Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #60 : Wrzesień 15, 2008, 18:35:31 » |
|
Tak, kaktusy od lat na całkiem ciemno. Połowa kaktusiarzy tak zimuje, bo nie ma ogrzewanych szklarni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #61 : Wrzesień 15, 2008, 19:07:54 » |
|
Tak sobie czytam i czytam i doszłam do wniosku że wstrzymam się do wiosny z zakupem Aeonium, chyba teraz nie najlepsza na to pora skoro muszą zimować 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #62 : Wrzesień 15, 2008, 20:07:40 » |
|
Wszystko musi zimować jakoś- czy w tym czy w przyszłym roku. . Ja normalnie na parapecie trzymam i bez najmniejszego problemu. A eonium schwarzcopf właśnie zostało wystawione na allegro  Wiosna pewnie będzie trudniej kupić, bo są hodowane na wystawę w W-wie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #63 : Wrzesień 15, 2008, 20:08:45 » |
|
Czyli jednak można spróbować  korci mnie strasznie
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #64 : Wrzesień 16, 2008, 15:22:25 » |
|
Moje nadal bez zmian  stoi goły pieniek. Czekam cierpliwie  Sisay... a moze sprobuj zrobic taki namiocik z folii, jak nad ukorzenianymi roslinkami sie robi. Zwiekszona wilgotnosc powinna zadzialac. Tylko czesto trzeba wietrzyc, zeby nie zalapac jakiejs choroby rzybowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #65 : Październik 26, 2008, 20:43:31 » |
|
Niedawno kupiłam sobie dwa eonium, połączyłam je w jedną donice i w całości wygląda to tak:  Mam jednak pytanie czy zwyczajem tej roślinki jest gubienie dolnych liści tego kwiatka  czy może się ona klimatyzuje u mnie, trochę się martwię bo codziennie obrywam jej uschnięte listeczki z dołu rozety 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #66 : Październik 26, 2008, 21:02:09 » |
|
To zupełnie normalne - widać, że roślinka rośnie  Dobrze jej u Ciebie  Swoją drogą prześliczna 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #67 : Październik 26, 2008, 21:54:36 » |
|
To to już będzie tak zawsze...  codziennie tyle oskubywania  Dzięki za pociechę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #68 : Październik 27, 2008, 01:29:30 » |
|
Bez przesady, dolne liście się starzeją i opadają, ale nie powinny lecieć non stop. Być może ma za sucho (bo zakładam, że nie za mokro).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #69 : Październik 27, 2008, 08:04:38 » |
|
Ale JD, popatrz na nią - jest piękna, więc raczej to normalny objaw
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #70 : Październik 27, 2008, 10:36:33 » |
|
Właśnie z tego, że piękna wnioskuję, że nie zalana  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #71 : Październik 27, 2008, 15:12:37 » |
|
Zasuszone byłoby pomarszczone na "pieńku" - a chyba nie jest 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #72 : Październik 28, 2008, 15:14:52 » |
|
Dziękuję dziewczyny  Zasuszone nie jest, kupione i przesadzone, następnego dnia tycik podlane, chyba się klimatyzowało bo teraz, co prawda gubi dolne liście, ale też ładnie przyrasta i ta rozetka sie powiększa i ma młode listki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #73 : Listopad 04, 2008, 19:33:52 » |
|
Właśnie kupiłam 2 szczepki: aeonium i aeonium schwarzkopf.
Zastanawiam się czy warto użyć ukorzeniacza. Trochę późno na takie eksperymenty ale chciałabym żeby się przyjeło.
Jak na razie wsadziłam do ziemi dla kaktusów na dnie wyłożyłam drenaż.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #74 : Listopad 05, 2008, 18:24:31 » |
|
Ukorzeniacz może być, ale i bez tego powinny dać radę. Najważniejsze to skąpo podlewać. Póki nie wypuszczą korzeni ziemia musi całkiem wysychać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #75 : Listopad 06, 2008, 06:55:41 » |
|
Tylko mam dylemat jaki kupić ukorzeniacz, one mają oznaczenia A, B i AB. Wcześniej używałam tylko ziemi z ukorzeniaczem, której u mnie w domu chwilowo brak. Dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #76 : Listopad 06, 2008, 16:26:22 » |
|
Zależy, czy ta gałązka jest zdrewniała czy zielona. Do zdrewniałych jest jeden, do zielonych drugi. Chyba 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #77 : Listopad 06, 2008, 17:01:30 » |
|
Moje aeonium coś kiepsko wygląda po ataku wełnowców. Z tym, że to nie one mu zaszkodziły tylko moje codzienne zaglądanie pomiędzy listki w poszukiwaniu nowych szkodników. Oj wymacałam go całego po kilka razy. Teraz dochodzi do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #78 : Listopad 06, 2008, 18:36:22 » |
|
Zależy, czy ta gałązka jest zdrewniała czy zielona. Do zdrewniałych jest jeden, do zielonych drugi. Chyba  Na pewno  Na moim AB pisze, że jest do półzdrewniałych i zdrewniałych. Phoolan, ja sobie ostatnio przywiozłam gałązkę z podróży i wsadziłam po prostu do ziemi dla sukulentów. Wczoraj mój kot szalał i dzięki temu miałam okazję przekonać się, że aeonium równo po miesiącu od wsadzenia ma korzonki Ago, to może następnym razem jak da radę użyć lupki? 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #79 : Styczeń 02, 2009, 21:25:06 » |
|
Jak często teraz podlewacie swoje aeonium? Moje jest w coraz gorszym stanie. Zostało mu dosłownie kilka listków i cały czas je traci. Może za rzadko podlewam? W mieszkaniu mam ok 20 stopni. W październiku zaatakowały go wełnowce ale całkowicie się ich pozbyłam, sprawdzałam korzenie, wszystko w porządku. Już nie wiem co z nim robić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #80 : Styczeń 05, 2009, 20:42:17 » |
|
Ja podlewam bardzo rzadko - właściwie gdy mi się przypomni (raz w miesiącu?) i to symboliczną ilością wody. I jakoś żyje 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|