w domu........ ok 8cm. Od wiosny Powtarzam eksperyment Smile Później wstawię fotki jak wrócę do domu.
Wwwiola
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2008, 07:43:30 »

Moja teściowa to wynosi wszystkie domowe na lato i rzeczywiście nabierają sily, mam takie wrażenie. Z tym, że ona ma takie 2 ogromne tuje, pod którymi jest cień.
U mnie słońce jakoś tak się odbija od ścian domu, że nie bardzo  Sad.

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Październik 12, 2008, 18:42:06 »

No w końcu mam chwilkę wolną. Wstawiam obiecane fotki ficusa pumila który z pojedynczej gałązki rozkrzewił się i osiągnął prawie pół metra przez lato. Stał na podwórku.

Dla porównania okaz 3-letni który nigdy nie był na podwórku:
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 30, 2009, 19:20:30 »

Dawno nikogo nie było więc mniemam że wasze fikusy w liany się pozamieniały Smile Smile
A to aktualny wygląd mego fikusa pumila. Najdłuższe z gałązek mają ok 110cm długości:

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2009, 19:45:21 »

Mój nie jest tak okazały ale jak na warunki kuchenne to ma się doskonale.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2009, 19:49:48 »

Ja takiego niestety uśmierciłam ,kapryśna roślinka . Sad

IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Lipiec 30, 2009, 20:00:20 »

Mnie pumilki niestety nie lubiły. Często już odhodowane i duże odchodziły sobie w niebyt.  Sad

pozdrawiam serdecznie
Iwona
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #29 : Lipiec 30, 2009, 20:31:39 »

Makosz - bardzo ładny twój Ficus, taki gęsty Smile To Variegata?

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: