Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:37:41
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Niedośpian  (Przeczytany 2761 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
makosz11
Moderator Globalny

« : Lipiec 30, 2008, 14:02:44 »

Kochani, kto ma doświadczenie w hodowaniu takiego pryskanego barwami łobuziaka bo mnie co rusz więdną listki jak tylko liżnie go słoneczko,czy lekko przesuszę podłoże.Nie nadaje się na żaden z moich parapetów, nawet łazienkowy mu nie pasuje bo tam tez południowo zachodnie słońce.Wędrowniczek wyrażnie kaprysi  zwieszająć obwiędłe  listki lub gubiąc je.By był ładnie wybarwiony musi mieć dużo światła, ale jak mu dogodzić skoro tak kaprysi? Coś robię nie tak, ale co?

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2008, 14:50:26 »

Nie mam z tą roslina do czynienia- zagladnęłam do moich książek.
Roślina gubi liście, więdnie i marnieje gdy ma zbyt zimno lub zbyt mokro. Maksymalna temperatura latem to 24 stopnie. Potrzebuje dużej wilgotności powietrza- i tu lepiej ją postawic na kamykach z wodą niż spryskiwać. Mało wytrzymała na dym tytoniowy, wyziewy urządzeń gazowych, czy zbyt suche powietrze. Najlepsze miejsce to parapet północny lub wschodni, osłonięty przed bezpośrednim nasłonecznieniem.Co dwa tygodnie do podlewania dodać polowę dawki nawozu. Podlewać obficie, latem nawet co drugi dzień.
Najbardziej dekoracyjne są mlode rośliny, dobrze więc omładzać roslinę z sadzonek, wiosną...
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2008, 15:25:19 »

Mi moje niedośpiany też kapryszą... stoją na zachodnim parapecie, potrzebują bardzo dużo wody bo inaczej listki im więdną, i brzydko wyglądają kiedy kwitną... trzeba je często odmładzać...

Pozdrawiam
Ania
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2008, 15:53:11 »

Usuwam kwiatki i nie dopuszczam do kwitnienia jak tylko pojawiają się zawiązki, a tak na marginesie to fioletowe malusie kwiatuszki są bardzo ciekawie zbudowane.Dziękuję Elżbietko może jeszcze ktoś tutaj zajrzy z doświadczeniem  Smile Nie pamiętam od kogo z forum dostałam niedośpianka ubiegłej jesieni i doskonale przetrwał, to ten zielony w białe plamki... Confused
Co już rozmnożyłam to porozdawałam... Smile

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2008, 18:10:58 »

A to mój niedośpian - troszeczkę inny bo nie rośnie do góry tylko się płoży - mam go od niedawna - kwitnie - och, to za dużo powiedziane - w rozgalęzieniach i z lupą muszę te białe kwiatki oglądać. Stoi na balkonie w pełnym słońcu. Liście są sztywne, więc chyba mu to odpowiada. Mam nadzieję, że będę mogła go przezimować w domu.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 18:12:36 »

A matko jaki fikuśny Smile Kasia pożycz lupę bo faktycznie kwiatków nie widać Smile

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 19:14:37 »

http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72078,2237945.html?i=1
poszukując błędów w hodowli : nie zraszać!  Confused

Kasi niedośpian to chyba jakiś zagraniczny  rarytas  Very Happy

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 21:48:06 »

A gdzież tam zagraniczny - to niedośpian ognisty ( Zoe mnie uświadomiła). W ogrodniczym figurował jako neoświan - com się naszukała w necie - i nawet jak znalazłam ten niedośpian ognisty to jakiś inny pokazywali. Dopiero Zoe podała mi linka i tam znalazłam tego malucha. Jak mi się uda zrobić zdjęcie tych kwiatków   Laughing - to wrzucę.

Zmieniłam zdjęcie - w dzień udało się zrobić lepsze

Centralnie - ta mała biała plamka to kwiatki Laughing

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2008, 08:21:38 »

Kasiu, masz tego linka? Może zapisałaś? Net pokazuje 3 rodzaje, te sa w mojej doniczce, popularne, a ten  Twój ma nawet innej grubości liście jak na moje co widze.

BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a

« Odpowiedz #9 : Lipiec 31, 2008, 08:27:20 »

Oto moje okno w kuchni, niedośpian stoi tam cały czas, jak jest zbyt wyrośnięty to go przycinam i tak się rozrósł że jedną z dwóch sadzonek jakie były w tej doniczce, wyniosłam do ogródka tam też już jest ładny. Od czasu do czasu nawozem do kwitnących podlewam  Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Przyblokowy...
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2008, 09:57:12 »

Jagoda - już go wklejam
http://www.paludarium.com.pl/rosliny/hypo.html

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2008, 13:13:24 »

Już mnie dotyczy ten temat  Wink   Smile - zobaczymy jak się będą zachowywać moje niedośpiany-  postawię na balkonie...

Ponieważ najlepiej wygladaja nierozrośniete rosliny- czubki im obcięłam- będą sadzonki...

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2008, 14:21:28 »

Tylko z daleka od słońca bo padną - wiem z doświadczenia i mojego balkonu.

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2008, 14:26:53 »

Jagódko- tam jest trochę cienia- od boków z poliwęglanu- nie przepuszcza słonecznego światła- chociaż jest jasno  Smile Gdzieś muszą stać...Chyba, że za dom w cień wyniosę. Nie wiem czy ślimakom nie posmakują  Smile
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Sierpień 05, 2008, 15:19:02 »

Elu a czy jak się ukorzenią to będę mogła liczyć na jakąś malutką sadzoneczkę? Smile Strasznie mi się te kwiatki spodobały, zresztą na tym forum znalazłam wiele piękności, które kiedyś wydawały mi się pospolite Smile

"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa."
Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #15 : Sierpień 05, 2008, 17:36:20 »

Aniula- gdybyś odebrała osobiście- to gotowam ci oddać wszystkie- ale nie wysyłam... A sadzonki może wezmą dziewczyny jak się spotkamy- bo planujemy w tym tygodniu ... Smile
Kaffienka
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 06, 2008, 21:17:49 »

Moje niedośpiany:

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 23, 2009, 09:29:35 »

Odkurzam wątek skoro drastycznie ścięłam moje ubiegłoroczne niedośpiany prawie do ziemi a one...zadomowiły się na łazienkowym parapecie - okno z otwartą żaluzja ale opuszczoną więc ostre słońce stonowane.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: