Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« : Lipiec 08, 2008, 12:28:29 » |
|
Cześć! Mam mały problem z moim "bambusem". Mianowicie trzymałam go w wodzie i czekałam jak wypuści korzenie, kiedy to zrobił wsadziłam go do ziemi (kwaśnej wymieszanej z uniwersalną). Po ok. 10 dniach zaczął żółknieć i jego łodyga wychodząca z ziemi stawała się coraz miększa. postanowiłam obciąć żółtą cześć i wstawić go z znów do wody i poczekać jak wypuści korzenie. Teraz pytanie do jakiej ziemi mam go ponownie wsadzić? Uniwersalna może być czy mam ją z jakąś inna wymieszać? Nie wiem dlaczego akurat ubzdurała mi się ta kwaśna... Jeszcze pytanko mam odnośnie podlewania, jak często? Ma mieć cały czas wilgoć? Oto zdjęcia mojej roślinki:  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalamitka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2008, 13:03:39 » |
|
Lucky Bamboo to nazwa marketingowa. W rzeczywistości to ... dracena  Może spróbuj go traktować właśnie jak dracenę, skoro chcesz posadzić do ziemi. Ja swojego już ponad rok trzymam w wodzie i jakoś tam sobie radzi, chociaż nie powiem, żeby miał za dużo liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2008, 13:47:24 » |
|
Buziaczku, ja sadziłam swojego "bambusa" do ziemii uniwersalnej. Przyjął się szybko, bez najmniejszych problemów i nadal ładnie rosną mu liście   Zastanawiam się tylko, czy ten pojemniczek, w którym trzymasz swoją roślinę nie jest za wąski. Może przy wyciąganiu z niego draceny przypadkiem uszkodzily się korzenie i dlatego potem zaczęła żółknąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2008, 15:16:04 » |
|
Ja też moją dracenkę trzymam w ziemi uniwersalnej. Rośnie ślicznie, podlewam mniej więcej raz na tydzień, choć tak naprawdę zależy to od tego jak szybko ziemia staje się sucha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2008, 16:59:49 » |
|
Uniwersalna do bólu! Na dokładkę powiem, że pewna pani poradziła, żeby lekko paznokciem "ponacinać" te złącza, to z tych miejsc roślina liście wypuści.. Mój stwór ma się dobrze 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2008, 18:41:08 » |
|
Wsadź do ziemi uniwersalnej albo specjalnej np. do plam, juk i dracen. Podlewaj normalnie, czyli nie za dużo nie za mało. Nawóz uniwersalny, albo do juk, plam, dracen, albo do kwiatów o ozdobnych liściach. Doniczka najlepiej wąska, wydłużona. Słoneczka sporo, ale nie rażącego.
>>>>>>Aga73 stosowałaś ten sposób? działa?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2008, 19:14:42 » |
|
W sumie powiem tak: jak moja córa to przyniosła, to miało jeden liść (wiadomo, dziecko wybiera to różnie się trafi), ponacinałam paznokciem, puściło liście. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2008, 19:29:31 » |
|
Dziękuje wszystkim za pomoc  niestety dracena dalej żółknie i nie wiem co dalej robić... najwyżej kupie nową, ale już wiem jak ją pielęgnować, więc nie powinnam mieć więcej kłopotów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2008, 19:36:45 » |
|
Daj jej odetchnąć  W normalnej ziemi odetchnie, powinna się unormować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalamitka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2008, 19:43:33 » |
|
Ostre światło powoduje, również u tych dracen, żółknięcie liści. Gdzie trzymasz swoją? Aga73, moja już podrapana paznokciami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2008, 20:07:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalamitka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2008, 20:29:47 » |
|
Tak, tak. Właśnie tam. Czy długie? W każdym razie nadały się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2008, 20:48:33 » |
|
Ja ją trzymam w pokoju na południe ale nie na oknie tylko na półce stoi. Mi liście nie żółkną tylko łodyga od końca. Aga73 z chęcią bym ją znów posadziła, ale nie puściła jeszcze żadnego korzenia, więc czekam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2008, 06:47:20 » |
|
Ta łodyga gnije? To może obetnij aż do zdrowej tkanki, wstaw do wody ale dodaj parę kawałków węgla drzewnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2008, 12:32:59 » |
|
O Ula wyjęłaś mi to z klawiatury.. Dokładnie tak bym zrobiła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 09, 2008, 13:29:43 » |
|
Zmieniłam ten malutki pojemniczek na wazon i wsadziłam do niego trochę węgla drzewnego, zgodnie ze wskazowkami Teraz czekanie... PS - jakie węgiel drzewny ma właściwości? W życiu bym nie powiedziała, że on może pomóc mojej dracenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 09, 2008, 13:32:31 » |
|
Zapobiega gniciu. Możesz dać nawet taki w tabletkach, przeciw "klątwie faraona" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 12, 2008, 09:47:26 » |
|
Obawiam się, że już nic nie pomoże mojej dracenie. Dalej żółknie pomimo węgla drzewnego. A może się tym nie przejmować i poczekać jak wypuści korzenie ( na razie nic nie widać, niestety) i wsadzić do ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2008, 09:53:03 » |
|
Ja tam zawsze robię tak, że jak mam wyrzucić to... nie wyrzucam, w końcu jeść nie woła, kiedyś coś może wypuści a nową zawsze zdążysz kupić, drogie to nie jest i zawsze w sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 13, 2008, 08:18:17 » |
|
Wczoraj wyczytałam w książce o kwiatach, że żółknięcie liści u Lucky Bamboo jest spowodowane nadmiarem słońca i że kwiat lubi zraszanie.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 20, 2008, 19:21:11 » |
|
Przeważnie draceny nie lubią bezpośredniego słońca. Ale to chyba wiecie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 31, 2008, 09:55:57 » |
|
Mam pytanie. Chcę przesadzić moją dracenę Lucky Bamboo do ziemi, ale nie wiem do jak dużej doniczki(o jakiej średnicy). Czy doniczka o śr. 22cm nie jest za duża jak na początek? Może lepiej 12cm? Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 31, 2008, 11:14:15 » |
|
Lepiej mniejsza doniczka, a fajnie by było jakby była trochę podłużna.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Famelia
Rezydent