MaciejKa
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 10, 2008, 19:12:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2008, 17:00:16 » |
|
Fajnie, że się chwalisz MaciejKu! ja od paru dobrych lat nie bawię się w arbuzy, ale jak sobie przypomnę ich smak, to kto wie co zrobię w przyszłym roku? słowa uznania dla Ciebie oraz... smacznego!
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2008, 08:23:59 » |
|
Tak kończą żywot moje arbuzy.   ,   , Rośliny troszkę sfatygowane gdyż w ubiegłym tygodniu miałem małą katastrofę w tunelu. Pod ciężarem pomidorów zawaliła się część konstrukcji, i aby ją naprawić trzeba było wszędzie dojść i roślinki zostały podeptane. Owocu z drugiego zdjęcia po prawej stronie już nie ma. Wczoraj zerwałem go na próbę. Był czerwony, soczysty i bardzo słodki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MaciejKa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2008, 09:59:16 » |
|
Piekne okazy Jarku! Zastanawialem sie wlasnie czy mozna juz je zrywac, czy poczekac jeszcze ze 3 tygodnie. Chyba dzis cos ukroje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2008, 10:10:04 » |
|
No pogratulować takiej uprawy. Kiedyś też próbowalem uprawy arbuzów i nawet ładna była. Ale jak pierwsze owoce osiągnęły ok 1.5 kg masy i jeszcze nie byly dojrzałe to kret się wp.......ył do tunelu i podgryzł wszystkie korzenie arbuzów w następstwie czego powiędły i nniedojrzały już. Od tamtej pory nie wysiewam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
Szczęście sprzyja odważnym.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2008, 20:08:25 » |
|
Witam  Pochwalę się moimi arbuzami wyhodowanymi na działce. W ubiegłym roku pierwszy raz posadziliśmy na działce arbuzy . Nasionka z Allegro polska odmiana arbuz żólty "Janosik" nie mieliśmy pojęcia o uprawie arbuzów ale trzy owoce chociaż nie duże urosły  Zostawiliśmy sobie nasionka i w tym roku po poczytaniu fachowych pism arbuzy udały nam się Rozsadę wyhodowalismy w domu a takie zagonki były 13.06.2008  02 lipca było juz tak  14 lipca rosną coraz większe  Koniec lipca widać już pierwsze owoce  Poczatek sierpnia owoców coraz wiecej    Pierwszy arbuz zerwany był 07 sierpnia  Już zjedlismy 5 owoców bardzo smaczne  
|
|
|
|
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2008, 20:10:27 » |
|
No no, nawet wygląda bardzo apetycznie. Gratuluję udanej hodowli i zbioru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek-warszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2008, 13:05:01 » |
|
Witam
Ja mam pytanie: Czy arbuz janosik urośnie na polu? Czy trzeba go uprawiać pod osłonami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2008, 13:57:59 » |
|
Popatrz kilka postów wyżej. Jak widać, rosną na polu.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2008, 14:16:51 » |
|
Wczoraj zerwałam pierwszy owoc odmiany Rossario.Pycha,słodycz niesamowita,o wiele smaczniejszy niż kupiony w sklepie  .Tylko zdjęcia nie zdążyłam zrobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek-warszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2008, 15:21:53 » |
|
No widzę, że rosną na polu, ale nie wszystkie odmiany mogą rosnąc na polu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2008, 16:25:14 » |
|
No widzę, że rosną na polu, ale nie wszystkie odmiany mogą rosnąc na polu Witam  Pochwalę się moimi arbuzami wyhodowanymi na działce. W ubiegłym roku pierwszy raz posadziliśmy na działce arbuzy . Nasionka z Allegro polska odmiana arbuz żólty "Janosik" Czasami warto czytać uważnie 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
GRZESIEK2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2009, 15:18:51 » |
|
Witam Czy arbuzy atakowane są przez ślimaki np. śliniki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MaciejKa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2009, 19:02:11 » |
|
Witajcie! Chcialem spytac czy w tym roku ktos uprawia arbuzy. Ja powiem szczerze ze tegoroczna rosna fatalnie. Nawet nie ma co na fotach pokazywac. Wydaje mi sie ze wszystko dlatego ze bardzo dlugo padal deszcz i nie bylo slonca. Dopiero jak na poczatku lipca pojawily sie pierwsze upaly to uprawa ruszyla z kopyta. Ale to na arbuzy juz chyba bylo zbyt pozno. A jak wasze zagonki arbuzowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2009, 20:10:03 » |
|
U mnie ani jeden Arbuz nie przetrwał czerwcowych deszczy  Ale w przyszłym roku znowu spróbuję 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 14, 2009, 21:12:36 » |
|
Ja uprawiam arbuzy i melony. Jeden melon już dojrzał, pachniał jak się przechodziło koło grządki i został zjedzony. Trochę byłam zawiedziona, bo nie był tak słodki, jak ubiegłoroczne, tegoroczna pogoda nie sprzyja ciepłolubnym. Arbuzy jeszcze nie dojrzały, na oko mają 3 - 4 kg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2009, 10:44:53 » |
|
Miałam wsadzoną jedną sadzonkę  / na próbę/...jednak nie udało się. Po burzy przyszło bardzo ostre słońce i "popaliło". Piękne i zdrowe te wasze arbuzy! Mam pytanie...czy w początkowej fazie, po wsadzeniu do gruntu, nakrywacie białą włókniną czy nie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2009, 14:33:32 » |
|
Moje do lipca są pod niskim tunelem, trochę uchylonym kiedy jest gorąco.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2009, 15:09:19 » |
|
Eh, ja pierwszy raz mam arbuzy, z 6 sadzonek została 1, rozrosła się, ma dużo kwiatów i owoce, ale co z tego skoro największy owoc jest w tym momencie wielkości piłki do tenisa. Źle się przygotowałam do ich hodowli w tym roku. Może w przyszłym będzie lepiej,,,
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
|