Takeru
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 25, 2008, 23:58:58 » |
|
Mam prośbę jeżeli ktoś hodował/hoduje wanilię to nie obraził bym się za jakiekolwiek wskazówki co do jej uprawy.  Szukałem w Googlach i znalazłem kilka informacji na jej temat, ale ciekawią mnie wasze domowe sposoby 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2008, 07:02:12 » |
|
Ja też będe wdzięczny za wszelkie informacje:)
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2008, 10:53:33 » |
|
Mam wanilie, ale sadzonka, ktora kupil maz byla zabiedzona i na razie nie rosnie mi. Wiadomo, ze wanilia lubi bardzo ciepelko i wilgoc, choc pelne slonce ja ''razi'' W warunkach domowych ciezko doprowadzic do kwitnienia, ale jako pnacze moze spokojnie rosnac sobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2008, 11:33:36 » |
|
Dzieki za info, a nie masz jakich "trików" jak ją trzymać w dobrej formie?  A nawóz? Normalny do storczyków czy jaki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2008, 12:26:20 » |
|
Ja uzywam nawozu do orchidei ...obecnie biohumus do orchidei
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2008, 21:56:04 » |
|
Takeru i Krzysztofie ( wszystkiego najlepszego z okazji imienin  )  może poczytacie o uprawie Wanili także tutaj ?  - przepieknie notabene też Krzysztofowi zakwitła  i zdradził kilka sekretów jej uprawy http://www.orchidarium.pl/forum/read.php?f=0&i=17290Może ta stronka Wam pomoże pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2008, 22:18:40 » |
|
Dzięki ogromne  Powiedziało mi to dużo niż inne strony które znalazłem w googlach..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2008, 19:54:43 » |
|
Moja wanilia rośnie na północno - wschodnim oknie, podlewam ją częściej niż inne storczyki. Na razie rośnie całkiem grzecznie, nie kwitnie niestety...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2008, 16:06:25 » |
|
Hmm.. Może za młoda jest? Ciekawi mnie czy żeby wanilia kwitła musi osiągnąć jakiś odpowiedni wiek, np. tak jak cytrusy z pestki 15-25 lat trzeba czekać do 1 kwitnienia.
Lisa, jeśli można wiedzieć skąd masz swoją wanilię?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 28, 2008, 21:04:17 » |
|
Kupiłam na Allegro. Czytałam w internecie że kwitnie po ok. 3 latach (1 wersja) lub po osiągnięciu grubości pędu chyba ok 1,5 cm? średnicy (2 wersja, nie pamiętam dokładnie ile to było).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2008, 14:48:00 » |
|
Ostatnio moja vanilia zaczęła wypuszczać bardzo długie korzenie powietrzne. Doczytałam się w internecie, że jak roślina jest duża to jej system korzeniowy nie nadąża i wtedy wyrastają takie korzenie. Tak ma i już. Czy u kogoś wystąpiło coś takiego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2008, 15:04:30 » |
|
Wanilia, którą podarowałam mojej mamie rosła na zachodnim oknie w dość dużej donicy ze zwykłym torfowym podłożem dla roślin. Miała w tej donicy pieniek wokół którego była zawijana. Jednego lata tak zaszalała z tempem wzrostu, że pęd który dotykał ściany zaczął wytwarzać korzenie czepne i powędrował po ścianie w "błyskawicznym" tempie. Niestety gdy trzeba było umyć okno pęd oderwano od ściany i jego wzrost się znów zahamował. Choć roślina ma już kilka lat jeszcze nie kwitła. 2 miesiące temu powędrowała do szklarenki, jest rozpięta na drabince i może doczekam się jej kwitnienia.
Lisa - powodem wytwarzania tych korzeni wg mnie może być podwyższona wilgotność powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2008, 15:11:11 » |
|
Agnieszko dzięki. Stoi w kuchni, więc wilgotność może być większa. Trochę mnie te korzenie denerwują... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2008, 15:15:21 » |
|
To w końcu tropikalne pnącze - masz namiastkę lian z dżungli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2008, 15:16:39 » |
|
Owszem!  Jeszcze trochę i zarośnie pół okna! Wtedy będę miała prawdziwą dżunglę! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 15, 2008, 18:58:47 » |
|
No to wtedy będzie ci brakowało tylko egzotycznego zwierzaka w dżungli.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
|
bogumila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2008, 18:44:23 » |
|
moja vanilia też wypuszcza duże korzonki czepne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 18, 2008, 20:14:32 » |
|
A moja puszcza coś takiego:   przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale bardzo trudną ją zdjąć z okna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 19, 2008, 07:07:12 » |
|
Świetna jest - to wygląda bardzo ciekawie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 18, 2009, 20:18:51 » |
|
Może komuś się przyda: http://blogrodnik.pl/134/jak-rozmnazac-wanilie/Krótki opis ze zdjęciami jak rozmnażałem swoją wanilię płaskololistną ( Vanilla planifolia Andrews). Wszystkie sadzonki się ukożeniły i wyrosły z nił ładne roślinki, więc sposób jest sprawdzony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2009, 07:45:54 » |
|
Wątek o rozmnażaniu wanilii już jest tylko trzeba poszukać . Ciekawie to opisałeś ale mnie brak kilku rzeczy jak np: temperatura i czas ukorzeniania, wilgotność powietrza na jakim poziomie?
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2009, 08:52:21 » |
|
Jeżeli już było, to przepraszam. Szukałem za pomocą forumowej przeglądarki i nie znalazłem.
Jeżeli chodzi o czas ukorzeniania, to napisałem że wynosi ok 6-8 tygodni. Ja swoją wanilię rozmnażałem w temperaturze ok 23*C. Wilgotności nie mierzyłem, ale wanilia była cały czas w zamkniętej mnożarce, codziennie zraszana, więc myślę że była w granicach 95-100%.
Ale miałem też sadzonki wanilii które ukorzeniły się w zwykłej doniczce na parapecie, bez żadnego przykrycia folią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2009, 09:04:59 » |
|
Blogrodnik! Bardzo ciekawa prezentacja Faktycznie, było już o rozmnażaniu wanilii, ale Ty zaprezentowałeś to krok po kroku, dokładnie pokazując kolejne etapy. A czy masz może zdjęcia sadzonek wraz z korzonkami? Też byłoby to przydatne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2009, 11:44:55 » |
|
Niestety nie mam, ale mogę pokazać Ci jak wygląda taka sadzonka ok miesiąc po rozsadzeniu bo mam taką jedną na biurku w pracy   ale mogę napisać Ci, że po 7 tygodniach korzeń był długi na jakieś 30-40 cm, pojedynczy, biały. Nowy pęd miał jakieś 8cm, był jasno zielony i miał 2 małe listki i pojawiał się 3 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2009, 17:59:28 » |
|
No proszę  Sadzonka wygląda na zdrowo rosnący okaz! Znakomite osiągnięcie  Chyba całkiem obaliłeś mit na temat trudnej uprawy i rozmnażania wanilli w warunkach domowych 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 19, 2009, 19:47:41 » |
|
Bo on ma zieloną rękę do kwiatów widocznie.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|