|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2008, 19:35:48 » |
|
Bardzo lubię nasturcje. Ja na balkonie mam kanaryjskie. Są zupełnie inne od Twoich. Trochę ostatnio żółkną im liście, Zoe poradziła mi oprysk. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2008, 20:17:17 » |
|
Elu, po ile roślin jest w Twoich doniczkach i jakiej ziemi użyłaś?Nigdy nie udało mi się wyhodować nasturcji w pojemnikach - albo były rachityczne z kilkoma marnymi kwiatkami, albo miały bujne liście i ani pół kwiatka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2008, 21:08:18 » |
|
KASJO-w każdej jest po kilkanaście nasion- ale chyba nie wszystkie wzeszły. Sadziłam z wnukami  - dzielilismy wszystkie porcje nasion na trzy kupiki- dla kążdego z nas  - były tam i pnące, i pojedyncze i pełne i niskie, z pstrymi liśćmi - no różniste. Ziemia dla kwatów, typowa - zmieszana z kompostem i z troszku piasku. Jak pryskałam wszystko na ogrodzie cebulowo-czosnkowym "eliksirem" przeciw mszycom - dostało się i nasturcjom... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2008, 16:36:05 » |
|
Co roku wysiewałam nasturcje przy siatce. Jednak nie zawsze same chciały się piąć a moja pomoc skutkowała połamanymi łodygami  . W tym roku postawiłam na wilce 
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2008, 12:26:40 » |
|
Miałaś super pomysł z tymi wiszącymi doniczkami, a czym je nawozisz?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2008, 13:08:32 » |
|
Nasturcji podobno nie nawozi się, bo wtedy mają dużo liści, a mało kwiatów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2008, 15:16:45 » |
|
Ja podlewam rośliny "hurtowo" -  Jak mam nawóz PLANTON K to wszystko leję z tym, a jak mam FLOROVIT do kwitnacych - to wszystko florowitem. Nasturcje też dostają porcję z konewki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2008, 20:07:51 » |
|
Piękne te Wasze nasturcje  Nigdy ich nie siałam, bo słyszałam, że są wyjątkowo często atakowane przez mszyce. Czy to prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2008, 21:13:26 » |
|
Dziękuję, Elu  Na wiosnę zgłoszę się do Ciebie po wskazówki dotyczące siania. Niestety, z roślinami z nasion zawsze mam problemy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2008, 21:26:42 » |
|
Kiedyś w poprzednim mieszkaniu udało mi się wyhodować nasturcje na balkonie.Dodatkową ozdobą skrzynek były roje kremowych motyli. Obserwowałam je z pokoju, bo nie chciałam płoszyć. Moja delikatność została nagrodzona - prawie na każdym liściu wyrosła gruba zielona gąsienica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 02, 2008, 21:55:12 » |
|
To nie lada wyróżnienie  - Podrzuciły swoje dzieci na wychowanie  Nie przepadam za nasturcjami- ale chciałam by wnuki miały jakieś szybkorosnace rośliny do podglądania- bo nie wolno im moich okazów ruszać  . Sami siali - czasem podlewają- ściagam wtedy doniczki i podlewają...i się ciesza, że też mają jak babcia swoje kwiaty...  Posiałam tez dla nich groszki i bawełnę- ale akurat kiepsko rosną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 02, 2008, 22:04:43 » |
|
Ach, mieć taką Babcię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2008, 07:27:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 03, 2008, 08:00:23 » |
|
Nie zapominajcie, ze nasturcje sa jadalne, a z paczkow mozna zrobic kapary.... mniam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 10, 2008, 10:57:49 » |
|
U mnie też się zahodowały gąsienice  I to na 9 pietrze... nie wiem jakim sposobem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 10, 2008, 15:57:02 » |
|
Astrid przecież mówiłaś, że masz wietrzny balkon. Zatem wszystko w normie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 10, 2008, 16:03:22 » |
|
Nieźle ten bielinek musiał być zawiany  Są już poczatki oprzędów....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|