oloix
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 25, 2008, 17:09:02 » |
|
Część 2 Witam  Takie sobie coś kupiłem w nowo otwartej biedronce i tam na zdjęciu widac chyba pąk kwiatowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2008, 21:25:53 » |
|
Witam, od razu przyznaję się, że w temacie kaktusy można mnie określić " mniej niż zero". Ale..... postanowiłam wykorzystać szklane naczynie na jakieś rośliny. Ponieważ jest ono niewysokie (ok 12 cm) padło na kaktusy. No i nabyłam dzisiaj 4 sztuki, przygotowałam podłoże i tak to wygląda ( zdjęcia poniżej). Prosiłabym o nazwanie moich maluchów i uwagi dotyczące tego co zrobiłam źle. Dziękuje z góry i od razu piszę, że nie obraźe się jeżeli gromy z jasnego nieba polecą na moją głowę. cała kompozycja  1.  2.  3.  4. 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2008, 21:32:14 » |
|
Te zielone w centki to chyba jest jakiś aloes, a te jasnozielone małe rozetki to chyba jakiś rozchodnik/rojnik, 2 pozostałych niestety nie znam.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2008, 07:04:46 » |
|
Przyjedzie Kasia (Wyrak) to rozpozna  Jaka tam jest ziemia pod tymi kaktusami?  Jeśli nie 'do kaktusów' lub 'do kaktusów' zmieszana z piaskiem... to źle. Ale najważniejszą sprawą jest pojemnik bez odpływu. Teoretycznie kaktusów nie podlewa się tak, żeby aż wyciekało... ale uprawa w takim pojemniku będzie ciężka. Musisz BARDZO uważać z podlewaniem - gdy naprawdę będzie sucho. Masz szansę również obserwować pojemnik czy się glony nie zalęgną. No i jeszcze jedna sprawa... większość kłujków (nie wiem czy akurat te, bo kolczastymi się nie interesuję) wymaga przesuszenia zimą, a sukulenty raczej nie... więc przed zimą czeka cię raczej zmiana zawartości pojemnika 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2008, 09:08:35 » |
|
oloix - Eeriocactus Warasi
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2008, 12:24:52 » |
|
egrabow. Nr 1 to titanopsis. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2008, 12:43:29 » |
|
Dziękuję wszystkim - pozostał mi jeszcze ten z kolcami. To wychodzi mi tak: 1. Titanopsis ( zanosi się na kwiatka  ) 2. Aloes 3. Rozchodnik/rojnik 4. Prawdziwy kaktus - i tylko tego należy zasuszyć na zimę? Tellerko - ziemia jest zwykła ale zmieszana z piaskiem. Nauczyłam się wstrzymywać rękę przy podlewaniu uprawiając storczyki. Mam zasadę - jak już mnie korci podlać - to wstrzymuję się jeszcze dzień lub dwa 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2008, 16:04:44 » |
|
nr 4 Też go kupiłem 
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2008, 18:24:57 » |
|
Uważaj na titanopsisa, jest mocno wrażliwy na przelanie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Melissa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2008, 22:59:58 » |
|
Sprezentowałam komuś taką odnóżkę, ale nie mam pojęcia jak roślinka się nazywa:  Niestety zaczynają jej żółknąć te małe listki, nie wiem co się dzieje. Jeśli ktoś zna nazwę rośliny, byłabym wdzięczna za podpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2008, 06:47:26 » |
|
To euphorbia trigona. Ma korzonki ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2008, 08:50:50 » |
|
Te listki mogą uschnąć i opaść, ale nie martw się one po pewnym czasie odrastają 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Melissa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2008, 10:10:13 » |
|
Właśnie sprawdziłam i nie ma korzonków:( A wsadziłam go do ziemi 5 dni temu. Może coś źle zrobiłam? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2008, 10:25:44 » |
|
Trzeba czekać.... to przecież tylko roślina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2008, 11:32:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 27, 2008, 12:11:12 » |
|
Nie wiem co to jest, ale kwiat piękny  (biedny Wyraczek powąchał z ciekawości moją orbeę - myślałam, że upadnie  ). Co ja mam zrobić z tym samozapylonym kapciem ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2008, 12:47:22 » |
|
Zrobiło nam uprzejmość i zakwitło dzisiaj  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 27, 2008, 13:11:43 » |
|
Poszukałam wśród fiszek i mam dylemat są dwie które odpowiadają tej roślince stapelia comparabilis i stapelia incomparabilis i teraz może mi powiecie która to z tych dwóch? A kapcie to się chowa do szafy... nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 27, 2008, 14:11:49 » |
|
Na podstawie internetu trudno stwierdzić... może napisz do Hinzów, wyślij zdjęcie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 27, 2008, 22:20:19 » |
|
Napisałam - zobaczymy czy odpowie i czy da radę rozróżnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 28, 2008, 14:31:31 » |
|
Lulu, to nasze wielkie szczęście, że nie pękło  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 28, 2008, 15:46:14 » |
|
Do wanny delikwenta razem z jego tobołami, do gorącego wywaru najlepiej z domestosu, i wyszorować szczotką ryżową hehe. Rety mam nadzieję, że Cię nie uraziłam  , ale nie mogłam się powstrzymać, zwłaszcza, że sama mam brata który, ma podobne problemy;) a wracając do tematu, to ten kwiat to jest ten co ma niby śmierdzieć gnijącym mięsem?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 28, 2008, 15:49:55 » |
|
Tak. O ile dobrze kojarzę. A już miałem sobie kupić jakąś stapelie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 28, 2008, 16:55:21 » |
|
Stapeliowate są zapylane przez muchy, zatem pachną stosownie do muszych upodobań  . W zależności od gatunku wydzielają zapach padliny albo czegoś innego gnijącego, ale równie apetycznego z punktu widzenia muchy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 28, 2008, 19:43:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 08, 2008, 12:40:52 » |
|
Jak się okazało ( na poprzedniej stronie), że zamiast kaktusów kupiłam sukulenty to postanowiłam się poprawić i dokupiłam takie dwa cudaczki. Mam nadzieję że teraz mój jedynak ma kaktusowe towarzystwo? Przeglądałam stronę cactaceae.NET ale się poddałam - pasuje mi do kilku ale nie potrafię ich prawidłowo zidentyfikować - pomocy.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 08, 2008, 13:41:16 » |
|
Tem pierwszy to "Głowa starca",przynajmniej tak mi się wydaje, a tego drugiego też mam ale nie wiem jak się nazywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|