Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:46:10
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gymnocalycium  (Przeczytany 860 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« : Sierpień 05, 2008, 10:04:21 »

Szukałem właśnie wątku o gymolkach i go nigdzie nie znalazłem. Postanowiłem go dlatego założyć. Wyjątkowo zauroczył mnie ten kaktusy dlatego moja kolekcja zaczyna się skupiać na tym gatunku i lithopsach. Posiadam na razie tylko 2 gymnocalycium, chociaż jeden ma już 3 odnóżki a drugi w połowie jest poparzony. Mógł by mi ktoś pomóc go rozszyfrować przy okazji? Ale wracając do tematu poroszę o kilka wskazówek w uprawie.

Stanowisko: półcień
Podlewanie: ?
Ziemia: ?
Nawożenie?
Wytrzymałość kaktusa na błędy hodowcy: wysoka
Skłonność do poparzeń: wysoka
Doniczka:?
Zimowanie: ?*C

A oto ten okaz:

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2008, 11:20:52 »

Hodowla tego rodzaju nie różni się zasadniczo od innych kaktusów. Dodatkowo w sezonie lubią stać na dworze (pod dachem oczywiście).
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2008, 17:00:05 »

A czy mogę go postawić na balkonie południowo zachodnim? W lekkim cieniu póki co.
Ostrzeżenie....

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 18:37:32 »

Oczywiście. Trzeba powoli przyzwyczaić do słońca i będzie dobrze. Ja mam właśnie taki balkon i stoją w słońcu.
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2008, 20:07:29 »

Dziekuje za radę wyrak

Ryszka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2008, 09:50:24 »

Gymnokalicja powinny być osłanianie przed południowym słońcem. Jedno z moich na południowo-zachodnim balkonie też dostało poparzeń. Postanowiłam je jednak trzymać za szybą na parapecie zachodniego okna.
Podlewać należy raczej rzadko: co 3-4 tygodnie (od marca do września) - są bardzo wrażliwe na przelanie. 
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 07, 2008, 13:59:14 »

Moje już powoli pęcznieje, bo był jakby wysysany miąższ ale już to znika tylko dalej pomarańczowe...

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: