aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« : Lipiec 02, 2008, 16:02:28 » |
|
Jak w temacie  . Czy ktoś ma? Jak się używa? W zeszłym roku Teściowa dała mi podrośnięte sadzonki, ale w pół doby wydziobały mi ją sroki  . Teraz też przywiozła i co z tym zrobić? Wsadziłam do ziemi. Podobno jest dobra jako dodatek do sałaty? Kto wie?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2008, 16:25:39 » |
|
Tutaj ją jedzą normalnie jak sałatę, tak samo też przyrządzają: dodają pomidor, cebulę (czerwoną najlepiej), ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano. Wymieszać, jeść. Mi nie smakuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2008, 18:43:49 » |
|
ja bardzo lubie ale wysiewam co 2 tygodnie nowe nasionai jem taka mloda salatka: rukola, pomidorki koktajlowe, oliwa parmezan w wiory salatka: makaron, pomidory koktajlowe, pomidory suszone, czarne oliwki, oliwa- duuuuzo oliwy, ziola (natka pietruszki, bazylia, czosnek) rukola - cale liscie i co kto jeszcze lubi - do jedzenia na zimno i cieplo EDIT: oczywiscie sok z cytryny czy jakis ocet np. balsamiczny - co kto lubi  na wierzch pizzy jako dodatek do salaty lub jako podstawa salaty
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2008, 19:04:42 » |
|
Yyyyy, znaczy to nie jest wieloletnie?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2008, 19:44:25 » |
|
na wierzch pizzy jako dodatek do salaty lub jako podstawa salaty
położona na pizze jest pycha  i w sałatkach też
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Jagódka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2008, 05:42:15 » |
|
Nie to nie jest wieloletnie i tak jak pisze bambi dobrze jest co pare tygodni dosiewać, bo młoda lepiej smakuje i nie trzeba robić rosady tylko wprost do gruntu, chyba że chceszją mieć wczesą wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2008, 11:35:15 » |
|
Ja dodaje do kanapek na wierzch, tez nieźle smakuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2009, 22:24:31 » |
|
Siałam ją w tamtym roku,dla królika ... , po degustacji stwierdziliśmy że jest super ,jak dla mnie smak ma lekko orzechowy .W zasadzie używałam jej do wszystkich letnich sałatek ,przetrwała nawet pierwsze przymrozki .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2009, 20:42:33 » |
|
Tak to prawda jest wspaniała w smaku. Wysiana rzutem nasion z ręki ,rośnie jak szalona i do pierwszych przymrozków. Bardzo zdrowa ,nadaje się na kanapkę i praktycznie do wszystkich sałatek . 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
ptysza
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2009, 09:53:16 » |
|
jakoś nie wpadłam do tej pory, żeby posiać - w ogóle wydawało mi się, że to u nas nie wyrośnie - oj ja głupia a kocham rukolę - a ceny nie cierpię, u nas paczka to min 8-9 zł ;( też jemy z pomidorkami, dodaję oliwki, czasem jajko ugotowane, pyychaa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 11:37:37 » |
|
Ja niedawno wysiałam rukolę w swoim ogródku, noi czekam...nie wie ktoś ile się czeka na plony  ??
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Flliko
Nowicjusz
Waniliowy Amator
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2009, 08:29:01 » |
|
JA uwielbiam rukolę do wszystkich owoców morza  Daje taki fajny lekko mięsny posmaczek (nie wiem jak to inaczej nazwać:P) Mówię wam jeśli lubicie owoce morza na zimno szczególnie krewetki spróbujcie sobie z rukolą!
|
|
|
|
|
|
"Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie. " Friedrich Ruckert
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2009, 16:33:35 » |
|
Kiedy obrywać liście rukoli? Wysiałam ją ok. 2 ms temu są już liście, wielkości ok 10 cm czy nadają się już do zjedzenia?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 25, 2009, 21:05:18 » |
|
Wg mnie już, rukola, tak jak sałata szybko wyrasta, starzeje się. Wg mnie powinna być wysiewana w kilku partiach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|