mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« : Sierpień 05, 2008, 10:21:27 » |
|
Nikt nie założył wątku wyjatkowej (najwredniejszej jaką znam  !) odmianie, postanowiłam to zrobić. Kupiona w marcu (w dodatku jako cumingeana) nieukorzeniona sadzonka, po wielkich trudach ukorzeniania  wreszcie doszła do siebie. Nawet chyba zakwitnie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 16:03:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2008, 16:16:24 » |
|
Proszę jak wypiękniała pod troskliwą opieka, nie do poznania 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2008, 16:18:27 » |
|
No jak to?... No jak to?  Przecież tam z dołu nic się nie kluło!  I przez miesiąc takie dwa pędziki się wykluły?... <gały> Mery - przyznaj się - te dwa to dosadziłaś! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 16:22:48 » |
|
makosz dziękuję  . Przecież tam z dołu nic się nie kluło!  I przez miesiąc takie dwa pędziki się wykluły?... <gały> Mery - przyznaj się - te dwa to dosadziłaś!   W moim wątku jest zdjęcie stanu pośredniego i tam widać czubki młodych pędów w ziemi  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 20:30:01 » |
|
A Ty mówiłaś, Mery, że wredna? Powinnaś teraz coś jej obiecać w ramach zadośćuczynienia za zniesławienie  Pięknie urosła. Masz rękę do tych - wymagających przecież - roślin.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2008, 18:55:20 » |
|
Przyszła dziś do mnie z allegro densifolia - malutka, ale ukorzeniona. Zdjęcia wrzucę jutro i jutro chyba tez przesadzę. Mery, mówisz, że ona lubi wapń - można jej dodać pokruszonych muszelek do podłoża, czy coś mi się miesza?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 02, 2008, 18:59:54 » |
|
Trochę można. Ja jej namieszałam  kaktusową+ storczykowe Compo ( niewiele)+agroperlit i podlewam kranówą. Myślę, że pokruszone muszelki nie zaszkodzą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2008, 19:09:02 » |
|
Dzięki, namieszam jej też  mam wszystkie składniki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2008, 15:49:14 » |
|
Chyba zakwitnie jeszcze tej jesieni moja najbardziej "puszczalska" hoja  ma trzy takie pączki, więc może choć jeden się rozwinie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2008, 16:03:09 » |
|
Rzeczywiście jest niezwykle puszczalska, pamiętam jej ostatnie zdjęcia  W porównaniu z moim maleństwem to kolos  Trzymam kciuki za kwiatki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2008, 16:39:43 » |
|
Aniu pokaż swoją, będziemy dopingować do wzrostu  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 23, 2008, 16:45:11 » |
|
Ona gdzieś już jest  to znaczy chyba tylko jeden listek - małam wątpliwości czy coś jej nie jest. Zrobię zdjęcie i wstawię, niestety dopiero po weekendzie. Przy Twoim dopingu Mery, mam nadzieję, że będzie rosła szybciutko 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2008, 20:26:22 » |
|
Ależ Ty masz rękę do tych kwiatów, Mery! Następna ślicznotka robi nam tu apetyt. No to niech działa, ja czekam na efekt.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2008, 20:38:30 » |
|
Mery dziś masz dzień dobroci dla nas ciekawskich  . Cudownie Ci rośnie densifolia
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 23, 2008, 20:43:07 » |
|
Mery, toż to u Ciebie wiosna  . Wszystko bierze się do kwitnienia  . A denisfolia rzeczywiście bardzo Ci urosła. Pamiętam ją taką malutką.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 24, 2008, 05:30:45 » |
|
Dziewczyny ja już mam zakaz zbliżania się do parapetów  . Ciągle zaglądam w oczekiwaniu na dalszy rozwój wypadków  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 28, 2008, 12:27:58 » |
|
Moja malutka densifolia:  Śmieszne zdjęcie jej wyszło, ale jakoś mało skłonna była pozować  Wydaje mi się, że coś ją "zjadało" zanim do mnie trafiła, ale teraz oprócz śladów na listkach nie widzę lokatorów 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 14, 2008, 15:02:01 » |
|
Muszę ją znowu pokazać  . To najszybciej rosnąca i najbardziej bezproblemowa odmiana ze znanych mi  : Najdłuższy pęd ma w tej chwili ponad 80cm wysokości!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 14, 2008, 15:05:24 » |
|
Czy ona ma "chude" liście?  No tzn takie liściowe a nie jak np. carnosa?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 14, 2008, 15:08:08 » |
|
Nie ma sukulentowych, jeśli o to Ci chodzi  . Jednak te listki są ładne, młode prawie seledynowe. Starsze listki stają się bardziej mięsiste, ale daleko im do carnosy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 14, 2008, 15:09:11 » |
|
Matko, rzeczywiście szybko rośnie  . Super  . Czy nie miałaś z nią na początku problemów? A jak pączusie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 14, 2008, 15:14:54 » |
|
Problemy były wielkie przy ukorzenianiu  . Udało się chyba tylko dlatego, że odbywało się wiosną. Włożona do ziemi zaczęła rosnąć jakby była na sterydach  . A pączusie  ....hmm pączusie są  i nic się nie dzieje. Myślę, że już w tym roku nie da rady, bo za ciemno. Ona uwielbia ciepło i słońce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 14, 2008, 15:17:45 » |
|
To szkoda  . Mery, jakiej wielkości są liście tej hoi? Mam pokrewną cummingeane i ona ma maleńkie listeczki, mniejsze niż u belli.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 14, 2008, 15:19:41 » |
|
Densifolia ma o wiele większe liście  , nie przesadzając - bardziej zbliżone wielkością do carnosy niż cummingeany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 14, 2008, 17:04:39 » |
|
Mery, piękna jest  Tylko tak się zastanawiam  jeśli dalej będzie Ci rosła w tym tempie skąd ty taki długaśny bambus wytrzaśniesz do podpórki
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 14, 2008, 21:09:25 » |
|
Też się nad tym zastanawiam - ona tak pnie się do góry, a czy zamierza kiedyś przestać W przypadku mojej wcale nie zauważyłam ekspresowego rośnięcia 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 14, 2008, 21:16:09 » |
|
Myślę o jakiejś drabince bambusowej dla niej, ale pędy są szywne i na razie nie mam pomysłu  . A zaangażowałm do podpierania najdłuższe patyki storczykowe jakie miałam  . Z kilku węzłów liściowych widać stożki wzrostu nowych pędów, więc chyba ma zamiar się rozgałęzić  . Aniu daj swojej sadzonce trochę czasu. Moja zaczynała wzrost wiosną, więc była bardziej skłonna do współpracy, teraz jest bardzo mało jej ulubionego słonka  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 14, 2008, 21:20:46 » |
|
Mery, może do tej drabinki bambusowej zawiąż żyłkę przyczepioną gdzieś wyyysoko  będzie się pięła po sufit
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|