Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:15:34
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: RATUJCIE MOJĄ HOJĘĘ!!  (Przeczytany 962 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Józefina
Nowicjusz
*

Każdy kiciuś jest prześliczny ;)

« : Lipiec 21, 2008, 16:07:20 »

Sad MAMMA MIA! Mam następujący problem!!!  Confused Jakiś czas temu po wielu próbach udało mi się przypadkowo zdobyć moją wymarzoną hoję carnosę!! Byłam taka dumna!!  Wzięłam ją z miejsca, gdzie stała w pełnym słońcu absolutnie zaniedbana, z długimi łodyżkami i w stanie bliskim agonii! Wzięłam ją do siebie, wsadziłam do wody, aż się porządnie namoczyła, wymieniłam jej ziemię, nasypałam porządną warstwę keramzytu, dodałam nawet perlitu, umyłam szare z kurzu listki i postawiłam w pokoju w cieple, 1m od okna! I zakwitła, wypuściła listki, pouwodziła zapachem gdy WTEM!! Sad zrzuciła kwiatuszki z drugiego pączka!  Sad A ziemia, co mnie też niewiarygodnie dziwi, w miejscu jasnym, ciepłym, przewiewnym, wprawdzie nie bezpośrednio nasłonecznionych pokryła się pleśnią! i to śmierdzącą!! Sad
Powiedźcie mi, błagam!  Sad gdzie popełniłam błąd, czemu mi ta ziemia spleśniała, skoro była nowa i nigdy nie przelana!!! Na lekko wilgotnej ziemi mi się pleśń osadziła!! Co robić:??????  Sad
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2008, 16:17:47 »

Hmm Confused... to, że zrzuciła pączki jeszcze o niczym nie świadczy, to się często zdarza Cool. Przyczyn może być wiele: przeciąg, obrócenie doniczki, zbyt obfite lub zbyt skąpe podlanie, a czasem zwyczajny foch-czyli bez przyczyny Smile. Co do pleśni na ziemi: czy to powierzchniowe, na całej ziemi w doniczce, czy tylko w jednym miejscu?
Poczytaj ewentualnie ten wątek: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2194.0.html

Małżeństwo to ucywilizowana forma niewolnictwa. A.Einstein

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2008, 16:21:42 »

Ta pleśń wygląda następująco: jak plamki nieregularne, 2, 3, najwyżej 5 cm średnicy.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2008, 16:34:59 »

Mówimy o kępkach białej pleśni ?
Jeżeli tak, to przesusz podłoże do takiego stopnia, żeby ta górma warstwa była zupełnie sucha, a potem podlej od góry roztworem Topsinu (możesz tym podlać ze 2-3 kolejne razy, ale za każdym razem pozwól górnej warstwie przeschnąć).
Wygląda na to, że jednak w którymś momencie podłoże było zbyt mokre (mogło się to zbiec w czasie z ochłodzeniem - znaczy ty podlałaś, a jednocześnie pogoda się popsuła i pleśni w to graj  Mad).
Hoje to jak by nie było sukulenty - zdecydowanie łatwiej ścierpią przesuszenie niż zalanie.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2008, 16:39:09 »

To by się zgadzało, bo w pewnym momencie zadowolona podlałam hoję, bo było arcygorąco, a potem na 2 tygodnie pogoda się zepsuła! Ok, czyli muszę zakupić ten środek i wtedy wszystko już będzie w porządku??
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2008, 16:50:40 »

Miejmy nadzieję  Cool.
Jakby nie było Topsinu to pytaj o coś na pleśń.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2008, 17:13:45 »

O rany, dziękuję!!! teraz tylko żałuję, że w mojej mieścince wszystkie sklepy pozamykane, ale jutro od razu pędzę!!!
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2008, 23:19:52 »

Osobiście zmieniłabym ziemię.... a kwiatka i tak podlała potem topsinem, bo częśc pleśni się przeniesie.
Jakiej ziemi użyłaś?

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2008, 06:21:02 »

Chyba zrobiłabym tak jak Tellerka zmieniła ziemię na taką do palm albo kaktusów, dodatkowo mocno rozluźnioną jak nie podłożem do storczyków to drobniutkim keramzytem i jak piszesz perlitem - widocznie w Twojej miejscowości nie ma dobrej ziemi dlatego ta kaktusowa czy palmowa a pleśń jednak wskazuje za mocne podlanie i jednak ściśniętą za bardzo ziemię.
Lub jak nie ma wyboru tak jak pisze JeyDee mocne przesuszenie tej co masz w doniczce - choć i tak bym ją po przesuszeniu wyjeła i ziemię dodatkowo poluźniła.

Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2008, 10:09:42 »

Ok, mam akurat w domu i drobny keramzyt i perlit i ziemię do storczyków, więc mam następujące pytanie: czy te ziemię  można mieszać w dowolnej proporcji, czy ziemia ma mieć pewną zawartość tego i tego i jeszcze jedno: kiedy mogę ją przesadzić? Bo teraz kwitnie i pachnie, więc nie wiem. Proszę o wskazówki.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #10 : Lipiec 22, 2008, 10:49:10 »

Ja bym nie zekała az się pleśń rozlezie... przeciez non stop rozsiewa zarodniki? Confused
Ja używam ziemi do storczyków Compo, mozna do niej dodać palmowej

Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2008, 13:21:53 »

Ok, więc mam wszystko: preparat Topsin, substrala do kaktusów i sukulentów,
perlit, keramzyt i fantastyczną doniczkę. Czy teraz mam wyciągnąć hoję (do wody?), zrobić odpowiednią ziemię (dodać do substala keramzytu/pelitu? cy pozostawić czysty), wsypać keramzyt na dno i zaaplikować Topsin?
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2008, 19:39:55 »

Co masz na myśli mówiąc "do wody" ?
Przesadź ją zwyczajnie - wymieszaj w czymkolwiek (w misce, wiaderku, na gazecie...) potrzebną ilość podłoża z garścią keramzytu albo perlitu (albo pół na pół), hoję wyjmij z doniczki, usuń tyle starego podłoża ile się da bez uszkadzania korzeni i posadź w nowe. Spryskaj podłoże Topsinem i już. Jak przyjdzie pora na podlanie, to podlej też Topsinem.
Mówimy oczywiście o roztworze trucizny w stężeniu jakie każe zrobić producent.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Józefina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2008, 08:55:45 »

OK! Zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami, wymieniłam ziemię (zrobiłam odpowiednią mieszankę), podlałam roztworem Topsinu, teraz tylko pozostaje czekać na efekty. Dziękuję bardzo za wszelkie rady. Wink
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: