Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:45:25
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kliwia (clivia) cz 3  (Przeczytany 16214 razy)
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #240 : Kwiecień 04, 2009, 09:05:49 »

No właśnie o to samo chciałam spytać  Smile
Poza tym "Kelosak" z Allegro nie gwarantuje, że następne liście będą pasiaste, więc nie jestem pewna, czy dorosła roślina się wybarwi w paski... Confused

Post dołączony: Kwiecień 04, 2009, 09:38:02
anicurka - jak się mają Twoje kliwie? Z wiadomości od hodowców z Australii wyczytałam, że czystej biłej kliwii nie udało się wyhodować i komu się to uda - zostanie milionerem  Very Happy W Australii dostępne sa tylko bardzo jasne żółte i kremowe albo (jak oni to określają) kliwie prawie białe. Jestem ciekawa, jak kwitła Twoja...  Confused

Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #241 : Kwiecień 05, 2009, 06:58:39 »

Pytanie o "kelosak" padło w przestrzeń.Potwierdzam to jestem ja. Mam ten sam Nick i na Allegro i na forum ,żeby nie było niejasności.
A kliwia z allegro jest variegatą o typie Shima-fu .Jest to najczęściej występująca wariegacja  i często jest tak ,że każdy liść ma inny wzór  a nawet niektóre liście mogą mieć niewiele paseczków w zależności od warunków uprawy.
Kasiu-ta,którą miałś obiecaną i nie dostałaś to taka sama jak ta wystawiona na allegro.

Kaśka
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #242 : Kwiecień 05, 2009, 08:18:22 »

Hej Kelosak, teraz rozumiem! A jak kwitnie taka pasiasta kliwia? I jeszcze jedno pytanie  Smile - czy masz może w swojej kolekcji kliwię "Light of Budda"?

Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #243 : Kwiecień 05, 2009, 09:17:59 »

"Light of Budda" to marzenie.Jest to wariegacja liści Akebono. Podobno ma to ktoś w Wielkiej Brytanii i sprzedaje. Usilnie tego kogoś szukam. Jest w Stanach ,ale do właścicieli nie dotarłam. Nie ma co szukać w Afryce i w Austarlii. Zostają jeszcze Chiny i Japonia.Tam są na pewno ,w końcu oni mają największe doświadczenie w hodowli. Mam różne namiary ale jeszcze nie znalazłam . Są jeszcze piękne kliwie miniaturowe. Liście mają po kilka cm.
A ta kwitnie pomarańczowo.

Kaśka
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #244 : Kwiecień 05, 2009, 10:37:19 »

Czy to jest ta odmiana?

http://cgi.ebay.com/Light-of-Buddha-Clivia-Plant02_W0QQitemZ130298036366QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item130298036366&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50

oslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #245 : Kwiecień 05, 2009, 10:44:53 »

Czy taka kliwia zachowuje się jak variegaty, czyli żeby mieć ładnie wybarwione liście potrzebuje więcej światła? Czy podłoże też ma na to wpływ?

Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia Smile
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #246 : Kwiecień 05, 2009, 11:58:49 »

Światła tak,słońca nie.
Malena to chyba jest Light of Budda. Ta odmiana na "paskowanie" poprzeczne nie podłużne jak wszystkie inne variegaty.
Na liściach jest odbicie światła i dobrze nie widać. Jeżeli to to ,to cena jest rewelacyjna,ale trzeba się dogadać odnośnie wysyłki.

Kaśka
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #247 : Kwiecień 05, 2009, 14:04:47 »

Kelosak, gdzie ty widzisz te poprzeczne paski - chodzi o te jasne cieniowania?   Confused

Znalazłam w necie jeszcze to - to chyba również Light of Budda?

http://www.clivia.net.cn/upload/2006_04/060426193896641.jpg

Roślina z ebay`a siedzi sobie w Chinach a przesyłka do Anglii kosztuje mnie 15 dolarów (nie jest to zbyt wiele) Smile Czyli za całosć 23 $. Martwi mnie jednak odległość (Chiny!!!) Sad Ciekawe, ile taka przesyłka będzie "szła" i jak to wytrzyma kliwia...

XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #248 : Kwiecień 05, 2009, 14:26:24 »

Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest? Z tygodnia na tydzień jest to coraz większe. Nie obcinałam łodygi gdy przekwitła i podejrzewam, że to nasionka. Czy mam racje? Confused

Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #249 : Kwiecień 05, 2009, 16:03:34 »

Malena ten link w odpowiedzi 247 to jest właśnie dorosła Light of Budda. Prawdopodobnie kwitnie na pomarańczowo, a ta na eBayu jest młoda i wybarwienie jest jeszcze kiepskie.
Poza tym myślę,że  te najlepiej wybarwione zostają w na miejscu celem dalszej hodowli.
Transportem się nie martw. Przeżywają,czasem coś padnie,ale nie często.przesyłka to tylko kilka dni. Przeczytaj komentrze sprzedającego. Z tym nigdy nie miałam do czynienia więc nie mogę nic na jego temat powiedzieć.
Agness to jest nasionko.
I popatrzcie na liść kliwii agnes widać wyraźnie,że żebrowanie jesr w kratkę,ajk ktoś ma starą odmianę to widać przebiegające żyłki równoległe,za to poprzeczne są prawie niewidoczne.

