|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 27, 2008, 17:41:11 » |
|
Dzięki  Teraz powinnam sześc razy skomentować : mniam....  Aczkolwiek... przy Lure Lei byłoby to wyjątkowo soczyste mniam...  Niech się zdrowo chowają, śliczniaski! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 27, 2008, 18:46:21 » |
|
Ja u hoya hotte licytowalam juz kilka hoi i bylo wszystko w porzadku. choc ostatnia lineariska... troche sie w ziemi umazala, ale jakos ja obmylam pod prysznicem. On mieszka kilka kilometrow ode mnie, ale jak chcielismy pojechac i sami odebrac wylicytowana hoye, to nie zgodzil sie, bo ponoc calymi dniami pracuje gdzie indziej. Dlatego jego aukcje koncza sie glownie w weekendy. Teraz czekam na serpens od niego, mam nadzieje, ze dojdzie cala i zdrowa. Niestety, ktos mnie z Mathilde ostatnio przebil  i nie mam ... buuu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 10, 2008, 17:51:54 » |
|
Dorotko jak się mają zakupione w sierpniu sadzonki ? Szczególne ciekawi mnie jak Ci rośnie Lure Lei 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 26, 2009, 11:24:34 » |
|
Dorotko jak się mają zakupione w sierpniu sadzonki ? Szczególne ciekawi mnie jak Ci rośnie Lure Lei  Ale mam refleks  zaraz wstawię fotki  Teraz to wygląda tak,brakuje lacunosy,która wisi  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 26, 2009, 11:43:28 » |
|
sp. Sabah jest mimo wszystko moją faworytką 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 26, 2009, 11:44:59 » |
|
Dorotko, a zidentyfikujesz ślicznoty?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 26, 2009, 11:50:05 » |
|
Dorotko, a zidentyfikujesz ślicznoty?...  Na samej górze Lure Lei,niżej od lewej: Crassicaulis,Polyneura,,Densifolia i na dole Sabah.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 26, 2009, 17:13:50 » |
|
Dzięki, Dorotka  Wspaniale ogląda się takie zdjęcia z "jakiś czas temu" i "obecnie" - gdzie widać, jak początkowe maluchy zdrowo i ślicznie rosną. Gratuluję utrzymania wszystkich ówczesnych nabytków (dłuuugo miałam w pamięci to pierwsze zdjęcie na drewnianej podłodze  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 26, 2009, 18:17:44 » |
|
Krystal, z ust mi to wyjęłaś  Ja również bardzo lubię takie zdjęcia porównawcze. Wtedy dopiero widać, co udało nam się osiągnąć  Oby tak dalej, Dorotko!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 26, 2009, 19:17:23 » |
|
Na samej górze Lure Lei,niżej od lewej: Crassicaulis,Polyneura,,Densifolia i na dole Sabah.
 Dorota zdaje się, że hojka, którą masz to nie densifolia tylko golamcoiana lub cumingeana  . One są często mylone z powodu bliskiego pokrewieństwa i sporego podobieństwa. Najłatwiej z tych trzech odmian odróżnić densifolię właśnie, bo ma największe liście  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 06, 2009, 20:19:55 » |
|
Trzymajcie kciuki ,moja hojka ma dwa wielkie pąki kwiatowe.Za dwa ,trzy dni rozkwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 07, 2009, 14:02:59 » |
|
Trzymajcie kciuki ,moja hojka ma dwa wielkie pąki kwiatowe.Za dwa ,trzy dni rozkwitnie  Trzymam  . Wklej zdjęcia, jak tylko rozkwitnie  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 08, 2009, 12:24:56 » |
|
Już prawie,prawie.Przepraszam za kiepskie zdjęcie ,ale nie chciałam jej przekręcać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 08, 2009, 12:45:32 » |
|
Mnie tam takie zdjęcie wystarczy, Dorotka!  I tak się zaśliniłam, jak hoja o poranku  Te różnokolorowe pączki są wspaniałą zapowiedzią...  Więc - też czekam na ciąg dalszy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 08, 2009, 13:21:54 » |
|
Dorota ten kwaitostan jest imponujący  . Wydaje mi się, że ta odmiana jest bardzo podobna do mindorensis  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 09, 2009, 07:02:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 09, 2009, 07:42:45 » |
|
Dorota ten kwaitostan jest imponujący  . Wydaje mi się, że ta odmiana jest bardzo podobna do mindorensis  ... Wg mnie bardziej do finlaysonii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 09, 2009, 07:50:49 » |
