|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 07, 2008, 17:13:22 » |
|
Dzisiejsze fotki Lilia trąbkowa   Asclepias curassawica   Otworzyły sie kwiatuszki Pygeliusa  Bardzo niepozorne kwiaty Komeliny- już drugi rok u mnie taka byle jaka...  Rozrastają się fuksje- kwitnące potrzebują więcej miejsca, musiałam dostawić ławeczkę z deski...  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 19:54:47 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 07, 2008, 17:40:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 07, 2008, 17:44:59 » |
|
Ela, kurcze, co tu gadać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 07, 2008, 18:03:11 » |
|
Fuksje niesamowite  Pygelius i asclepias to nieznane mi rośliny- bardzo ciekawe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 07, 2008, 18:23:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 07, 2008, 19:09:56 » |
|
No i proszę, następne nieznane mi cudeńka - pygelius i asclepias curassawica  Czy to rośliny wieloletnie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 07, 2008, 20:03:59 » |
|
Nie znam tez tych roslin o zagmatwanych nazwach ale bardzo ładne. Kolekcja fuksji rzuca na kolana. I ile doniczek do podlania. Biję pokłony uznania.
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 07, 2008, 20:10:28 » |
|
Nowirko- tak to rosliny tarasowe... Ja mam hopla na tle tarasowych...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
Szczęście sprzyja odważnym.
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 08, 2008, 06:58:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 08, 2008, 07:05:15 » |
|
Jejku- przepraszam was- może i te rośliny maja jakieś polskie nazwy- ale ja je znam "na pamięć" z tych nazw i dlatego tak piszę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 08, 2008, 07:45:42 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2008, 23:32:45 wysłane przez aiszo »
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 08, 2008, 17:47:36 » |
|
Elu Lilia trąbkowa i Pygelius mnie zachwyciły ( są piękne  ) , a twoje słynne "fuksjowisko" mnie powaliło  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 09, 2008, 15:42:46 » |
|
Rozkwita Krinum Powelli- czyli krynka   Moje późno siane pnącza-/zapomniałam o nasionach siałam w maju.../ Ale mam nadzieje, że zakwitną  wilec biały  tunbergia - kiepsko rosnie chociaż siałam w kwietniu- już powinna kwitnąć...a taka jest byle jaka...  Acidantera- tego roku w doniczce- w tamtym nie zakwitła w gruncie...  Moje 2 bugenville w jednej doniczce- też coś marnie rosną...Wzięłam dzisiaj na balkon- by je bardziej mieć na oku   Donica-ogródek- bo czegóż tam w niej nie ma   Moja fuksja cud-miód   ukochane moje róże w donicy - Hokus-Pokus 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 09, 2008, 16:38:34 » |
|
Ło matko! Te róże! Jakie cudo! Nigdy takich nie widziałam 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 09, 2008, 17:24:26 » |
|
Elu takie cuda pokazujesz chcesz żebym mimo młodego wieku na zawał z nadmiaru wrażeń zeszła 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
Szczęście sprzyja odważnym.
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 09, 2008, 17:25:12 » |
|
Jaka fajna nazwa tej róży Hokus-pokus . Śliczna kolorowa nigdy takiej nie widziałam  Pozostałe kwiaty jak to u Eli wspaniałe bo jak to mówią masz rękę do kwiatów podziwiam
|
|
|
|
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 09, 2008, 17:33:30 » |
|
Hokus - pokus? To już wszystko jasne.. Następna czaro..dziejka  Róża cudna, fuksja cud - miód też malina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 09, 2008, 17:55:44 » |
|
Ta ten fokus -pokus...już gdzieś widziałam i ...w barwach 'narodowych Polka" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 09, 2008, 18:36:21 » |
|
Twoja"hokus/pokus" i fuksja to naprawdę cud miód i orzeszki  Moja acidanthera taka sama jak twoja....podobno za dużo podlewałam - ciekawe czy doczekamy się pachnących kwiatów? Ciekawi mię ten wilec biały w doniczce wiszącej....takie liście z pazurkami??? A tunbergia już u mnie trochę kwitnie....fajny ten ogródek misz/masz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 09, 2008, 19:41:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 09, 2008, 20:03:08 » |
|
Ślina mi leci na klawiaturę! Ela.. Zatkało mnie! Piękna! Długo ją masz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 09, 2008, 20:09:13 » |
|
Kupiłam tego roku na wiosnę te 2 krzaczki co są w tej donicy. Zeszłego roku też miałam, w gruncie- ale nie przeżyła zimy. Dlatego teraz dałam do donicy i schowam na zimę... Zresztą w donicy lepiej rośnie. W gruncie miała tylko jeden kwiatek  , a w donicy tego roku kwitnie cały czas- jedne przekwitają - drugie pąki powstają...  tak kwitła zeszłego roku  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 10, 2008, 07:09:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 10, 2008, 08:13:55 » |
|
Basiu- u nas też się muszę nachodzić i nazaglądać, bo to rarytasy i niewiele można akurat oryginalnych roślin spotkać- ale jednak , to prawda, można... Dużo pomaga też świadomość wyglądu dorosłej rośliny, bo nieraz to taki kikutek do niczego niepodobny- ale jak usłyszysz nazwę, to gdzieś w mózgu otwiera się klapka i wiesz co za cudo może z tego wyrosnąć - i kupujesz. A broń Boże nie można dać poznać , że to dla ciebie rarytas, bo cena dostanie skoku wzwyż  , a tak kupuję za" grosze"... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 10, 2008, 08:16:12 » |
|
A to przebiegła metoda, Elu 
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 10, 2008, 08:27:09 » |
|
Trzeba sobie radzić  , inaczej worek pokutny , kij i w drogę...  , bo "majatek" stracony... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 10, 2008, 09:11:43 » |
|
A ja muszę się pochwalić - wczoraj miałam ogromną przyjemność zobaczyć ogródek Eli na własne oczy!  Piękności w każdym kątku!  Ogródek pełen przeróżnych ślicznych roślin, mnóstwo kwiatów i tych kwitnących, i tych szykujących się właśnie do kwitnienia..! Oczu nie można oderwać.. No i fuksjowisko.. Kolorki, których nie oddadzą zdjęcia, ten ciężar kwiatów w dłoni.. Opowiedzieć wszystkiego się po prostu nie da..  Aż się u Eli zasiedziałam...  No i oczywiście nie wróciłam do domu z pustymi rękami... 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 10, 2008, 09:41:05 » |
|
Taaak...Tylko nie powiedziałaś, że przytaszczyłaś sporą donicę, a poszłaś z garstką...  No to się teraz wypada pochwalić co też mi Natitka przytargała  Delonix Regia- czyli Płomień Afryki...- podchowane już  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 10, 2008, 09:43:37 » |
|
Też hoduję Delinix Regia, ale są dużo mniejsze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 10, 2008, 09:45:07 » |
|
Taaak...Tylko nie powiedziałaś, że przytaszczyłaś sporą donicę, a poszłaś z garstką...  Ciekawa jestem od kiedy to reklamówka nazywa się garstką 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|