malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #240 : Kwiecień 04, 2009, 09:05:49 » |
|
No właśnie o to samo chciałam spytać Poza tym "Kelosak" z Allegro nie gwarantuje, że następne liście będą pasiaste, więc nie jestem pewna, czy dorosła roślina się wybarwi w paski... Post dołączony: Kwiecień 04, 2009, 09:38:02
anicurka - jak się mają Twoje kliwie? Z wiadomości od hodowców z Australii wyczytałam, że czystej biłej kliwii nie udało się wyhodować i komu się to uda - zostanie milionerem  W Australii dostępne sa tylko bardzo jasne żółte i kremowe albo (jak oni to określają) kliwie prawie białe. Jestem ciekawa, jak kwitła Twoja... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #241 : Kwiecień 05, 2009, 06:58:39 » |
|
Pytanie o "kelosak" padło w przestrzeń.Potwierdzam to jestem ja. Mam ten sam Nick i na Allegro i na forum ,żeby nie było niejasności. A kliwia z allegro jest variegatą o typie Shima-fu .Jest to najczęściej występująca wariegacja i często jest tak ,że każdy liść ma inny wzór a nawet niektóre liście mogą mieć niewiele paseczków w zależności od warunków uprawy. Kasiu-ta,którą miałś obiecaną i nie dostałaś to taka sama jak ta wystawiona na allegro.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #242 : Kwiecień 05, 2009, 08:18:22 » |
|
Hej Kelosak, teraz rozumiem! A jak kwitnie taka pasiasta kliwia? I jeszcze jedno pytanie  - czy masz może w swojej kolekcji kliwię "Light of Budda"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #243 : Kwiecień 05, 2009, 09:17:59 » |
|
"Light of Budda" to marzenie.Jest to wariegacja liści Akebono. Podobno ma to ktoś w Wielkiej Brytanii i sprzedaje. Usilnie tego kogoś szukam. Jest w Stanach ,ale do właścicieli nie dotarłam. Nie ma co szukać w Afryce i w Austarlii. Zostają jeszcze Chiny i Japonia.Tam są na pewno ,w końcu oni mają największe doświadczenie w hodowli. Mam różne namiary ale jeszcze nie znalazłam . Są jeszcze piękne kliwie miniaturowe. Liście mają po kilka cm. A ta kwitnie pomarańczowo.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #244 : Kwiecień 05, 2009, 10:37:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #245 : Kwiecień 05, 2009, 10:44:53 » |
|
Czy taka kliwia zachowuje się jak variegaty, czyli żeby mieć ładnie wybarwione liście potrzebuje więcej światła? Czy podłoże też ma na to wpływ?
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #246 : Kwiecień 05, 2009, 11:58:49 » |
|
Światła tak,słońca nie. Malena to chyba jest Light of Budda. Ta odmiana na "paskowanie" poprzeczne nie podłużne jak wszystkie inne variegaty. Na liściach jest odbicie światła i dobrze nie widać. Jeżeli to to ,to cena jest rewelacyjna,ale trzeba się dogadać odnośnie wysyłki.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #247 : Kwiecień 05, 2009, 14:04:47 » |
|
Kelosak, gdzie ty widzisz te poprzeczne paski - chodzi o te jasne cieniowania?  Znalazłam w necie jeszcze to - to chyba również Light of Budda? http://www.clivia.net.cn/upload/2006_04/060426193896641.jpgRoślina z ebay`a siedzi sobie w Chinach a przesyłka do Anglii kosztuje mnie 15 dolarów (nie jest to zbyt wiele)  Czyli za całosć 23 $. Martwi mnie jednak odległość (Chiny!!!)  Ciekawe, ile taka przesyłka będzie "szła" i jak to wytrzyma kliwia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #248 : Kwiecień 05, 2009, 14:26:24 » |
|
Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest? Z tygodnia na tydzień jest to coraz większe. Nie obcinałam łodygi gdy przekwitła i podejrzewam, że to nasionka. Czy mam racje?  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #249 : Kwiecień 05, 2009, 16:03:34 » |
|
Malena ten link w odpowiedzi 247 to jest właśnie dorosła Light of Budda. Prawdopodobnie kwitnie na pomarańczowo, a ta na eBayu jest młoda i wybarwienie jest jeszcze kiepskie. Poza tym myślę,że te najlepiej wybarwione zostają w na miejscu celem dalszej hodowli. Transportem się nie martw. Przeżywają,czasem coś padnie,ale nie często.przesyłka to tylko kilka dni. Przeczytaj komentrze sprzedającego. Z tym nigdy nie miałam do czynienia więc nie mogę nic na jego temat powiedzieć. Agness to jest nasionko. I popatrzcie na liść kliwii agnes widać wyraźnie,że żebrowanie jesr w kratkę,ajk ktoś ma starą odmianę to widać przebiegające żyłki równoległe,za to poprzeczne są prawie niewidoczne.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #250 : Kwiecień 05, 2009, 16:15:37 » |
|
Moje kliwie mają się dobrze, sztuk około 13 i rosną nowe młode:) Niestety nikt nie pamięta jaki dokładnie mają kolor, ale babcia upiera się przy żółtym lecz u niej z kolorami to różnie czasem bywa...Trzeba będzie się zabrać za jedną i zmusić do kwitnienia żeby ocenić tą żółtość. Wszystkie przesadziłam na razie do "roboczej ogródkowej" ziemi, a jak zakupie lepszą to będę się bawić dalej. Przesadzanie nastręczyło dużo kłopotu a zwłaszcza rozplątywanie korzeni gdyż rosło ich po kilka w każdej z donic, a szczerze mówiąc to 90 procent zawartości doniczki stanowiły właśnie te korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #251 : Kwiecień 05, 2009, 16:50:48 » |
|
Agness to jest nasionko. I popatrzcie na liść kliwii agnes widać wyraźnie,że żebrowanie jesr w kratkę,ajk ktoś ma starą odmianę to widać przebiegające żyłki równoległe,za to poprzeczne są prawie niewidoczne.
Kelosak jest problemu z ich wysiewem? czy one potrzebują jakieś specjalnej opieki? i kiedy je ściągnąć z stamtąd? Moja chyba ma po prostu za dużo światła i dlatego jest taka przebarwiona. Jak ją kupowałam miała ciemniejsze liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #252 : Kwiecień 05, 2009, 20:29:13 » |
|
Wszystkie przesadziłam na razie do "roboczej ogródkowej" ziemi, a jak zakupie lepszą to będę się bawić dalej.
Obserwuj w takim razie podstawki pod doniczkami, czy nie pojawi się ziemia, bo to może oznaczać, że wzięłaś ziemię z robakami :0
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #253 : Kwiecień 05, 2009, 21:02:11 » |
|
bo to może oznaczać, że wzięłaś ziemię z robakami :0
Blee, powiało grozą...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #254 : Kwiecień 05, 2009, 22:32:36 » |
|
Agness to jest nasionko. I popatrzcie na liść kliwii agnes widać wyraźnie,że żebrowanie jesr w kratkę,ajk ktoś ma starą odmianę to widać przebiegające żyłki równoległe,za to poprzeczne są prawie niewidoczne.
Kelosak jest problemu z ich wysiewem? czy one potrzebują jakieś specjalnej opieki? i kiedy je ściągnąć z stamtąd? Moja chyba ma po prostu za dużo światła i dlatego jest taka przebarwiona. Jak ją kupowałam miała ciemniejsze liście. Przeczytaj odpowiedź nr 230 na poprzedniej stronie.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #255 : Kwiecień 06, 2009, 07:09:35 » |
|
Dziekuje Kasiu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #256 : Kwiecień 16, 2009, 14:41:21 » |
|
Przedstawiam kliwię, którą wypatrzyłam na półce przecen w markecie ogrodniczym (!). Skusiła mnie dość niska cena, ale dopiero w domu dowiedziałam się, czemu roślinka była przeceniona - 90% korzeni było brązowych i oślizgłych!  Takiego zgniłka dawno nie widziałam! Postanowiłam ratować biduchę, ale na kwiatki ze słabych pączków nie liczyłam. Oskubałam zgniłe korzenie, umyłam to, co zostało, spryskałam antygrzybem i wsadziłam do ziemi wymieszanej z wermikulitem i piaseczkiem. Po delikatnym podlaniu postawiłam umarlaka na półeczce... Po paru dniach roślinka "ożyła" i tak się odwdzięczyła:   Na zdjęciach tego nie widać, ale kliwia "trzyma się" ziemi tylko paroma korzonkami. Kiedy ruszę, nawet delikatnie, doniczką - chwieje się  Trzymajcie za nią kciuki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #257 : Kwiecień 16, 2009, 19:28:13 » |
|
Ja z moim kotem ogrodnikiem trzymamy kciuki i łapcie by Twoja kliwia zadomowiła się na wiele lat i tak pięknie kwitła jak obecnie.Na pewno wyprodukuje korzonki podobnie jak kwiatki.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #258 : Kwiecień 16, 2009, 20:51:03 » |
|
Też mam taką cichą nadzieję - wielkie dzięki za słowa pocieszenia!  Ale i tak chodzę koło niej na paluszkach, bo z trzema korzonkami jest taka niestabilna... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grazkapl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #259 : Kwiecień 22, 2009, 18:20:57 » |
|
Kochani - żółte kliwie są na allegro. Szczegóły w wątku - Leć nie czekaj, kwiat ucieka;)cz.9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła