Natayka
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 23, 2006, 12:58:44 » |
|
Witam  Od jakiegoś czasu posiadam Muchołówkę. Czytałam, że musi mieć ona zapewnioną stałą wilgotność, więc jednym ze sposobów jest zraszanie. I w związku z tym mam pytanie: czy mogę zraszać pułapki, w których są owady? Czy nie spowoduje to uszkodzenia pułapki? I czy mogę ją spryskiwać wodą z kranu? (Do podlewania oczywiście służy woda destylowana lub deszczówka). Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam Was serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2006, 22:09:27 » |
|
Ja nie wiem o owadożernych NIC. Więc przykro mi ale ci nie pomogę. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2006, 22:15:09 » |
|
Zeby zapewnic jej bardziej wilgotna atmosfere prosze ustawic doniczke na tacy wypelnionej kermazytem zalanym woda tak by spodnia czesc doniczki nie miala z nia stycznosci. Ze zraszania bym zrezygnowala moze spowodowac rozwoj plesni i gnicie, a woda moze byc odstala lub przegotowana nigdy z kranu. Prosze podlewać przez zanurzenie doniczki tak by nie moczyc lisci bo zaczna gnic, a rosline mozna przenies do kuchni gdzie panuje wilgotna atmosfera albo poprzestac na tacy z woda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2006, 07:28:57 » |
|
mialam kiedys kolekcje owadozernych,w akwarium,na dnie włokno kokosowe wiecznie zwilzane woda,akwarium nakryte szyba połozona na podstawkach z korka by byl przeplyw powietrza,pieknie rosl dzbanecznik ,rosiczka i wiele innych,co kilka dni porcja owadow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2006, 12:57:24 » |
|
Muchołówka wymaga bezwzględnie wody destylowanej. Jako podłoże torf kwaśny. Torf powiniem być ciągle wilgotny ale nie bagienko. Wymaga dużo słońca i raz w miesiącu muche do skonsumowania. Muchołówka wymaga zimowania. Żadnych nawozów się nie podaje tylko destylka. Muchołówka jest dobra na duże muchy, na muszki owocówki niezła jest rosiczka i tłustosz, na roztocza dobre są pływacze, dzbaneczniki zjedzą każdy rodzaj owada. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Natayka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2006, 00:59:14 » |
|
Dziękuję Wam wszystkim za porady  Kilka dni temu zakupiłam sobie jeszcze dzbanecznika  Mam nadzieję, iż wszystko będzie dobrze z moimi owadożernymi roślinkami  Pozdrawiam serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2006, 19:22:28 » |
|
Dzbanecznik lubi jak jest wilgotno. Gdy wilgoć spada to nie wypuszcza nowych dzbanków a stare usychają. Ja mojemu daje jedną muche do dzbanka i rośnie pieruńsko.  Polecam też kapturnice niezle kolorki mają, rosną duże i apetyt ogromny. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pulinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2007, 19:48:56 » |
|
Sama kiedyś chciałam mieć jakąś owadożerną roślinkę  , lecz domownicy zaprotestowali-podobno ma niezbyt pociągający zapach. Czy dla Was zapach tych roślinek jest bardzo uciążliwy?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Paulina.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2007, 19:54:25 » |
|
Rosiczka ani muchołówka nie mają zapachu... ale nie są specjalnie efektowne, bo są malutkie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pulinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2007, 20:17:59 » |
|
W takim razie jestem wielce pocieszona  . Pokręce się obok jakiejś owadożernej roślinki może zdecyduje się na zakup? Dzięki. Muchołówka wygląda dość ciekawie, teraz kiedy zapach nie stoi już na drodze... może, może. Życzcie mi szczęścia 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Paulina.
|
|
|
LaPasion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2007, 07:49:18 » |
|
Ratunku!!! Moja muchołówka chyba umiera  zaczyna czarniec, nie wiem co sie z nią dzieje  czy moze mi ktoś poradzic co mam z nią zrobić?? Ostatnio wszystko mi "umiera" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2007, 18:41:56 » |
|
Bez zdjęcia nie da się ocenić przyczyny. Nie przelewasz? Zimno ostatnio i mokro...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rack
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2007, 18:16:00 » |
|
A czego wymagają kapturnice?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kuba B.
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2007, 21:53:46 » |
|
też miałam muchołówkę i też zczarniała ... niestety nie odratowalam jej :/ podejżewam że przyczyna była zmiana klimatu i ciężka podróż. Więc może i Twoja LaPasion doznała jakiegoś szoku... ile masz juz ta roślinkę ??
|
|
|
|
|
|
 życie jest piękne gdy żyć sie umi.... 