Kaśka
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #250 : Kwiecień 05, 2009, 16:15:37 »

Moje kliwie mają się dobrze, sztuk około 13 i rosną nowe młode:)
Niestety nikt nie pamięta jaki dokładnie mają kolor, ale babcia upiera się przy żółtym lecz u niej z kolorami to różnie czasem bywa...Trzeba będzie się zabrać za jedną i zmusić do kwitnienia żeby ocenić tą żółtość. Wszystkie przesadziłam na razie do "roboczej ogródkowej" ziemi, a jak zakupie lepszą to będę się bawić dalej. Przesadzanie nastręczyło dużo kłopotu a zwłaszcza rozplątywanie korzeni gdyż rosło ich po kilka w każdej z donic, a szczerze mówiąc to 90 procent zawartości doniczki stanowiły właśnie te korzenie.
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #251 : Kwiecień 05, 2009, 16:50:48 »

Agness to jest nasionko.
I popatrzcie na liść kliwii agnes widać wyraźnie,że żebrowanie jesr w kratkę,ajk ktoś ma starą odmianę to widać przebiegające żyłki równoległe,za to poprzeczne są prawie niewidoczne.
Kelosak jest problemu z ich wysiewem? czy one potrzebują jakieś specjalnej opieki? i kiedy je ściągnąć z stamtąd? Moja chyba ma po prostu za dużo światła i dlatego jest taka przebarwiona. Jak ją kupowałam miała ciemniejsze liście.

oslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #252 : Kwiecień 05, 2009, 20:29:13 »

Wszystkie przesadziłam na razie do "roboczej ogródkowej" ziemi, a jak zakupie lepszą to będę się bawić dalej.
Obserwuj w takim razie podstawki pod doniczkami, czy nie pojawi się ziemia, bo to może oznaczać, że wzięłaś ziemię z robakami :0

Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia Smile
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #253 : Kwiecień 05, 2009, 21:02:11 »

bo to może oznaczać, że wzięłaś ziemię z robakami :0

Blee, powiało grozą...

Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #254 : Kwiecień 05, 2009, 22:32:36 »

Agness to jest nasionko.

Kelosak jest problemu z ich wysiewem? czy one potrzebują jakieś specjalnej opieki? i kiedy je ściągnąć z stamtąd? Moja chyba ma po prostu za dużo światła i dlatego jest taka przebarwiona. Jak ją kupowałam miała ciemniejsze liście.

Przeczytaj odpowiedź nr 230 na poprzedniej stronie.

Kaśka
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #255 : Kwiecień 06, 2009, 07:09:35 »

Dziekuje Kasiu Smile

malena100
Gaduła

« Odpowiedz #256 : Kwiecień 16, 2009, 14:41:21 »

Przedstawiam kliwię, którą wypatrzyłam na półce przecen w markecie ogrodniczym (!). 

Skusiła mnie dość niska cena, ale dopiero w domu dowiedziałam się, czemu roślinka była przeceniona - 90% korzeni było brązowych i oślizgłych!  Mad Takiego zgniłka dawno nie widziałam! Postanowiłam ratować biduchę, ale na kwiatki ze słabych pączków nie liczyłam. Oskubałam zgniłe korzenie, umyłam to, co zostało, spryskałam antygrzybem i wsadziłam do ziemi wymieszanej z wermikulitem i piaseczkiem. Po delikatnym podlaniu postawiłam umarlaka na półeczce...
Po paru dniach roślinka "ożyła" i tak się odwdzięczyła:

Na zdjęciach tego nie widać, ale kliwia "trzyma się" ziemi tylko paroma korzonkami. Kiedy ruszę, nawet delikatnie, doniczką - chwieje się  Sad
Trzymajcie za nią kciuki!

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #257 : Kwiecień 16, 2009, 19:28:13 »

Ja z moim kotem ogrodnikiem trzymamy kciuki i łapcie by Twoja kliwia zadomowiła się na wiele lat i tak pięknie kwitła jak obecnie.Na pewno wyprodukuje korzonki podobnie jak kwiatki.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #258 : Kwiecień 16, 2009, 20:51:03 »

Też mam taką cichą nadzieję - wielkie dzięki za słowa pocieszenia!  Smile
Ale i tak chodzę koło niej na paluszkach, bo z trzema korzonkami jest taka niestabilna...   Surprised

grazkapl
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #259 : Kwiecień 22, 2009, 18:20:57 »

Kochani - żółte kliwie są na allegro. Szczegóły w wątku - Leć nie czekaj, kwiat ucieka;)cz.9
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #260 : Kwiecień 22, 2009, 18:25:53 »

Ech, pikne! Kupię w maju - kiedy będę w Polsce... Smile

cz.4 http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11798.msg301799.html#msg301799

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: