Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:14:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: przelany storczyk - pomocy!!!  (Przeczytany 1063 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eveline854
Nowicjusz
*

« : Lipiec 20, 2008, 14:44:47 »

Witam wszystkich. Od ponad miesiąca mam storczyka i wszystko byłoby dobrze gdybym nie posłuchała pewnej pani w kwiaciarni i go nie przesadziła :/ od tego sie zaczęło bo dała mi doniczke przeznaczoną podobno specjalnie dla storczyków. wydaje mi się że ona za długo trzyma wodę choć ma dziurkę w dnie ( 1 :/ ), problem może też tkwić w mieszance którą mi dała bo nie była to kora jak do tej pory ale jakaś ziemia, i zaczęło się podlewałam storczyka jak zwykle, nawet rzadziej bo  wydawało mi się że ma mokro (półtora tygodnia), ale widze że cos zaczęło dziać sie z korzeniami, są ciemno zielone i mają brązowe plamy... w dodatku kwiatki zaczęły odpadać na razie na jednej łodydze, odpadło już kilka kwiatków... czy to znaczy ze zaczynają gnić? mam go teraz przesuszyć przez ile nie podlewać? i co z tą doniczką i ziemia, mam go przesadzać czy zostawić?
nie wiem co robić, szkoda mi go bo bardzo ładnie kwitł... nie mam niestety ręki do kwiatków Sad z kwiatkiem nie jest chyba jeszcze tak źle więc chciałąbym go uratować
z góry dziękuje za pomoc
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2008, 14:57:05 »

Eveline,
jeden wątek wcześniej masz informacje dotyczące reanimacji storczyków. W pierwszym poście Petra podaje link do strony gdzie bardzo ładnie i obrazkowo pokazała co robić z takim storczykiem.
Życzę uważnej lektury - im więcej przeczytasz tym więcej się nauczysz. A swoją drogą Pani w kwiaciarni wykorzystała Twoją niewiedzę i sprzedała Ci parę nieprzydatnych rzeczy. Lepiej najpierw poczytać o roślinie a dopiero potem kupować. To nauczka na przyszłość  Sad
Życzę Ci udanej reanimacji

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: