Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:20:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cytryna  (Przeczytany 3210 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Derko
Nowicjusz
*

« : Lipiec 23, 2008, 15:15:12 »

Otrzymałem od znajomych drzewko cytrynowe. Jednak po pewnym czasie zaczęło tracić liście Sad Nie wiem z jakiego powodu. Zupełnie jakby usychało ;/ Jednak są gdzieniegdzie zielone pędy i listki ale bardzo drobniutkie. Co moge zrobic zeby drzewko znow odzyło?? Prosze o pomoc
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2008, 17:16:31 »

Napisz coś więcej ,jak je podlewasz ,gdzie stoi... Confused

Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 17:29:18 »

Staram się podlewać tak aby podloze bylo zawsze lekko wilgotne. A stoi na słońcu prawie cały czas. Mam nadzieje, ze da się je uratować bo jest już dosyć spore
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 18:06:46 »

Derko, a może byś uzupełnił profil?  Confused

Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2008, 18:10:30 »

Ojć, zapomniałem Razz Poprostu chciałem jak najszybciej pomóc mojej roślince, że wyleciało mi to z głowy:)
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2008, 18:14:03 »

Nie ma sprawy. Ale na avatarka czas się znalazł?  Wink

Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2008, 18:23:52 »

Na wszystko się znajdzie czas Smile Ale prosze o pomoc, bo mam plany związane z tą roślinką, a jak nie odżyje to koniec Sad
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2008, 18:30:11 »

To jest roślina ...dla cierpliwych  Cool
Ona dopiero do ciebie zawitała,zmiany warunków domowych każdy odczuje ,nie tylko człowiek  Smile
Napisałeś ..że wypuszcza nowe listki  Cool..zaczyna cię lubić  Smile
Więc jej daj święty spokój..

Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2008, 18:34:42 »

Rozumiem:) Ale tę roślinkę mam juz kilka miesięcy, wszytsko było dobrze, ale w końcu liście zaczęły opadać i został suchy pień Sad Po jakimś czasie poajwił sie drobny listek, ale są możę 2 lub 3. Gałązki się łamią i jak patrze to są suche w środku :/ Zobaczymy poczekam tydzień to może coś się zacznie dziać Smile To drzewko to wspaniały okaz na bonsai Smile i takie są moje plany, jeżeli drzewko przetrwa.
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2008, 18:58:04 »

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3201.0.html
Przeczytaj sobie ten wątek może rozpoznasz coś na zdjęciach.Nie martw się moja przez cały rok wyglądała jak drapak a teraz rośnie jak burza.

"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa."
Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2008, 19:12:14 »

Hmmm nic nie znalazłem ;(A czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić czy roślina ma jeszcze szanse wydobrzeć?? Bo nie wiem czy nie musze szukać jakiejś innej roślinki na bonsai. Ale wolalbym, aby cytrynka wydobrzła, szczególnie, że jest już taka duża. Może uda mi się wstawić jakieś zdjęcia zobacze.
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2008, 19:15:43 »

To by było najlepsze bo inaczej ciężko będzie coś powiedzieć. Może po prostu przy podlewaniu oblałeś listki i słońce ją poparzyło. W poprzednim moim poście pomyliłam się nie rok a dwa lata miałam patyczaka zamiast cytryny. Więc i Tobie uda się ją odhodować.

Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 23, 2008, 19:32:49 »

No, więc moje drzewko obecnie wygląda tak Sad

zero liści same patyczki....
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2008, 19:52:30 »

A jaka to cytrynka? Może zrób małe nacięcie na pieńku i zobacz czy jest zielony.

Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2008, 20:01:41 »

Niestety nie wiem jaka to cytrynka:P Ale odciąłem kawałeczek kory i pod spodem pieniek jest zielony:) moze to dobry znak Very Happy Ale te mniejsze gałązki są takie suche, że łamią się jak zapałki.
I przypomniało mi się, czy taka utrata liści może być spowodowana przesuszeniem??
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2008, 23:48:14 »

Chyba może, nieodpowiednie warunki w każdą stronę mogą tak się przejawiać. Przynajmniej tak mi się wydaje. Zielony pieniek to jest zdecydowanie dobra oznaka. Może obetnij to co martwe i spróbuj go odrutować. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy nie jest to obciążeniem dla rośliny. Jest tutaj wątek odnośnie bonsai może tam się zapytaj o kwestię odrutowania. A co do cytryny to na pewno się odrodzi, tylko potrzebuje czasu. Pamiętaj że sztuka bonsai też jest dla cierpliwych. Zobacz sobie w moim wątku kwiatowym cytrynę skierniewicką może to ta sama? (Link jest w moim podpisie, tylko nie wiem czy ten pierwszy czy drugi)

Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2008, 10:47:23 »

Spróbuje dzisiaj, zrobić tak jak mowisz Smile obetne te gałązki co są suche i zoabcze co będzie dalej Very Happy O bonsai troche wiem, bo sie juz troche tym interesuje, ale tym razem chciałem po prostu spróbować własnych sił Smile A co do gatunku to i tak pewnie na razie nie rozpoznam, z samych patyczkow chyba sie nie da Razz Jak będą już listki to się zobaczy:)
Jagódka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 24, 2008, 12:34:32 »

Boje się, że cytryny nie bardzo lubią zabawę w bonsai, straciłam w ten sposób trzy cytrusy. Cytryna lubi czasami zrzucić liście, ale też się odradza, albo i nie, jest dosyć wrażliwa na stres, później podeślę zdjęcia mojej.
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Lipiec 24, 2008, 12:38:56 »

Jakby zrzuciła liście to by może jeszcze jakoś było. Ale Gałązki po prostu uschły. Tylko te większe są jeszcze jakby troche zielone w środku, więc może coś z tego będzie.

A jeszcze mi się coś nasunęło, czy zmiana zmiezmi może w czymś pomóc?? Bo o ile się orientuję to ziemia, była dość długo nie zmieniana.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #19 : Lipiec 24, 2008, 17:34:56 »

Mam pytanie. Dlaczego Twój post pojawił się w dziale "Nasza działka i ogród"? Powiedz, gdzie go przenieść? Do działu "Rośliny w domu", "Choroby i szkodniki", czy tu "Drzewko bonsai" ?

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #20 : Lipiec 24, 2008, 17:43:42 »

Very Happy
No to teraz będziesz miał dwa problemy  Cool  Smile  Smile  Smile
Drzewko i  Confused gdzie przenieść wątek  Surprised  Smile
Cytryna nie nadaje się na bonsai,ona lubi być nie ruszana

lwica79
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Lipiec 24, 2008, 18:26:41 »

Ja bym nie radziła cytrynce w takim stanie zmieniać ziemi..absolutnie. Jeśli w niej wcześniej rosła i miała się dobrze to raczej znaczy że inne warunki jej nie odpowiadają a nie to. Natomiast wymianę ziemi moje cytrusy (mimo że dla nich dedykowana) zawsze ciężko przechodzą.
Jednak wyjęcie rośliny ostrożnie z doniczki i przyjrzenie się to by się mogło przydać. Może jest tak, że ziemia z wierzchu jest mokra, ale do dna woda nie dociera? A może odwrotnie, korzenie są tak przelane, że zgniły i przestały wodę pobierać. Oby nie..
I są jeszcze przędziorki które lubią cytrusy. Zwykle da się je tak czy inaczej dostrzec, ale jednak nie zawsze. Ja na jednej ze swoich fuksji nie widziałam ich w ogóle, tylko objawy sugerowały obecność..spryskałam raz, drugi, trzeci i roślinka pięknie odżywa. U Ciebie na pewno też tak będzie Smile

gg.3597720    email: aronia26@wp.pl
Domowa zieleń -Lwica79
Moje fuksje
Pozdrawiam. Edyta
Derko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Lipiec 24, 2008, 18:56:49 »

No dobrze zobaczymy. Czas pokaże czy cytrynka wyjdzie z tego. A co do działu to miałem dylemat, no niby w domu, ale owoc Razz tak jakoś... A bonsai to tak tylko powiedziałem Smile
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #23 : Luty 02, 2009, 18:59:19 »

Moja cytrynka też co jakiś czas zrzuca liście. U mnie przyczyną jest czasem zbyt rzadkie podlewanie, czasem zapomnę kilka dni podlać i efekty widać bardzo szybko. Jednak u mnie tak samo jak szybko zrzuca liście, szybko rosną nowe.
Jak tam Twoja cytrynka się miewa teraz?

żabcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Luty 04, 2009, 10:29:01 »

ja zasadzilam cytrynke z pestki i pieknie rosnie stoi na parapecie i jeszcze ani razu nie zdarzylo sie zeby jej listki opadly nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale wydaje mi sie ze roslinka wyhodowana od poczatku najlepiej sie trzyma Smile
Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Luty 04, 2009, 10:49:37 »

Cytrusy zrzucają liście z różnych powodów, proponuje poczytać tutaj, często osoby posiadające cytrusy popełniają masę błędów przy ich hodowli a najczęstszym jest zwiększanie ilości wody jak zauważymy że roślina traci liście szczególnie w okresie zimowym, zajmuję się cytrusami, mam ich sporo wystarczy zobaczyć w moim wątku o doniczkowych tu kliknij. W razie potrzeby służę pomocą. Smile

Internetowa diagnostyka roślin doniczkowych email- naszecytrusy@wp.pl
Pozdrawiam Przemo.
żabcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Luty 04, 2009, 11:42:13 »

a czy to prawda ze tych roslin np cytryny nie mozna obcinac z gory??? ja kiedys tak obcinalam moja cytrynke i pieknie sie rozrosla na ksztalt drzewa ale ktos mi powiedzial ze tak robic nie wolno czy to prawda??
Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Luty 04, 2009, 11:48:49 »

Nieprawda cytrusy można kształtować dowolnie.

Pozdrawiam Przemo.
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #28 : Luty 04, 2009, 12:02:35 »

Jestem posiadaczką cytryny skierniewickiej od dwóch tygodni.Trafiłam sadzonki wysokości ok.80cm w cenie 9zł.To chyba niedrogo?
Dlatego teraz chętnie podpatruję ten wątek,żeby mojemu cytruskowi jak najlepiej się przysłużyć to może mi zakwitnie jeszcze w tym roku?

Czarodziej
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Luty 04, 2009, 12:28:26 »

Ciekawe tylko czy za tą cenę co kupiłaś to sadzonki ukorzenianie wegetatywnie takie które zakwitną i zaowocują czy to dziczki wyhodowane z pestek i kwiatów się nie doczekasz ani owoców. Strasznie tanio za takie duże cytrusy więc mam obawy czy to właśnie nie pestkowce. Wink

Pozdrawiam Przemo.
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: