Ooo
Aktywny

|
 |
« : Lipiec 20, 2008, 07:36:07 » |
|
a czy kwiatki multiflory pachną? jakie warunki jej odpowiadają?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orange30
Nowicjusz
NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2008, 10:14:36 » |
|
Ja osobiście jeszcze nie zauważyłam czy pachną, ale są tak urocze, że dla mnie mogą być bez zapachu:) A co do warunków to wiele nie mogę powiedzieć bo mam ją dopiero 2 miesiące. Stoi na balkonie, ma jasno, podlewam umiarkowanie, nawożę nawozem dla kwitnących i na razie ma się dobrze. Zobaczymy co będzie dalej. Musi być jej dobrze, innej opcji nie widzę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Halina 
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2008, 11:07:13 » |
|
Moja ma pięć pędów, z czego dwa jeszcze mają dwa krótsze pędy boczne, moja po rozpakowaniu miała kwiaty, które nie pachniały, ale może dlatego, że były już przejrzałe i szybko zaczęły się obsypywać. Jak byłam w Ogrodzie Botanicznym, to wąchałam ich egzemplarz i on pachniał ślicznie, ale delikatnie. Ja swoje kwiatki też przesadzam po swojemu, ale ona ma taki gąszcz korzeni, że bałam się ją uszkodzić zaraz po przyjeździe, zrobiłam jej tylko porządny drenaż w nowej doniczce, dosypałam dołem i bokami trochę luźnego podłoża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2008, 06:32:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2008, 07:58:12 » |
|
Ooo piekna kupiłaś w Czeladzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2008, 13:54:26 » |
|
Moja też tak kwitła, ale jakoś szybko się z tym uwinęła.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2008, 07:23:30 » |
|
tak Aniu w czeladzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2008, 09:51:41 » |
|
Ooo ja też na nią choruję ale póki co to muszę znaleźć jakieś miejsce na parapecie bo to duży okaz  Piekny egzemplarz Ci się trafił jak ja byłam odbierać moją hoję viergietę to były ale nie miały tak pieknych kwiatostanów, były już przekwitnięte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2008, 11:58:15 » |
|
gdy ja swoją odbierałam to były jeszcze 2 sztuki, obie kwitnące. Moja miała jeszcze dwa kwiatostany ale odpadły niestety
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 03, 2008, 17:40:11 » |
|
Ooo piękna Twoja multiflorka, ja swoją też kupiłam od Pana z Czeladzi przez Allegro, miała pecha bo akurat trafiła na strajk poczty i zanim dotarła do mnie minęło prawie dwa tygodnie, ale o dziwo poza zgubieniem chyba dwóch listków i przekwitniętych kwiatków zniosła to bardzo dobrze, jak już pisałam ma pięć pędów, z czego dwa rozgałęzione, jest wielka, rozłożysta i z trudem mieści się między innymi doniczkami, ale marzyłam o niej bardzo długo i cieszę się, że w końcu jest. Tak wyglądała po przyjeździe  w tej chwili nie kwitnie  Anamat jeśli chcesz mogę się z Tobą podzielić multiflorką, właśnie próbuję ją ukorzenić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 03, 2008, 18:31:34 » |
|
Napisałam na PW 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 04, 2008, 07:35:20 » |
|
A to mój nowy nabytek z allegro. Może i nie jest jak na razie za wielka ale i tak mi sie podoba. Te kwiatki juz przekwitają (ale jeszcze z nimi przyszły przesyłką). A tak swoją droga to ona długo kwitnie - inne hoje krócej mają u mnie kwiaty - ta przyszła do mnie paczką około 23 lipca (a na aukcji tez już miała kwiaty) i cały czas trzyma, nie wszystkie ale są.  