|
|
|
ŻELKA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2007, 15:20:10 » |
|
Witam. Od kilku miesięcy posiadam muchołówkę. Niestety od jakiegos miesiąca wygląda jakby umierała, ma juz tylko 3 liscie( w tym 2 gniją), wypuscila takze ped kwiatowy ktory ucielam zeby jej dodatkowo nie oslabic. Co mam zrobic aby moj kwiatek znowu odzyl ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2007, 08:39:29 » |
|
muchołapki niemorzna dotyka szczegulnie tych łapek po to są objawy tego zczarniejące liscie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 26, 2007, 08:56:54 » |
|
A czego wymagają kapturnice? Dużo wilgoci. Bardzo dużo wilgoci. Moja siedzi w doniczce umieszczonej w miseczce (nie podstawce), którą średnio raz na tydzień wypełniam w 1/3 - 1/2 wodą i - na oko rzecz biorąc - ma sie doskonale. Kiedy jest ciepło idzie na dwór "zapolować", kiedy siedzi w domu dostaje czasem jakąś muchę albo inne obrzydlistwo złapane przez mojego syna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2007, 09:11:14 » |
|
A trzymasz ją normalnie na parapecie czy w terrarium/akwarium?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2007, 09:16:56 » |
|
Normalnie na parapecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 04, 2007, 05:36:31 » |
|
Och czaje się na taką pięknotke.  Jagna,a powiesz mi co z zimowaniem?,czytałam że okres spoczynku w temp.do 10 stopni musi trwać minimum 4 tygodnie.Jedyne wyjście u mnie to trzymanie rośliny w lodówce,tylko czy ona nie zmarnieje w takich ciemnościach?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greatdee
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 08, 2007, 14:35:36 » |
|
Witam. Od kilku miesięcy posiadam muchołówkę. Niestety od jakiegos miesiąca wygląda jakby umierała, ma juz tylko 3 liscie( w tym 2 gniją), wypuscila takze ped kwiatowy ktory ucielam zeby jej dodatkowo nie oslabic. Co mam zrobic aby moj kwiatek znowu odzyl ??  A może chodzi o to??: "Gdy zbliża się jesień, jest coraz zimniej, dni stają się krótsze muchołówka wchodzi w okres spoczynku. Rośnie wolniej, dużo liści czernieje i zamiera a jeśli jakieś pozostały zielone to zamykają się powoli albo wcale się nie chcą zamykać. Początkującemu hodowcy może sprawić trudność odróżnienie okresu spoczynku od zamierania rośliny. Z reguły zamieranie rośliny przebiega gwałtowniej. Aby się upewnić można delikatnie odkopać bulwę - jeśli jest miękka, gnijąca to niestety oznacza koniec rośliny. Zimą, w okresie spoczynku należy zapewnić muchołówce niższą temperaturę: 1-10C." Cytat stąd : Klik
|
|
|
|
|
|
Dorotka - Stokrotka 
|
|
|
olci@
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2008, 14:13:57 » |
|
mojej muchołówce wciąż czarnieją liście rosną jej nowe, ale tylko u góry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2008, 14:46:36 » |
|
Muchołówki czym starsze tym bardziej tak mają , tzn. te starsze liście brązowieją, lub usychają, jeśli są suche obetnij je u samego dołu, od korzeni wypuszczą nowe. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2008, 16:53:12 » |
|
A co to ma wspólnego z rozmnażaniem? Myślałam, że macie patent na rozmnożenie muchołówki 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2008, 17:21:13 » |
|
Wycinanie pobudza ją do wypuszczania młodych, zdrowych liści, rozrasta sie , wystarczy ją podzielić, ja rozmnażam swoją przez podział, a rosiczki przez ucięcie i do ziemi, stara wypuszcza młodą roślinkę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Ficus_killer
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 03, 2008, 11:22:16 » |
|
Witam. Zauwazylem, ze od prawie roku nic tu sie nie dzieje, a szkoda :/ . Rowniez mialem mucholowke (i to nawet dwie) i obie nagle zaczely umierac. Byly pryskane i moczone w wodzie. Moze one wymagaja wyzszego poziomu wilgotnosci ? Muszek tez sporo dostawaly. Mam mozliwosc zakupu kolejnych sztuk dlatego chcialem dopytac - po co usmiercac kolejne mucholowki i muchy  ?
|
|
|
|
|
|
Brak polskich liter - niemiecki komputer :/
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 03, 2008, 12:10:02 » |
|
Ja mam pytanie odnośnie tego kiedy muchołówka przechodzi w stan spoczynku. tak mniej wiecęj bo rok temu mi jedna zmarniała i stwierdziłam ze zgniła no i poszła do kosza. Nie chcę znowu popełnić jakiegoś błędu i nie potrzebnie się pozbyć roślinki
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 03, 2008, 18:27:27 » |
|
Właśnie wróciłam ze sklepu i kupiłam sobie małą muchołówkę. Tutaj kosztuje tylko 4 euro i jest śliczna. Mam nadzieję ze tym razem mi się uda.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
monte
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 03, 2008, 19:27:16 » |
|
witam posiadam dwie muchołówki jedną kupiłam sama drugą dostałam w stanie wskazującym na jej koniec moje metody ich hodowli to przede wszystkim podlewanie przegotowaną wodą w której cały czas stoją nie leję im tej wody też do doniczki tylko do drugiego pojemnika w którym stoją i nie zraszam ta jedna cały czas wypuszcza nowe liście a ta która umierała w tej chwili na mnóstwo małych liści
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|