iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 04, 2009, 12:34:14 » |
|
Kupiłam w Castoramie ,z plakietką producenta informującą ,że roślina owocuje już w pierwszym roku.Na owoce nie liczę ,ale kwiatki to może,może...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarodziej
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 04, 2009, 12:45:37 » |
|
W takim razie możliwe że to ukorzeniana wegetatywnie sadzonka, czasami zakwita i owocuje w pierwszym roku ale częściej w drugim roku od ukorzenienia, pokaż ja jak możesz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 04, 2009, 12:52:56 » |
|
Wieczorkiem będę w domu to zrobię zdjęcia.Wstawię jutro. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 04, 2009, 14:27:21 » |
|
ja zasadzilam cytrynke z pestki Ja tak samo sadziłam i bardzo szybko wyrosła. Miałam też nasienie liczi ale niestety nie doczekałam się :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 05, 2009, 10:10:59 » |
|
Wstawiam obiecane zdjęcie cytryny.  Tylko co z tym podlewaniem-na jednej etykiecie podano UMIARKOWANE na drugiej zaś OBFITE. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żabcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 05, 2009, 10:40:49 » |
|
bardzo ładna cytrynka ja też miałam taką dużą ale niestety przeprowadzając się zostawiłam ją ;( moim zdaniem cytrynę podlewa się umiarkowanie a nie obficie ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarodziej
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 05, 2009, 14:59:56 » |
|
Poczytaj o podlewaniu cytrusów tutaj. To ładna ukorzeniona wegetatywnie sadzonka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 12, 2009, 12:05:53 » |
|
Śliczna cytrynka  Trzeba tylko uważać na przędziorki Chciałam się z Wami podzielić moimi wiadomościami na temat podlewania cytryn. Rok temu padła moja 14sto letnia ! cytrynka wysiewana z pestki, właśnie przez to, że popełniłam poważny błąd w podlewaniu. Liście zaczęły jej usychać, więc na chłopski rozum zaczęłam ją bardziej podlewać... A dalej reakcja poszła lawinowo. Uschło wszystko a z pnia ani gałęzi już nigdy nic nie odbiło  Powód- moja cytryna stała przy balkonie (bardzo nieszczelnym zresztą). Mimo, że w domu było ok 18 stopni, to bryła korzeniowa była w dużo niższej temperaturze. A jeśli temperatura jest zbyt niska należy również ograniczyć podlewanie. U mnie przechłodzona ziemia w połączeniu z nadmiarem wody dała smutny efekt. Wydaje mi się, że w takim przypadku powinnam była mocno przyciąć roślinę i odstawić od nieszczęsnych nieszczelnych okien. Póki się jeszcze nie skończyła zima- uważajcie na cytrusy
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 07, 2009, 20:17:34 » |
|
Nie jest to typowa cytryna ,ale pragnę przedstawić osobnika z jej rodziny -cytrona.Własnie zaowocował  
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 08, 2009, 21:25:52 » |
|
Bardzo ładna "ręka buddy" ile ma paluszków 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 29, 2009, 10:20:38 » |
|
A moja cytrynka właśnie zrzuciła 3-miesięczny owoc.Nie wiem czemu.Kwitnęła ponownie i zaczęła zawiązywać kolejne owoce .Może to był za duży wysiłek dla niej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 29, 2009, 10:40:46 » |
|
Czasami tak bywa z młodymi cytrynkami ,trzeba uzbroić sie w cierpliwość .najważniejsze ,że roslinka ma chęci do kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 29, 2009, 13:44:08 » |
|
Ja mam ze swoją cytrynką problem. Mianowicie, pięknie mi rosła i w ciągu dwóch dni zgubiła 5liści. Wszystkie były z takimi jakby rdzawymi kropkami. Niestety nie zrobiłam zdjęć a obecne liście są w porządku. Mam to samo co roku i nie wiem jak się z tym uporać. Może wiecie co to może być. Cytryna stoi na południowym oknie, podlewana jest czasami nawet codziennie jeśli tego potrzebuje.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 30, 2009, 17:44:05 » |
|
Aniula , przydałyby sie zdjęcia ,takie objawy mogą mieć różne przyczyny .A na pewno nie poparzyło jej słoneczko ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 30, 2009, 19:29:16 » |
|
Szondelka, napisz jak twój cytron zimuje.Właśnie kupiłam sadzonkę, na razie stoi sobie na zewnątrz.Czy ten owoc zawiązał się u ciebie, jak długo dojrzewał?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 30, 2009, 19:39:24 » |
|
Cytrona kupiłam około 2 lat temu .To cytron szczepiony na "podkładce" z trifloriaty .Kwitnie co roku ,nie trzeba zapytać .Owoce dosyć długo dojrzewają ze względu na swój rozmiar.Zimą bardzo często zrzuca część liści /temperatura za wysoka-centralne ogrzewanie/ ,wtedy wiosną go sporo przycinam ,chyba nawet to lubi.Powoduje to że się rozkrzewia .Zimą ograniczyć trzeba również podlewanie ,w dni letnie potrzebuje dużo wody .I Uwaga : uwielbia go przędziorek !!!!!! nawet jak stoi w domu na parapecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 01, 2009, 18:11:37 » |
|
Ja mam cytrynę już też 2 lata  Nic nie rośnie w liście, a cały czas kwitnie i owocuje, dopiero teraz utrzymuje owoc już tak dużego że sama nie może go utrzymać i podpieram  Ale martwi mnie to bardzo że w ogóle w liście nie rośnie.... Co zrobić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 02, 2009, 21:53:53 » |
|
Na mój rozum ,jak chcesz liście to obrywaj wszystko inne,może wtedy bedzie szła w liscie, a może jeszcze jakiś nawóz dodatkowo. Szondelka, mój podobno też z podkładką, jak piszesz,że za ciepło zimą, to spróbuję tak trzymać jak cytrynę-zimna,ale nie mroźna sień. Moja teraz stoi na zewnątrz,na razie jej nic nie rusza,ale na wszelki wypadek oglądam często.Wilgoci to ma, bo przecież leje bez przerwy.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 02, 2009, 21:57:05 » |
|
luki1993pies - może spróbuj ją też nawozić nawozem dla zielonych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 03, 2009, 13:32:26 » |
|
Polecam ,jest specjalny nawóz do cytrusów .Zawiera wszystko co cytrynce jest potrzebne.A jeżeli przyszedł czas na kwitnienie ,to wstrzymany jest rozwój nowych gałązek z listkami .Cały wysiłek roslina angażuje w kwitnienie .Jeżeli jest to mała sadzonka to obrywaj kwiatki bo szczerze mówiąc osłabiają jej wzrost.Ale gdy kwitnie spora roslinka ok.2 lat to spokojnie jej pozwól ,da sobie rade i przyjdzie czas na listki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 07, 2009, 18:48:29 » |
|
Bardzo bym chciała się dowiedzieć co mogą oznaczać takie białe plamki na dwóch dolnych listkach,nie najlepsze zdjęcie ale lepszego nie udało mi się zrobić.Bardzo proszę o pomoc!  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|