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2008, 17:12:05 » |
|
Kwitnąca multiflora na prośbę Tellerki    Zauważyłam, że dość szybko wypuszcza nowe pąki kwiatowe na tych samych pędach, które niedawno przekwitły.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 09, 2008, 17:40:40 » |
|
Moja multi już zapomniała o swoich przejściach  ... kwitnie jak szalona  ! Szkoda tylko, że nie pachnie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 09, 2008, 17:44:38 » |
|
Całe szczęście, że zapomniała  Mojej zostały gdzieniegdzie plamy na liściach. Nie obrywam ich, bo nie powiększają się, roślina w dobrej kondycji, niech sobie będą. Cudne kwiaty
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 09, 2008, 18:32:42 » |
|
Ech pięknie kwitną Wasze multiflorki, moja dalej się gniewa, niby nic jej nie jest, liście jędrne, nie opadają, nawożę ją, słonko teraz przygrzewa, więc ma więcej światła, na chwilę się ruszyła, próbuje wypuszczać nowe listki, ale idzie jej to jak krew z nosa  Już sama nie wiem, do tej pory nie miałam nigdy większych problemów z roślinkami, nie mogę jej rozgryźć, zauważyłam w ziemi ziemiórki (chyba) , takie muszki biegające, czy to może być ich wina, czy one mogą narobić dużo szkody w korzeniach? No żal mi strasznie, bo zaraz po kupnie pięknie wystartowała, na każdym pędzie były nowe listki i pączki kwiatowe, po pączkach nie ma śladu, wszystkie zrzuciła  Mam ochotę ją rozsadzić, bo ledwo mi się mieści na parapecie, trafił mi się wyjątkowo dorodny okaz (sześć pędów), ale co z tego jak nie rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 09, 2008, 18:52:12 » |
|
Przepiękne kwiaty i świetne zdjęcia, jest na co popatrzeć. Gdyby jeszcze te multiflory były trochę mniejsze, pewnie bym się na nie zdecydowała. Ale miejsca brak...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 09, 2008, 20:13:36 » |
|
Agar zawsze możesz zacząć od małej sadzonki i poprowadzić ją jako jeden pęd bez rozgałęziania, wtedy będzie zajmować mniej miejsca  gdybyś się namyśliła, to chętnie się podzielę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 10, 2008, 09:19:01 » |
|
Agar dla tych cudnych kwiatuszków warto, choć by właśnie na jeden pęd ją puścić 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 10, 2008, 11:21:50 » |
|
Poza tym jak jest jeden pęd, to kwiaty są lepiej widoczne, u mnie gubiły się w tym liściastym buszu, gdybym nie była taka w gorącej wodzie kąpana, to chyba wolałabym sobie poprowadzić multiflorkę jako jednołodygową, bo ta zajmuje za dużo miejsca, jest zdecydowanie za wielka, nie myślałam, że przyjedzie taka "krowa"  W planach mam inne hoje tylko, że w tej chwili brakuje mi na nie miejsca. Dzisiaj przesadzałam kaktusy do zbiorowej doniczki, bo w przyszłym tygodniu mają przyjechać dwa nowe nabytki i na gwałt robiłam dla nich miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 10, 2008, 11:35:54 » |
|
Nie kuście mnie, kobity, trzymam się resztką silnej woli. Na razie większość moich hoi to te mniejszych rozmiarów. Na razie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 10, 2008, 11:38:14 » |
|
Gdyby Ci siła woli zmalała, to odezwij się do mnie na priv 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2008, 11:46:45 » |
|
Jakby był ktoś chętny, to mam akurat małą multiflorkę ukorzenioną... 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2008, 11:50:38 » |
|
Ja ja ja  Jestem baaaardzo chętny, chciałbym z Hojami spróbować swoich przygód 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2008, 12:00:34 » |
|
Ja także mam rosnącą sadzonkę multi na wymianę za inne hojowe... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2008, 12:10:56 » |
|
Ja ja ja  Jestem baaaardzo chętny, chciałbym z Hojami spróbować swoich przygód  OK, napisz na pw, ustalimy szczegóły 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 19, 2008, 13:04:09 » |
|
Przemo7, a z czym teraz odbywasz swoje przygody oprócz pięknych zdjęć? Mam na myśli rośliny rzecz jasna  Zakładaj wątek, będziemy podziwiać foto i florę 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 19, 2008, 13:22:37 » |
|
PW napisałem  napaliłem się trochę muszę przyznać  Famelia, dziękuję, wątek już mam gdzieś założony  muszę tylko zaktualizować - doszło kilka roślinek, podrosły, niektóre mam z wymiany z forumowiczkami. Dziś jak starczy czasu zrobię im sesję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 19, 2008, 13:44:17 » |
|
Czyli Ty jesteś tym Przemo, który jest znawcą palm? Dobrze kojarzę?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 19, 2008, 14:20:16 » |
|
Nie jestem tym Przemem  tak btw Hoji, a palm u mnie 3 sztuki, ale nie mam pojęcia co to za okazy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|