|
Dorota ten kwaitostan jest imponujący  . Wydaje mi się, że ta odmiana jest bardzo podobna do mindorensis  ... Wg mnie bardziej do finlaysonii  A wg mnie - liście ma podobne do mindorensis, a kwiaty faktycznie do finlaysonii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 13, 2009, 23:26:54 » |
|
Mm do pokazania ( znaczy chwalić się będę ) piękną hoye , piękną w moich oczach  No a skoro Hoya incrassata to samo co Hoja crassicaulis to miejsce mojej jest tu , choc ona inna niż normalna bo variegata   Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 13, 2009, 22:34:54 » |
|
Jestem w żałobie  Przyszla przesyłka z moja wyczekiwana incrasatą i mam załamkę  Roślinka wygląda jak w agonii  Zero korzeni , wszystko przegnite , tylko nitki z nerwów od korzonkow zostały    Część łodygi ktora byla w ziemi normalnie nie ma kory czy jak to nazwać  Sprzedająca polecilam jak by co pociąć i teraz pocielam a płakać mi sie chce . Mialam takie cudne miejsce dla nie  No i jestem nieszczęśliwa bo miala być piękna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 14, 2009, 07:17:39 » |
|
Nie ma co jeszcze panikować. No właśnie jeśli ucięłaś i masz duży fragment rośliny to szybko powinna puścić korzenie i za miesiąc będziesz miała podobnych rozmiarów. Pytanie tylko czy w miejscu w którym ucięłaś pojawił się ten biały sok wewnątrz łodygi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 14, 2009, 08:17:48 » |
|
Przemku uciełam na kilka kawałków , bo niestety jeden duzy pewnie by padł gdyż bez korzonków ciężko było by go zasilić nawet wodą  No ale i tak sie martwię bo jak widac na fotce wiekszość liści jest normalnie żółta i taka flakowata , normalnych zielonych lisci jest okolo 4 . Zobaczymy co z tego wyjdzie , ale i tak mi żal takiej pięknej roślinki . No i zastanawiam się czy to wina tego że byla bardzo podlana w czasie wysyłki czy gnicie musiało zacząć sie już wcześniej ? Serdecznie pozdrawiam Basia Przemku przesyłka doszla , moja mina na widok takiej piękności była super 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 14, 2009, 13:18:40 » |
|
Basiu tak to jest z zagranicznymi zamówieniami, nie zawsze otrzymujemy w takim stanie to co zamawiamy, wg mnie muszę ponosić pewne ryzyko, nie sądze ze nadawczyni miała coś "złego" na myśli wysyłając to, jak wyszło? ... mi kiedyś zepsuł całą paczkę wydział fitosanitarny polski, który potłukł butelki z wrazliwymi roślinami, miałem do siebie tylko pretensje, a ze w wydziale fitosanitarnym odtąd jestem persona..... no inna bajka;)
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 14, 2009, 13:25:29 » |
|
Arku hoya byla kupiona w Polsce i paczka szła do mnie 2 dni . Ciężko mi uwierzyć że takie zmiany nastąpiły w dwa dni ale że ja ufna jestem to pewnie to wina złego zapakowania a nie celowe postępowanie .
Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 14, 2009, 13:29:35 » |
|
a to nie wiedziałem, że to w Polsce, reklamowałbym jakos trudno mi uwierzyć przy obecnych upałach taki stan, mimo podlania dwa dni nie sądze ze zmarnowałby wszystkie korzenie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 14, 2009, 13:43:06 » |
|
Doszla do mnie mokra a do tego obłożona od góry mokrym ręcznikiem sprzywczym . Reklamowałam i sprzedająca bardzo miła uznała reklamację zwrócila połowę a ja zostałam ze szczepkami i głowie sie gdzie to ja je niby mam dać . Mam nadzieje że sie przyjmą , bo żal mi strasznie a jak ciełam to plakać mi sie chciało takie cudo z niej było 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 14, 2009, 13:47:56 » |
|
wydziwiasz Basia tradycyjnie  nie ma co rozpaczać, pewnie że się przyjmą i jeszcze na nich zarobisz  a ja myślałem ze to jakaś tragedia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 14, 2009, 14:48:33 » |
|
No może i widziwiam ale tak strasznie mi się podobala duża  Ale mam nauczkę by już nie kupować w8ięcej dorosłych roslinek . Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|