|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 24, 2008, 11:15:01 » |
|
(nie wiem czy powinno się tak robić  ) Nie powinno. Nie ma tegorocznych członów - nie będzie kwiatów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 24, 2008, 11:20:33 » |
|
O kurcze to nawaliłam  , chociaż zawsze mi kwitły a zdarzało mi się oskubać już wcześniej  tylko możne mniej obficie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 24, 2008, 11:42:23 » |
|
Nie ma tegorocznych członów - nie będzie kwiatów. Dałabym sobie głowę uciąć, że w zeszłym roku mój różowy w ogóle nie urósł, a kwitł jak nigdy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 24, 2008, 11:45:50 » |
|
Jeżeli wypuści nowe człony i zdążą dojrzeć to zakwitnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 24, 2008, 11:58:10 » |
|
A jeśli się oskubało te najmłodsze, czyli od góry człony, a zostawiło te duże, dorosłe, dojrzałe, to też nie będzie w tym roku kwiatków? 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 24, 2008, 12:11:56 » |
|
Moim zdaniem nie będzie. Pączki pojawiają się na nowych przyrostach. Ale poczekamy zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 24, 2008, 12:18:55 » |
|
Acha  Dzięki, nie wiedziałam o tym;) ps. czy mogłabyś wejść w wątek kompozycje na str. 4 i jakoś rozszyfrować co mam w misce, bo z kilkoma osobami mieliśmy mały problem;)
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 25, 2008, 20:18:08 » |
|
Mój się dziwnie rozrósł - połowa członów rośnie "normalnie" <zwisając>, a dwie roślinki ciągle do góry się pną. Dlaczego te z tyłu rosną do góry?
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 25, 2008, 20:31:52 » |
|
Mają mniej światła ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 25, 2008, 22:13:34 » |
|
Wyśle jutro fote.
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 07, 2008, 11:27:53 » |
|
A to są roślinki pochodzące ze skrzyżowania grudnika żółtego z filetowym. Za jakieś trzy lata zobaczymy co z tego wyrośnie.   ,   .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 07, 2008, 12:08:12 » |
|
Ale numer  Nie widziałam jeszcze siewek grudników. Jak wyjdzie ładny kolor to piszę się na jedną roślinkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 07, 2008, 13:33:25 » |
|
No, no, dopiero będziesz miał chętnych jak kwiaty 2 kolorowe będą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 07, 2008, 13:52:41 » |
|
Czyli co, ma się 2 kwitnące grudniki, różne kolory i patyczkiem czy czymś gmera się w środku jednego kwiata i wkłada to na drugiego? I to się zapyla? I potem jest torebka z nasionami>?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 07, 2008, 13:57:05 » |
|
Najwyraźniej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 07, 2008, 13:59:26 » |
|
A mi się teraz marzy fioletowy grudnik 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 07, 2008, 14:01:35 » |
|
Ej Natalia Natalia, ja niedługo swojego nowego białego zacznę fioletową farbą podlewać  To się podzielę  O ile będzie czym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 07, 2008, 14:03:42 » |
|
Białego całego masz? Jak masz jeszcze innego i Ci kwiaty puszczą to weź Ty tam popróbuj taką torebkę z nasionkami spłodzić 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 07, 2008, 14:11:44 » |
|
Świetny pomysł  Jeśli odnóżki od Ciebie zakwitną w tym roku <chyba na nie dobrze kolce nie zadziałały bo cos liście im górne klapły  > Zrobię kilka mieszańców a nasionka rozdam <nie wszystkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 07, 2008, 14:43:57 » |
|
Myślę, że Ci nie zakwitną w tym roku, one muszą się ukorzenić , nowe człony wyrosnąć, dojrzeć zanim zakwitną 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 07, 2008, 16:47:37 » |
|
Może inne zakwitną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 31, 2008, 16:58:42 » |
|
Słuchajcie, mój grudnik dalej na balkonie, jest 9 stopni w nocy - trzymać go dalej? Chciałabym, żeby zakwitł 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 31, 2008, 17:04:58 » |
|
Nie wiem czy zakwitnie (czego życzę) czy nie, ale wiem jedno, nie obrywaj mu nowych członów, one muszą dojrzeć aby z nich kwiatki wyszły. Jeśli w tym roku obrywałaś mu listki to są małe szanse na to, a jeśli nie, to kto wie  ?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 31, 2008, 17:05:14 » |
|
Trzymać dopóki nie pojawią się pąki kwiatowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 31, 2008, 17:11:37 » |
|
Dzięki  Ma mnóstwo nowych członów, to są te w róznych kolorach (mam trzy krzaczki w jednej donicy). Mam nadzieję, że doczekam. Kasiu jeszcze jedno - powinnam go teraz już chronić przed deszczem ze względu na chłód?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 31, 2008, 19:48:00 » |
|
Tak, przed deszczem chronić. Mniej podlewać - to spowoduje, że człony dojrzeją. Potem już tylko czekać na pączki. Po pojawieniu się pączków nie należy oda razu wnosić do mieszkania, bo spadną. Trzeba trochę poczekać aż podrosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 31, 2008, 19:51:27 » |
|
Kasiu, dziękuję. Czemu nam uciekłaś ze zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 04, 2008, 22:07:02 » |
|
Wymieniłby się ktoś na listki grudnika (wszystko oprócz różowego)? Ja mam dwa różowe (taki staroświecki z zaokrąglonymi liściami i taki z kanciastymi  ) Świetnie u mnie rosną i tak myślałam że można by ich więcej na parapecie posadzic  Mogę jeszcze zaproponwać bluszczyk zielony bądź biało-zielony na wymianę. Pozdrawiam, Kasia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 14, 2008, 10:46:21 » |
|
Mam 3 doniczki z grudnikami . To są młode rośliny. Chciałam je zsadzić razem do jednej doniczki, bo zima się zbliża. Rośliny stoją na zewnątrz domu. 1. Czy mogę to zrobić teraz? 2.Co dolożyć do ziemi uniwersalnej, aby ją uzdatnić. Mam 2 kolorki, wprawdzie niezbyt pasujące, bo świński róż  i łosoś, ale co mi tam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 14, 2008, 10:51:45 » |
|
Ja mam trzy grudniki w jednej donicy. Ziemię uniwersalną zmieszałam z drobnym żwirkiem i piaskiem. Tylko nie wiem, czy to dobry czas na przesadzanie: stoją na dworze, więc chłód powinien wywołać zawiązywanie pąków, a Ty przesadzaniem możesz ten proces zakłócić  Może Kasia nam coś poradzi...
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|