|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #181 : Marzec 11, 2009, 21:04:03 » |
|
treissi, pięknie wyglądają  Takie soczyste i błyszczące  Mam nadzieję że mój maluszek też będzie tak kiedyś wyglądał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #182 : Marzec 11, 2009, 21:04:08 » |
|
Treissi, bardzo ładne i zadbane, pięknie im listki błyszczą  Mam jednego, bardzo go lubię i na pewno będą następne 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #183 : Marzec 11, 2009, 22:31:07 » |
|
Bardzo mi miło, że Wam się podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #184 : Marzec 15, 2009, 07:04:04 » |
|
Treissi czy Ty je czymś nabłyszczasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #185 : Marzec 15, 2009, 10:24:25 » |
|
A to mój maluszek od szczodrej forumowiczki  Ostatnio bardzo ładnie się puszcza  W piątek 13-tego kupiłam mu tą piękną donisię i powiedzcie czy to nie pech- wczoraj niechcący zrzuciłam kwiatek i doniczka się zbiła  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #186 : Marzec 15, 2009, 10:28:30 » |
|
Jaka szkoda, bo doniczka cudna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #187 : Marzec 16, 2009, 09:41:55 » |
|
Treissi czy Ty je czymś nabłyszczasz?
Wiesiu ja jestem przeciwniczką sztucznego nabłyszczania kwiatów. Jedyne co robię to co jakiś czas myję wszystkim zielonym listki wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń Necjo wielka szkoda, że doniczka sie potukła, bo naprawdę piękna była 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #188 : Marzec 16, 2009, 10:20:43 » |
|
To moje skrzydłokwiaty  to pierwszy kwiat, który u mnie przeżył Od strony południowej w kuchni  Od strony południowej w pokoju, w towarzystwie hedery  Od strony wschodniej, przestawiłam bliżej okna, bo coś kiepsko wyglądał  Od strony zachodniej w łazience, stoją tam od kilku dni, w towarzystwie kalanchoe  Od strony północnej na klatce schodowej  Zaczęłam je co drugi dzień zraszać a trochę mniej podlewać, końcówki im nieco pozasychały. Wszystkie kwitną, oprócz najmłodszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #189 : Marzec 16, 2009, 10:54:01 » |
|
Pięknie u Ciebie rosną i już kwitną  Mój dopiero wypuszcza pierwszy pączek. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #190 : Marzec 16, 2009, 12:42:31 » |
|
Phoolan bardzo ładne rosliny widać ze dobrze im u Ciebie bo kwitną. Gratuluje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #191 : Marzec 16, 2009, 13:15:26 » |
|
Moje wcześniejsze błędy w uprawie to zbyt duże doniczki, kwiaty miały bardzo małe przyrosty i nie kwitły. Teraz już nie zamierzam oddzielać młodych roślin od tych macierzystych i zapełnić donice jak z tym ostatnim skrzydłokwiatem. Na sztuki mam ich sporo, trzeba je trochę zagęścić. Chciałabym upolować pstrolistnego  Dziękuję za pochwały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #192 : Marzec 16, 2009, 14:15:10 » |
|
Ze swojego doświadczenia wiem, że skrzydłokwiaty lubią ciasne doniczki. No i zraszanie  Spryskujcie jak często możecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #193 : Marzec 30, 2009, 15:28:30 » |
|
idąc za twoją radą ja mojego jak się uda spryskuję nawet 2 razy na dzień  , ale czy to nie za często  , listki mu sie po każdym spryskaniu jakby lekko podnosiły więc chyba na razie mu się tak podoba 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #194 : Kwiecień 01, 2009, 16:41:55 » |
|
Zosiu myślę, że dwa razy dziennie to nie jest zaczęsto. Sama piszesz, że mu się podoba  Ale jeśli się obawiasz to możesz spryskiwać raz dziennie  Jeśli końcówki nie będą mu zasychać to znaczy, że jest ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #195 : Kwiecień 11, 2009, 14:39:59 » |
|
To ja zaprezentuje swój skrzydłokwiat. Możecie mi powiedzieć, dlaczego jego kwiaty nie są całkiem białe??  Końcówki kwiatów są zielone... aha i czy skrzydłokwiat lubi "mieć ciasno w doniczce" czy można go przesadzić do większej??  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #196 : Kwiecień 11, 2009, 19:06:07 » |
|
Piękny i zdrowy  widocznie taka jego uroda. Na chorego to on mi nie wygląda 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #197 : Kwiecień 13, 2009, 09:20:20 » |
|
Rafale przypuszczam, że Twój skrzydłokwiat jest nowy  Z moim też tak miałam i wydaje mi się, że to może być spowodowane zmianą miejsca na ciemniejsze. jeśli chodzi o doniczkę to moje skrzydłokwiaty wolą zdecydowane ciaśniejsze doniczki. No i zraszanie to podstawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #198 : Kwiecień 13, 2009, 18:59:19 » |
|
Jaki piękny skrzydłokwiat pstrolistny  Mam nadzieję, że kiedyś trafię na takiego  albo Spathiphyllum floribundum Mini
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #199 : Kwiecień 14, 2009, 08:57:12 » |
|
Phoolan, ale to nie jest skrzydłokwiat pstrolistny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #200 : Kwiecień 14, 2009, 14:20:52 » |
|
Przepraszam, nie zauważyłam, że to kwiaty są w pasy  Niemniej podoba mi się bardzo, moje staruszki tego nie mają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #201 : Kwiecień 14, 2009, 15:08:37 » |
|
Ten piękny skrzydłokwiat chyba jednak nie ma zielonych liści. Na lewo za kwiatem to przecież liść ,czy się mylę??????
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Rafal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #202 : Kwiecień 14, 2009, 15:38:44 » |
|
Dziś przesadziłem go do większej odrobinę doniczki, bo w tamtym koszyczku kupiłem go kilka dni temu. Okazało się, że ma bardzo silny system korzeniowy. Jeśli chodzi o barwę liści, to Kelosak ma rację. Część liści jest biało-zielona, np ten poniżej, być może to jakis niedoszły kwiat  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #203 : Kwiecień 14, 2009, 17:33:19 » |
|
No to teraz ja przepraszam za pomyłkę  Byłam pewna, że wszystko z białym to kwiaty. Mój też tak kwitł - miał biało-zielone kwiaty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #204 : Kwiecień 14, 2009, 20:47:54 » |
|
Widziałam dziś takiego w Kauflandzie za 11,99 zł. Nie kupiłam bo myślę, że w domowych warunkach kolor się zmieni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #205 : Kwiecień 14, 2009, 21:10:53 » |
|
pewnie tak, wiadomo że producenci kwiatów chcą dostać jak najwięcej okazów w jak najlepszej jakości w jak najkrótszym czasie. Wiadomo, jak one były uprawiane wcześniej, pewnie na jakiś hiper-super mieszankach nawozowych.... mój pewnie tez "znormalnieje". Nawet wolałbym, żeby tak się stało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #206 : Kwiecień 15, 2009, 16:40:42 » |
|
Kwiaty skrzydłokwiata zielenieją gdy starzeją się i przekwitają 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #207 : Kwiecień 20, 2009, 06:21:24 » |
|
Nasze skrzydłokwiaty kończą pierwsze wiosenne kwitnienia   Niektóre z nich mają już po drugim pędzie kwiatowym, jeszcze nie rozwiniętym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filodendron
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #208 : Maj 06, 2009, 11:08:04 » |
|
Witam! Widząc Wasze piękne skrzydłokwiaty, aż się serce kraje! Piękne  Treissi - Twoje są cudne, tak mocno zielone! Powiem Wam szczerze, że też mam skrzydłokwiat - jeden, który początkowo był piękny, mocno zielony. W tej chwili ma lekko zielone, wręcz żółtawe liście. Ale to był mój błąd, bo postawiłem go na zachodnim parapecie, gdy gorące słońce paraduje od 15 do 18. I tak się dziwię, że wytrzymał te warunki. Teraz został przesadzony pomiędzy komodę a regał, i widzę już zawiązki kwiatów. Więc zakwitnie. Tylko ta upragniona, żywa zieleń... Oby się zregenerował! Ach, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina... Pozdrawiam :*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #209 : Maj 06, 2009, 11:37:50 » |
|
Rzeczywiście zachodni parapet to nienajlepsze miejsce dla skrzydłokwiata  Ale napewno dojdzie do siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|