Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:10:32
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomiar wilgotności i temperatury  (Przeczytany 1386 razy)
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« : Lipiec 06, 2008, 16:04:13 »

Stwierdziłem, że mój czujnik temperatury od pieca grzewczego gazowego do ustalania odpowiedniej temperatury w sezonie grzewczym nie wystarcza mi do pomiarów warunków uprawy.

Dziś będac w Leroy Merlin udalo mi się w korzystnej cenie nabyć termometr do badania temperatury wewnątrz i na zewnątrz z higrometrem z zakresem temp.
wew. -10C, +50C (podawane co 1/10 stopnia)
zew. -50C, +70C (podawane co 1/10 stopnia) pomiar za pomocą czujnika wystawionego poza pomieszczenie
wilgotnośc 25%RH, 98%RH (podawane co 1 procent)

Z zapamiętywaniem temp. max. i min. oraz wilgotnością max. i min.

Optymalne urzadzenie do sprawdzania warunków uprawy moim zdaniem.

Dokładnie ten: http://www.biowin.pl/?bio=2&lang=pol&str=4&grupa=2&podgrupa=10&produkt=170&session=f53d38be13e2b463ed7375ba6037f22f

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jakich urzadzeń używacie we własnej uprawie. jakie macie warunki uprawy i dla jakiich gatunków.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2008, 17:50:58 »

Jest wiele podobnych urządzen... i pomiar zewnętrzny nie ma nic do rzeczy Wink
U mnie podobny stoi wśród hoi.... i dzięki niemu dowiedziałam się jak mają gorąco na parapecie Confused

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2008, 18:32:57 »

według mnie ma tyle do rzeczy, żeby wiedzieć czy zrobić mały przeciąg, czy też niech. Chyba że mówimy o pomiarze temperatury w orchidarium i na zewnątrtz niego, wtedy nie ma to sensu do momentu kiedy chcemy obniżyć temeperaturę, na zasadzie ze wiemy że niższa temperatura jest poza orchidarium niż wewnątrz niego lub też podwyższyć gdy temperatura w orchidarium jest niższa niż na zewnatrz podczas używania jonizatora powietrza.
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2008, 18:35:58 »

ostatnio też myślałem nad zrobieniem wentylatora pobierającego powietrze z zewnątrz budynku szczególnie nocą by obnizać odpowiednio temperaturę do tej wymaganej w zintensyfikowanej uprawie.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2008, 18:40:06 »

To robi każdy klimatyzator. W dodatku obniża temp. powietrza zewnetrznego....  Jak dotąd nie używalam go do roslin Wink

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #5 : Lipiec 06, 2008, 19:38:07 »

Klimatyzator wysusza powietrze i roznosi grzyby więc nie nadaje się do tego celu jeśli mówimy o klimatyzatorach przenośnych domowych i tych naściennych elewacyjnych zewnetrznych.
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2008, 19:39:47 »

Do obniżania temperatury gatunków zimnolubnych w ameryce południowej używa się starych chłodziarek, na które wykłada się kratkę a następnie stawia się na to rośliny. Ale w naszym klimacie taki zabieg jest niepotrzebny;]
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2008, 21:25:27 »

No włąsnie, u mnie w pokojach non stop jest otwarte okno... latem Very Happy

OLAF33
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2008, 20:58:31 »

Dostalam storczaka phalo.....i nie mam pojecia jak go podlewac jest w podwojnej donoczce,plastykowej i szklanej z wybrzuszeniem w dnie.Jak czesto i ile i czy z gory czy od spoduOLAF33
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2008, 14:14:19 »

OLAF33, a poszukałeś choć trochę w tematach na forum interesujących Cię informacji?
Czy tylko założyłeś sobie profil i od razu pytasz?
To forum to kopalnia wiedzy o kwiatach ale i nie tylko, i tworzący je ludzie ciężko tu pracują. Uszanuj to i nie zadawaj pytań na które odpowiedź z pewnością znajdziesz
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: