pawel83
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 13, 2008, 18:53:05 » |
|
Szukam kwiatka, który rósłby we wnęce pomiędzy meblami kuchennymi a sufitem. Wysokość wnęki wynosi niewiele ponad 30 cm, a szerokość to 3,5 metra. Czy ktoś mógłby mi polecić odpowiednią roślinę? Myślałem o jakimś pnączu które dałoby radę zarosnąć całą wnękę (ew. na jakichś żyłkach które bym mu tam umieścił), oczywiście chodzi o to aby kwiatek przeżył w tym dosyć ciemnym miejscu no i nie wymagał zbyt dużej pielęgnacji poza podlewaniem. Tak wygląda wnęka:  Mieliście może podobny problem i udało wam się wybrać odpowiedniego kwiatka? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! ps. w kuchni nie ma gazu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2008, 18:56:42 » |
|
Sztuczny. Scinapsus może wytrzymać....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2008, 20:48:50 » |
|
Polecam epipremnum. U mojej teściowej zakrywa szczelnie grzejnik poniżej linii parapetu. ja tymczasem nim zabudowuję moją nieromantyczną rurę na ścianie w kuchni, wysoko (mała wilgotność). jest niewybredne mimo swej cudnej urody.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2008, 21:25:10 » |
|
Fakt, u mnie od roku  czeka na wsadzenie do doniczki, stojąc póki co w wazoniku za mikrofalą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Kaffienka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2008, 21:59:27 » |
|
Okaz epipremnum, który pokazałam na moim wątku zdjęciowym, rośnie w domu moich rodziców w najciemniejszym kącie pokoju z dala od okna. Wygląda całkiem okazale, więc szczerze polecam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kobra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2008, 18:24:58 » |
|
Witam serdecznie!!! Chciałabym prosić Was o pomoc. W moim korytarzu mam bardzo mało światła (jedynie sztuczne) i chciałabym go ożywić przy pomocy kwiatuszków, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jakie tam umieścić, a nie chcę eksperymentować żeby ich nie uśmiercać. Będę wdzięczna za wszelkie cenne rady i wskazówki. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2008, 18:30:40 » |
|
Ze sztucznego światła zadowolone będą tylko sztuczne kwiatki. Może pomyśl nad ożywieniem korytarza innymi elementami: zdjęcia, obrazy (mogą być z motywem kwiatowym) a może decoupage?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2008, 18:37:21 » |
|
Zainwestuj w ładne sztuczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kobra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2008, 18:39:47 » |
|
Heh tyle to sama wiem. Na pewno istnieją rośliny, które w minimalnym stopniu potrzebują światła słonecznego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2008, 18:41:38 » |
|
Ale nigdy nie będą się tam dobrze czuły i odpowiednio wyglądały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2008, 18:52:26 » |
|
Jest mozliwosc posiadania kwiatow w takim korytarzu, ale jedynie wtedy, gdy zapewnisz im odpowiednie oswietlenie... ale wtedy musisz sie liczyc z kosztami pradu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kobra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 12, 2008, 18:56:55 » |
|
Tak, wiem o tym. Głowa mam nie od parady. Chciałabym tylko aby ktoś rzucił chociaż ze dwie odmiany kwiatów i tyle. Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 12, 2008, 19:02:08 » |
|
Maranta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 12, 2008, 19:06:22 » |
|
zamiokulkas, skrzydlokwiat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kobra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 12, 2008, 19:11:23 » |
|
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 12, 2008, 20:04:38 » |
|
Zerknij do mojego wątku,zobaczysz co ja uprawiam przy sztucznym świetle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 13, 2008, 15:37:04 » |
|
A ja od siebie dodam, że zamiokulkas świetny do ciemnych pomieszczeń, u mnie się sprawdza, tylko rzadziej podlewany. A spróbuj epipremium. Po doświadczeniach znajomych wiem, że rośnie i tam gdzie ciemno, chociaż wbrew zasadzie że bardziej pstrokate liście wymagają światła.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 13, 2008, 16:09:11 » |
|
A ja od siebie dodam, że zamiokulkas świetny do ciemnych pomieszczeń, u mnie się sprawdza, tylko rzadziej podlewany. A spróbuj epipremium. Po doświadczeniach znajomych wiem, że rośnie i tam gdzie ciemno, chociaż wbrew zasadzie że bardziej pstrokate liście wymagają światła.
Po pewnym czasie epi będzie miało coraz mniej pstrokate liście , może się zdarzyć że zacznie mieć całe zielone liście . Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 13, 2008, 19:54:11 » |
|
Basiu, to u mojej teściowej już długo zakrywa nieużywany grzejnik i jest pstrokate. Ale może wystarczy mu jakaś poświata rozproszonego światła,  Tutaj jeśli w ogóle nie ma światła tak stać się może...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 14, 2008, 08:03:29 » |
|
Olala Jednak nawet jeśli przy grzejniku to w pokoju na pewno jest jasno a on ma tylko cień . Mam kilka epi pstrokate i w jednym pokoju jest dużo jaśniejsze niż w drugim a wynika to z tego że w jednym jest przy oknie a w drugim 4 metry od okna . To przy oknie ma kolor soczystej zieleni z mnóstwem przebarwień a to daleko od okna ma mocna/ciemna zieleń i przebarwienia gdzie nie gdzie .
Pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 14, 2008, 11:04:59 » |
|
Jeżeli jest to oświetlenie jarzeniowe i dość mocne można pokusić się o utrzymanie fikusa benjamina zielonego albo draceny obrzeżonej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|