mmartka
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 28, 2008, 21:11:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2008, 21:17:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2008, 21:21:28 » |
|
Zawsze można sobie dokupić więcej sabotków - widziałaś jakie są rozmaite 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2008, 21:29:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2008, 23:31:59 » |
|
Dzięki za zachwyty  Ale już się martwię  , jak je przewiozę do Polski, więc kupowanie nowych nie jest, jednakowoż, najlepsze, ech serce boli,  Cała nadzieja w tym, że na naszych granicach roślinki nikomu nie przeszkadzają, a że nie jest to roślinka zabroniona, to może się uda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 19:49:13 » |
|
  To jest falka, którą dostałam, jako pierwszą, została w Polsce, pod opieką mojej córki, która wychodzi z założenia, że roslinki sobie są, i przetrwają tylko najsilniejsze jednostki. I ta biedula, lekceważona, ledwie zauważana, miąchana po parapecie w każdą dowolną stronę..kwitnie co dwa miesiące!!!!!!, a moje tu, prawie przeze mnie wylizane listeczki maja, chuchane, podziwiane, hołubione...itp nic...no to gdzie jest sprawiedliwośc ja się pytam????  ...czy może ma ktoś pomysł, żeby te moje cudeńka chciały ponownie zakwitnąć? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 20:16:09 » |
|
Ja mam jeden pomysł - pomysł ten zastosowalam u siebie  dużo coraz więcej gatunków już sprawdzonych; "naumianych" i kilka nowych gatunków rocznie powoli wprowadzanych  po latach jak masz ich prawie setke (przekrój od maluchów do roślin dojrzałych) i niewiele ponad godzinę czasu dziennie wieczorem - to udają się doskonale  po prostu nie masz czasu i "mamusia nie da rady zagłaskać na śmierć dzidziusia" ciągłym zaglądaniem czy roslince dobrze i wymyslaniem czy coś może źle zrobiłam  polecam tą metode wszystkim nadopiekuńczym hodowcom  pozdrawiam Malgorzata p.s mmartka nie przejmuj sie przewiezieniem storczyków do Polski - jednak dobrze jesli będziesz miala paragony zakupu. ja jednorazowo po wizycie u córki w Belgii przewożę zakupione w Belgii, Niemczech storczyki w ilościach (nie tylko dla siebie) jednorazowo prawie 50 szt - ale zawsze mam ze sobą dowód zakupu. Co prawda jeszcze nie spotkalam się przez 7 lat takiego przywozu storczyków z wyjazdów z żadną kontrolą ale chyba więcej niż setkę nie przewieziesz 
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 20:36:02 » |
|
Na terenie UE można przewozić ale z USA chyba nie. Napisz do Hszonszcza, ona ma praktykę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2008, 20:41:22 » |
|
Ale śmieszne..  ...ja mam w naturze zaglądanie  ..to jak mam NIE zaglądać:))) pańskie oko konia tuczy...choć w tym przypadku jakoś się mało sprawdza  ..znaczy moje dziecko ma racje!!! no niebywałe  ..ok, nie zaglądam...ciekawe ile wytrzymam..  Paragon???? ..noooo tego to już na pewno nie mam...będę liczyć na urok osobisty..  Dzięki za radę Małgosiu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 20:45:51 » |
|
Spokojnie, dopiero za trzy lata, to jeszcze się przepisy mogą zmienić ze sto razy.  ..ale dziękuję za rady... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 22:22:42 » |
|
Pokażę Wam, jak u mnie teraz kwitnie falek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2008, 22:41:32 » |
|
A gdzieżby tam  najprawdziwszy falek. Ma 6 pędów kwiatowych  aż sam jestem w szoku. Kwitnie na trzech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2008, 22:54:36 » |
|
Piękny jest 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2008, 23:20:43 » |
|
Piękny jest. Maniek - a cóżeś mu naobiecywał, że tak kwitnie? 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 30, 2008, 23:51:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmartka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 31, 2008, 00:05:12 » |
|
Hi, hi, ...myślę, że obie z Małgosią wiemy, jak się pisze hołubiony i hodowany  ale dziękujemy Moderatorowi za przypomnienie....nauczka doskonała, żeby powstrzymać emocje i czytać przed wysłaniem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 31, 2008, 06:46:27 » |
|
Maniek.... 6 pedow ????? !!!!!!! To jest mozliwe ????? !!!!! Qrka wodna..... niesamowity.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 31, 2008, 07:17:59 » |
|
Maniek masz więcej kwiatów na jednym pedzie niż ja  , a ty jeszcze pokazujesz razy 6 . Brak mi słów -gratulacje szczere 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 31, 2008, 08:12:21 » |
|
Cos niesamowitego!  Piękny jest, jak mój miał trzy pędy i uginały się pod ciężarem kwiatków to myślałam, że jest to jakiś wyczyn (jest w takim samym kolorze)  , a tu proszę może być więcej.......muszę mu nagadać może coś jeszcze wypuści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 31, 2008, 16:27:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 31, 2008, 22:17:06 » |
|
Ale ogromniasty. I cudny. Zdradź, czym podlewasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 31, 2008, 23:09:45 » |
|
Aż strach mego wstawiać.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 31, 2008, 23:41:09 » |
|
O kurczę, nie sądziłem, że zdołam was zaskoczyć moim białym, pospolitym falkiem  . Już zdradzam tajniki uprawy  Falek stał na stole, przy oknie południowo wschodnim i spokojnie sobie rozkwitał. Podlewam go wodą z akwarium i odrobiną nawozu (Producent: Intermag, stosunek N/P/K - 5,5/5/5. Poza tym z moich obserwacji wynika, że ten falek, spośród moich trzech, kwitnie najchętniej i najobficiej, taki typ. Pozostałe, choć też ładnie kwitły, nigdy nie wydały tylu kwiatów naraz. Aga, urocze żółteczko  Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 31, 2008, 23:51:13 » |
|
Taki typ  To jest Was dwóch  A poważniej przecudny!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 31, 2008, 23:58:10 » |
|
Te typy tak mają  O proszę, tak zakwitł w zeszłym roku wiosną...  ...a tak w końcu lata  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 01, 2008, 16:26:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 01, 2008, 19:19:34 » |
|
Maniek ależ masz śliczne parapety, takie uporządkowane  no a te Twoje falki,to po prostu marzenie, moje nie chcą tak obficie kwitnąć  ale muszę przyznać,że ta woda z akwarium jest naprawdę super do podlewania kwiatków - też tak robiłam dopóki miałam akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 01, 2008, 20:22:13 » |
|
Wspaniałości  Moje wszystkie moga sie chować przy Twoich osiągnięciach  Masz wspaniałą hybrydę  Ale moje mimo niewielu kwiatków też PODOBAJĄ MI SIĘ OGROMNIE bo po prostu sa to moje kwitnienia mimo "macoszego ich traktowania"i walki z moimi kotami (szt 6 ) o parapety  wygraly podobnego storczyka dostałam na wigilie od córki jeszcze troche muszę poczekać na kwitnienie może za 2 lata przedstawię. podziwiam i pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
smykla1
Aktywny