|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2008, 20:37:07 » |
|
Mam wrażenie, że pytasz o roslinę o prawidłowej nazwie TORENIA  Chyba jednoroczna... Do wiszących doniczek, zwisająca...Pędy do 40 cm...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2008, 21:55:34 » |
|
Witaj Moniko, ten kwiatek - tak jak napisała Ela - to Torenia. Jest to doniczkowa roślinka jednoroczna, zwisająca, ciepłolubna, na stanowiska słoneczne i lekko zacienione. Charakterystyczne są kwiatki, które przypominają usta. Występuje w kilku odmianach kolorystycznych - błękitny, purpurowy, fioletowy i żółty. Będziesz więc miała dziesiątki buziaczków do codziennego oglądania  Wprost wymarzony do Twojego zaczarowanego ogrodu.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2008, 05:36:05 » |
|
Dziękuję bardzo za informacje Nazwę już poprawiłam  Ciekawe, że właśnie tę nieprawidłową pani wyszukała w swoim kajeciku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2008, 07:18:50 » |
|
Szukała jej dobre pięć minut 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2008, 07:19:24 » |
|
A jak ta roślina rozmnaża się?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2008, 07:29:34 » |
|
Kasjo, nie mam pojęcia...dzięki Dziewczynom wiem, jak ją posadzić. W ogrodniczym były jeszcze różowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2008, 07:49:26 » |
|
Tyle znalazłam: Torenia Rodzina:Scrophulariaceae Rozmiary:roślina zwisająca, pędy do 0,4 m długości Podlewanie:umiarkowane Nawożenie:częste Stanowisko:słoneczne Kwiaty:niebieskie w kształcie ust :grin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 07, 2008, 09:19:02 » |
|
Moniko, na angielskich stronach wyczytałam, że trzeba zbierać nasionka i na wiosną wysiewać w domu. Piszą także, że wysiewa się sama ale tam jest inny klimat a roślina jest wrażliwa na mróz - więc w naszych warunkach to chyba niemożliwe. W jednym miejscu natknęłam się na informację o "zrazach łodygowych" - spróbuj poeksperymentować. Szperałam zapamiętale bo bardzo mi się ta roślinka podoba i może gdzieś we Wrocławiu natknę się na nią - może chociaż na nasionka w dużych marketach.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 07, 2008, 19:10:06 » |
|
ta roślina może przezimować podobno, w odpowiednich warunkach bo w swojej ojczyźnie jest wieloletnia, ja ją kiedyś trzymałam przez zimę, niestety padła na przedwiośniu.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 07, 2008, 22:42:31 » |
|
Dziękuję, Kasiu  W nasiona nie będę się bawić, bo tego nie lubię, ale mogę spróbować zebrać dla Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 07, 2008, 23:08:49 » |
|
Byłoby miło - kwiatek bardzo mi się podoba a najwięcej satysfakcji sprawiają rośliny wyhodowane z nasionek. Już zapisałam sobie na mojej liście chciejstw bo od zdjęć na angielskich stronach nie mogłam się oderwać. Już je widziałam w moich skrzyneczkach na balkonie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2008, 00:38:31 » |
|
Odezwę się do Ciebie w tej sprawie po moim powrocie za tydzień 
|
|