Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:08:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skrzydłokwiat  (Przeczytany 22623 razy)
Filodendron
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #210 : Maj 06, 2009, 11:42:56 »

Oby Smile
Rafal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #211 : Maj 06, 2009, 15:00:09 »

Powiedzcie mi proszę co jest przyczyną tego, że końcówki liści skrzydłokwiatu zasychają?? Może brak jakiegoś nawozu....Początkowo po zakupie było ok, jak na razie niczym nie nawoziłem.

I muszę się pochwalić, że mam go jakiś miesiąc i już wypuścił nowy kwiat. Tym razem jednak, nie taki mały, marny, słabo wybarwiony jak te które już posiadał w momencie zakupu, lecz o wiele większy i całkiem bielusieńki  Very Happy
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #212 : Maj 06, 2009, 16:49:08 »

Przenawożenie też często objawia się suchymi końcówkami ale bliższa przyczyna to niska wilgotność powietrza. Postaw roślinkę na dodatkowej znacznie większej podstawce z wodą i częściej zraszaj liście ale nie kwiaty.Poza tym kwiaty przekwitając naturalnie zielenieją i prawdopodobnie kupiłeś już przekwitający egzemplarz.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
treissi
Aktywny
**

« Odpowiedz #213 : Maj 06, 2009, 17:25:12 »

Rafale ja myślę, że zasychające końcówki są winą suchego powietrza. Zraszaj skrzydłokwiat często. Możesz go też postawić na większej podstawce, tak jak pisała przedmówczyni, ale nie w samej wodzie, bo korzenie zgnjią. Wypełnji podstawek keramzytem.

Pozdrawiam
Monika

Moje kwiatuszki domowe
Rafal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #214 : Maj 06, 2009, 18:38:43 »

Ale ja go zraszam codziennie.... :/ ech spróbuję z tym keramzytem, zobaczymy czy coś to zmieni.

A jeśli chodzi o kwiaty to one nie były zielone w sensie, że przekwitały.... Tylko kwiatostan był osłonięty przez coś w stylu tego listka poniżej... takie to dziwne było, ani kwiat ani liść

treissi
Aktywny
**

« Odpowiedz #215 : Maj 06, 2009, 23:05:34 »

Rafale ja moje skrzydłokwiaty również zraszam codziennie, a mimo to końcówki lisków im zasychają. U mnie lepiej im było, gdy koło kwiatka postawiłam małą miseczkę z wodą. Keramzyt mi się nie sprawdził, bo ja wolę podlewać kwiaty w podstawkę, ale Ty spróbuj Smile Woda będzie parowała co zwiększy wilgotność koło roślinki.

Pozdrawiam
Monika

Moje kwiatuszki domowe
Rafal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #216 : Maj 27, 2009, 10:25:51 »

Czy powinno się obcinać kwiaty, które są już całkiem zielone, czy lepiej czekać z tym aż całkiem przekwitną?? Czy wogóle ma to jakiś wpływ na roślinę??
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: