Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:55:31
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: szukam pomysłu na przód domu :)  (Przeczytany 934 razy)
tymozyna
Nowicjusz
*

« : Lipiec 11, 2008, 09:09:52 »

Witam,
jestem od jakiegoś czasu w trakcie urządzania ogrodu po przeprowadzce, obecnie zostało mi dopracowanie przodu. Wygląda to tak, że z lewej strony na przodzie mam wzdłuż płotu 'wysepkę' na żwirze, po prawej zaś - brukowany duży fragment, w którym mam wydzielone nieco 'łezkowate' miejsce na klomb czy coś - i właśnie na to nie mam pomysłu. Dodam, że 'ogonek' tejże łezki zawija się wzdłuż schodów, po których drugiej stronie mam mały, hm, planowo skalniak [na razie wygląda tak jak to pod płotem] i 3 młode cyprysy wzdłuż schodów. Załączam 4 zdjęcia i proszę o pomysły na zagospodarowanie tego miejsca z przodu, a także na urozmaicenie skalniaka i roślinności pod płotem Smile Dodam, że rośliny w 'łezce' nie mogą mieć baardzo rozbudowanych systemów korzeniowych, bo gdzieś tam pod spodem idą przewody gazowe i inne takie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam! Smile

Zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 15:12:47 wysłane przez tymozyna » Zapisane
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2008, 13:20:28 »

Musisz pomysleć o stronach świata , jak 'łezki' są usytuowane. Czy stanowisko jest cieniste , półcieniste czy słoneczne ? Potem wybór roślin( w zależności od stanowiska) i usytuowanie ich na rabacie. Z tyłu wyższe z przodu niższe. Z tyłu mogą być krzewy  (nie za wysokie) lub wysokie byliny ,w środku byliny niższe a z brzegu niskie, tak aby słońce docierało do wszystkich roślin. Najlepiej wszystko narysować na kartce.

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 15:13:41 »

Załączyłam zdjęcia, ale nie chcą się chyba wyświetlać <zły>, czy to tylko u mnie?
bambi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2008, 15:24:22 »

Zdjęcia byly widoczne od początku ale nie wiemy nic o stronach świata ani o tym co lubisz Smile
Ja w tej łezce dałabym jakieś krzewy zimozielone- iglaki lub liściaste i byliny - żeby zimą też coś tam się działo.

pozrawiam,
bambi
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2008, 19:04:53 »

Kurczę, mi się nie wyświetlają.

No więc tak: łezka jest tylko jedna, tam gdzie jest to przewężenie, tam jest zachód, czyli od tych najgorszych zachodnich wiatrów odgrodzona jest domem, a miejsce ogólnie jest przez większość czasu dość zacienione. Początkowo był pomysł, żeby zasadzić to całe irgą, ale wolę coś bardziej urozmaiconego, z jakimiś akcentem kwiatowym tu i ówdzie. Z tym, że z tymi kwiatami to coś takiego mniej banalnego niż prymulki i niecierpki. Być może zrobiłabym kilka nasadzeń z różnokolorowych iglaków i pomiędzy to centralnie jakąś kępkę - no właśnie, czego? Nie znam się na roślinach ogrodowych [w zasadzie dopiero w tym roku się tym zajęliśmy]. Myślałam o kwiatach nieco wyższych, takich powiedzmy 50cm, i może różne płożące się kępki do zapełnienia pustych miejsc. Jeśli chodzi o ten fragment pod płotem, zastanawiałam się nad 'upstrzeniem' go jakimiś tulipanami czy czymś. Najlepsze dla nas będą rośliny, których nie trzeba co roku wykopywać, bo tego nie znoszę.

Co do skalniaka, moim odwiecznym marzeniem podczas mieszkania w kamienicy była goryczka, ale nie wiem, czy może ona przetrwać w takim amatorskim ogródku? Jakie inne rośliny mogłabym tam dorzucić, żeby wyglądał ciekawie?

Bardzo proszę o nazwy gatunkowe, bo, jak powiedziałam, zupełnie się nie znam, muszę spróbować to poznajdywać w internecie i potem w sklepie Smile

Pozdrawiam
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: