sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #90 : Sierpień 23, 2007, 12:06:53 » |
|
Jak wysuszyć ziemię u skrzydłokwiata? Kupiłam zalanego, przesadziłam do suchej ziemii, nie podlewałam, a ziemia mokra jakbym go przynajmniej do wanny włożyła..Po liściach widzę, że mu to nie służy..nie chciałabym się z nim żegnać, zanim się na dobre do niego przywiązałam..
|
|
|
|
|
|
Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #91 : Sierpień 23, 2007, 16:59:12 » |
|
No cóż ponownie wyjmij z doniczki, otrzep tą ziemię nieprzrośniętą. Zawiń bryłę w ręcznik papierowy i obciskaj. Dopóty dopóki papier będzie wilgotniał trzeba zmieniać papier i obcikać. W ostatniej parti zostaw go nie rozwinięty przez noc. Rano posadź ponownie ale w świeżą ziemię. Pewnie ci coś jeszcze zostało w worku.
Uda się pod warunkiem, że środek bryły nie zaczął gnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Sierpień 23, 2007, 19:42:05 » |
|
Dziękuję, Zoe. Zrobiłam tak, jak napisałaś. Nie zauważyłam, żeby coś zaczęło gnić. Mam nadzieję, że się uda. Rano wsadzę do nowej ziemii..
|
|
|
|
|
|
Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Sierpień 27, 2007, 08:37:22 » |
|
Przekwita mi jeden kwiat. Pręcik zrobił się zielony, a białe usycha. Co mam teraz zrobić? Czy zaczekać aż całkiem uschnie i wyciąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Wrzesień 10, 2007, 18:22:58 » |
|
jakos nigdzie nie moge przeczytac jaka ziemie preferuje skrzydlokwiat. czyzbym przeoczyla czy po prostu nie ma jakichs szczegolnych wymagan w tym zakresie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #97 : Grudzień 13, 2007, 12:59:08 » |
|
Witajcie, może ktoś wie czemu kwiaty mojego skrzydłokwiata są ciągle zielone?? Pierwsze były białe a teraz zakwitają tylko na zielono. zmieniłam miejsce na parapet, bo pomyslałma że to z braku światła ale na razie bez zmian 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #98 : Grudzień 13, 2007, 13:14:48 » |
|
Może im czegoś brakuje w nawozie? Może napisz PW do Zoe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #99 : Grudzień 13, 2007, 13:28:33 » |
|
poczekam może tutaj odpisze.
Ostatnio miałam problemy z muszkami i skrzydłokwiat też był poddany przesadzaniu ale jakoś doszedł do siebie. puszcza nowe kwiaty tylko one nigdy nie robią się białe (bo to chyba stadium dojrzałości?)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
niagara
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #100 : Styczeń 06, 2008, 18:23:06 » |
|
Witam!Również mam zapytanie dotyczące pielęgnacji mojego skrzydłokwiatu! Nabyłam go ok. listopada - i był piękny; Z paroma białymi kwiatami-cieszył duszę w ziomowy czas. Do momentu: gdy nie pojawiły się elementy zasuszeń na liściach i kwiatach. Starałam się by był w średnio nasłonecznionym miejscu. Przesadzony no nowej ziemi, donicy. I martwi mnie jego widok, gdyby to był normalny proces zimowy -to OK. Jednak pomóżcie i powiedzcie ci robić. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #101 : Styczeń 06, 2008, 19:20:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #102 : Styczeń 08, 2008, 22:04:41 » |
|
miałam dziś dość ciekawą lekcję chemii  pani od chemii hoduje skrzydłokwiaty. kilka trzyma w klasie - są dorodne, ładnie się rozrastają i pięknie kwitną. dzisiaj zdradziła nam sekret jak tego dokonuje  jak to określiła - skrzydłokwiat jest "zjadaczem trucizn" i szczególnie służy mu obecność w powietrzy metanalu. teraz jak to się ma do zajmowania się skrzydłokwiatem w domu. otóż do otrzymania metanalu wystarczą... zwykłe, niedrewniane panele podłogowe  coś tam jest zawarte w ich składzie, co wraz z zatrzymującą się tam daną ilością wilgoci sprawia, że zaczyna się wytwarzać metanal, dzięki któremu skrzydłokwiat oszaleje z radości  niestety paneli nie mam, więc nie mam okazji tego sprawdzić osobiście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #103 : Styczeń 08, 2008, 22:54:12 » |
|
Zapytaj pani z chemii jak uzyskać metanol...  na pewno poda kilka sposobów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #104 : Styczeń 08, 2008, 23:01:15 » |
|
Eeee, lepiej zapytać o etanol  . Zdrowszy 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Styczeń 08, 2008, 23:06:08 » |
|
z metanolu pewnie nie byłby już taki zadowolony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #106 : Luty 24, 2008, 13:22:06 » |
|
co może być przyczyną tego że końce liści skrzodłokwitu robią się suche? może za suche powietrze? czy skrzydłokwiat będzie dobrze rósł w miejscu gdzie jest jasno ale gdzie nie padają bezpośrednio promienie słoneczne? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #107 : Luty 24, 2008, 13:28:36 » |
|
Zdecydowanie za suche powietrze. Spryskuj codziennie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Luty 24, 2008, 13:33:31 » |
|
dziękuje bardzo za pomoc  spotkałam się ze skrzydłokwiatem który ma bardzo duże liście w porównaniu z moim, chciałam zapytać czy dużo jest różnych odmian tych roślin? mój nie jest miniaturką ale tamten wygląda jak gigant przy moim  ma 2x większe liście od normalnego skrzydłokwiatu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #109 : Luty 24, 2008, 13:37:13 » |
|
Nie jestem pewna, ale chyba są różne odmiany. Ostatnio w Castoramie widziałam takiego co wyglądał niemal jak drzewo. Liście miał gigantyczne, sięgające niemal metra blaszki liściowe. Byłam w totalnym szoku jak go zobaczyłam.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #110 : Luty 24, 2008, 13:44:16 » |
|
a nie orientujesz się czy wszystkie kwitną tak samo? widziałam że miniaturki mają takie bardziej pociągłe kwiaty i końcówki takie skręcone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #111 : Luty 24, 2008, 13:59:40 » |
|
Skrzydłokwiat to okolo 400 gatunkow tych roślin u nas znanych jest tylko pare . Roślina lubi średnie temperatury: 18-25 °C, zimą min. 16 °C. Najlepiej rośnie w zacienionych miejscach, w zbyt jasnych liście zmieniają kolor na bladozielone i roślina wolno rośnie. Podlewanie umiarkowane, miękką wodą o temperaturze pokojowej. Zbyt intensywne powoduje żółknięcie i więdnięcie liści. Roślina lubi dużą wilgotność powietrza i zraszanie w czasie upałów. Nawożenie również umiarkowane. W okresie wegetacji raz na dwa tygodnie. Ja swoją podlewam po zalaniu 2 poprzednich tylko jak widzę , że liście jakby przygasały , traciły swoją jedrność i na razie mi się to sprawdza . Dodam ,że nie lubi zimnych stóp momentalnie traci jędrność ale też mam na to sposób już  jak ją wypionować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #112 : Luty 24, 2008, 14:03:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hellious
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Maj 02, 2008, 17:42:37 » |
|
Witam. Moj skrzydłokwiat ma już trochę ciasno w doniczce i chciałabym go przesadzic. Zastanawiam sie tylko, czy nie jest już za póżno? Myslicie że jeszcze mogę sie do tego zabrać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #114 : Maj 02, 2008, 17:51:12 » |
|
Ma on rzeczywiście tylko trochę ciasno czy bardzo ciasno? Bo jeśli trochę, to możesz się wstrzymać, ponieważ skrzydłokwiat luibi ciasne doniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hellious
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #115 : Maj 02, 2008, 20:43:19 » |
|
Wydaje mi sie, ze zdecydowanie za ciasno. Dostalam go od babci, ona miala go ok 2 lat i przesadzany byl tylko raz- z doniczki "sklepowej" do minimalnie wiekszej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witchewa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #116 : Czerwiec 23, 2008, 09:25:19 » |
|
Witam! Tego skrzydłokwiata dostałam na Dzień matki, niestety ostatnio jego kwiaty zaczęly się robić zielone (foto). Nie wiem co zobić aby przywrócic im biały kolor, lub sprawić zeby kwiaty które wyrastają nie przebarwiły się? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #117 : Czerwiec 23, 2008, 09:59:16 » |
|
Witchewa, to że się zielenią świadczy,że przekwitają i tyle. Oznaka starzenia. Zwróć uwagę, że te zielone właśnie bardzo wyraźnie zawiązują nasiona  . Skrzydłokwiat tak ma  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witchewa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #118 : Czerwiec 25, 2008, 08:34:50 » |
|
Dziękuję za odpowiedz. Mam jednak jeszcze jedno pytanie - czy może być jakiś inny powód tego przebarwiania się kwiatów? Właściwie wszystkie kwiatki mojego skrzydłokwiata są zielone, nawet młodziutkie które dopiero co się rozwinęły od razu przybierają kolor zielony. Czy przyczyną może leżeć w za małej doniczce, braku nawozu... ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Czerwiec 25, 2008, 18:42:11 » |
|
Nie wiem, czy to co napiszę nie jest bzdurą, ale ja miałam to samo.Wszystkie kwiaty już od pączka robiły się zielone.Ja je podlewałam wodą dość twardą, taką mam w swojej studni.Kiedy zaczęłam podlewać wodą przegotowaną nowe kwiaty już były białe.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|