Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:13:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Camellia japonica (Kamelia japońska)  (Przeczytany 5584 razy)
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #60 : Kwiecień 04, 2009, 10:16:13 »

Jedz do Casto(jeśli masz)-wczoraj widziałam  w swoim ogromne różowe za trzydzieści parę zeta.Najważniejsze-wyglądały na zdrowe  Smile Aż mnie poskręcało,gdyby nie brak miejsca dokupiłabym do mojej bicolorki.A ja za swoją dałam 45 zł Mad (może dlatego,że kolorowa?).

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
rysler
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #61 : Kwiecień 04, 2009, 15:39:51 »

dzisiaj widziałem Kamelie u ogrodnika na trakcie lubelskim trochę większe niż moja białe i różowe po 149 zł, ale z kolei w aninie widziałem je w zalezności od rozmiarów od 30 do 150 zł
Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #62 : Kwiecień 04, 2009, 17:07:32 »

Czyli jak się człowiek rozejrzy to znajdzie coś w ludzkiej cenie Smile

Czy Camelia jest bardzo kapryśna? Jak ważne jest dla niej zimowanie (i w jakich warunkach)?

Kasia =)
ewa123
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #63 : Kwiecień 04, 2009, 22:12:10 »

Kaśka, zimowanie to najważniejsza pora roku dla kamelii bo ona wtedy właśnie kwitnie Very Happy Ja swoje trzymam w zimnej sypialni na południowym oknie. Musi mieć dużo światła, chłód i wilgotno w doniczce.
rysler- z nią to jak z oleandrem, wiosną do ogrodu (w półcień, słońce pali liście), zimą do domu (przed przymrozkami). Ja tego roku zapomniałam i efekt jest porażający, a czytałam, że ona może do -5, bzdura Razz
pozdrawiam ciepło ewa

Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
rysler
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #64 : Kwiecień 04, 2009, 22:18:48 »

właśnie , razem ze swoją taki opis dostałem. w takim razie wystawię ją do ogrodu mam już nawet miejsce. dzięki za podpowiedź, moja intuicja jednak mnie nie zawiodla. dostałem ją w pracy, gdzie latem w ciągu dnia trudno wytrzymać, cały dzien słońce i temperatury wysokie. pomyśłałem więc, że przywiozę ją do domu. Tu mogę zapewnic lepsze warunki. zatem hajda do ogródka.
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #65 : Kwiecień 08, 2009, 19:54:30 »

Właśnie stałam się kolejnym szczęśliwym nabywcą, za 29 zł w Ikei o pełnych kwiatach:)) przesadziłam do nowej ziemi, bo była w baaaardzo małej doniczce:)) Pąk jeden zgubiła podczas taszczenia do domu, jutro już wystawię ją na balkon...zobaczymy co to będzie:)
alicja46
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #66 : Czerwiec 05, 2009, 22:20:00 »

Na Allegro pojawiły się duże kamelie. Piszą że moga zimować w gruncie. Czy to możliwe? Zdjęcia są przepiękne i kuszące. Mam ogromną chęć je kupić, chciałabym je uprawiać w ogrodzie ale obawiam się że mogę się rozczarować.
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #67 : Czerwiec 05, 2009, 22:23:20 »

Nie ma szans by kamelia przetrwała zimę w ogrodzie. Ja swoją trzymam na balkonie ale na zimę obowiązkowo zabieram do domku:)
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 05, 2009, 22:24:35 »

Ale są też gatunki kamelii,które wytrzymują nasze polskie zimy Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #69 : Czerwiec 07, 2009, 10:48:38 »

Ja bym jednak nie ryzykowała:) Co prawda mam kamelię od kwietnia, i stoi na balkonie,jednakże jest to kamelia japońska,więc na zimę na pewno zamieszka w domu. Te które są na allegro również zimy nie wytrzymają jeśli je zostawić w ogrodzie.
rysler
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #70 : Czerwiec 07, 2009, 21:54:08 »

Z tego co wiem o tej roślinie właśnie zimą kwitnie, więc jakby siłą rzeczy nie przezimuje w ogrodzie. W ogrodzie botanicznym rosną w szklarni, nie na dworze, a tam chyba wiedzą jak się nimi opiekować.
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: