Priam
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 27, 2008, 15:37:27 » |
|
Chociaż wiele lilii ma pąki ,to nadal kwitną te- żółte przekwitły ,a reszta się "namyśla"   Elu cudne są te lilie!!! Czy bedziesz może zbierała z nich nasionka??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2008, 15:53:22 » |
|
Priamie- nie zbieram nasion z roślin- rzadko się zdarza- przycinam trochę lilie /po kwitnieniu/, bo są wysokie i szpecą rabatkę ogołocone z kwiatów. A to jest miejsce gdzie siedzimy codziennie i nie mogłabym na "habazie" patrzeć stale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2008, 16:27:22 » |
|
Dziękuję za odpowiedź  Pytam o nasioka bo ostatnio jestem ciekaw czy wychodzą takie same rośliny jak mateczne czy bardzo sie od nich różnią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2008, 18:15:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2008, 20:58:17 » |
|
Elu ty czarownico ( żartuje  ) nie kuś tak tymi sundavillami i liliami bo padnę  . Wiesz , że jak zawsze u ciebie pięknie i coraz piękniej .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2008, 21:10:31 » |
|
Ja tylko pokazuję jak kwitną pięknie.  Wcale cię nie kuszę  - a jak się czujesz skuszony to wiesz gdzie rynek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2008, 21:32:18 » |
|
Wiem Elu , i gdzie rynek jest też...... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 29, 2008, 12:20:35 » |
|
Elu, ale ja nic nie widzę  . Dopisane: już widzę  . Elu, wcale się nie dziwię, że masz takie różności, mając ogródek, to można mieć pełne pole do popisu. Zaciekawiła mnie krynka, jak dziwnie wypuszcza pęd kwiatowy. Ale zapewne tylko mnie, bo nie znam się na tej roślince. Zresztą, na wielu się nie znam ogrodowych. Ta.... a ta psianka jaśminowa, z racji tego, że ma w nazwie "jaśminowa" to coś pachnie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2008, 12:23:45 wysłane przez Lulu »
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 29, 2008, 13:30:07 » |
|
Najbardziej podoba mi sie lilia i psianka jaśminowa  . A ta różowa sundavilla tak mi się spodobała , że będę jej szukał na ryneczku  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 29, 2008, 16:54:54 » |
|
Elu masz widać lepszą rękę, moje krynki jeszcze nawet nie mają zamiaru kwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 29, 2008, 17:21:30 » |
|
Postawiłam tego roku krynkę na oknie piwnicznym - z zewnętrznej strony- ma dużo słonka i codziennie podlewam a co trzeci zasilam Plantonem K. Nie wiem czy tak trzeba, ale w tym roku mocniej nawożę roslinki... Artur- mogę ci wskazać miejsce na ryneczku gdzie na 100% spotkasz różową sundavillę- i białą... Lulu- psianka pewnie tylko z nazwy jest jaśminowa, bo nie wyczuwam zapachu. Kwiaty wyglądem przypominają kwiaty psianki rattonetti, tylko białe... Jaśminowa chyba jest pnączem, bo szybko rośnie- ja ją przywiązałam do podpory, nie przywiązana zwisa mocno.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2008, 16:44:27 » |
|
Łażę po całym forum- omijam swój ogródek  . Ale juz wracam... Rośnie mi ładnie i już kwitnie roslina, która powinna rosnąć w gruncie- a u mnie w donicy- PYGELIUS /nie znam polskiej nazwy/. Właściwie to nie wiem jak z nia postępować/ w necie nie znalazłam- ale prawdę mówiąc to szukanie niespecjalnie mi wychodzi.../  Czy komuś coś wiadome na temat tej rośliny?? Bardzo mocno przyrasta KUFLIK- ale też pije wodę z nawozami jak smok...To nie dziwota, że tak mocno nawypuszczał ostatnio gałązek.  rozrosła się w donicy z bakopą SANVITALIA  no i pełniejsza jest donica z werbenami  - takie były niedawno malutkie sadzonki  A HOTUJNIA nadal czeka na swoje właściwe miejsce...Nawet już kwitnie   GALTONIA szykuje swoje pąki kwiatowe do pokazu- lada dzień się całkiem rozwiną . Zeszłego roku było 10 kwiatów- w tym niestety tylko cztery... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 03, 2008, 17:44:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2008, 21:07:09 » |
|
Elu ja dziś przejeżdżałem koło twojego ryneczku bo byłem po książki w Rzeszowie i w storczykarni....  , ale strasznie lało i nie byłem na ryneczku . Tak głównie to ja poluje tylko na różową , ale jak lepiej popytam to znajdę chyba i u mnie na ryneczku....  . A co do twoich roślin jak zwykle piękne , HOTUJNIA najbardziej wpadła mi w oko  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 04, 2008, 21:21:53 » |
|
Piękne Elu te Twoje roślny wiekszości nazw nie znam  a wiele z nich w ogole pierwszy raz widze na oczy:o co mnie umacnia w przekonaniu ze jeszcze duuuzo przede mna 
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 04, 2008, 22:16:42 » |
|
Ja po prostu lubię okazałe kwiaty rosnące w donicach. Doświadczenia z wieloma kwiatami nauczyły mnie, że lepiej zadbać o wzrost i kondycję roślin uprawiając je w donicach. A że mój bzik stale wzrasta, więc i roślin przybywa...  Przegladałam właśnie folder z lipcowymi fotkami kwiatów i zaobserwowałam, że wszystkie moje funkie mają mimo innych liści ten sam kolor kwiatów- jasno fioletowy...  Formuje fuksję na drzewko- od tamtego roku. Ten rok będę formować koronę. Uszczykuję często, ale martwi mnie trochę za wysoki pieniek...tak wyszło....  Miejsca po wyrzuconych mieczykach zajęły calle i galtonia   Pięć takich hortensji mam na ogrodzie wyprowadzonych z gałązek otrzymanych przed laty od sąsiadki   znalazłam w końcu miejsce dla dwóch sadzonek milina- za tą donicą jest wkopany- ma się wesprzeć na siatce...  No i rozkwitające dalie czerwona DALINKA  SUKCES  KAPRYS  ARLEKIN  RUMBA  Jeszcze widzę dwie - ale dziś leje cały prawie dzień i nie ma jak tam wejść by zrobić fotki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 04, 2008, 22:20:59 » |
|
piękne dalie !!!
A czy milinowi wystarczy siatki? Pytam bo siatki ci u nas dostatek za to gorzej z wyższymi podporami i tak sobie myśle, czy może nie pójść w Twoje ślady i nie posadzić milinu przy siatce.
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 04, 2008, 22:24:48 » |
|
Wiem, że potrafi sporo urosnąć...Jednak miejsce gdzie go wsadziłam nie pozwoli mu za bardzio rozwinąć korzeni, więc podejrzewam, że go to przyhamuje... a i zawsze można przyciąć- wprawdzie kosztem kwitnienia- ale co tam- będę się martwiła jak będzie o co...  A dalie dopiero zaczynaja kwitnąć- kupiłam ze 36 kłączy o ciekawych- tak mi sie wydaje kwiatach. I jeśli będą się zgadzać z obrazkami na opakowaniach- bo z tym bywa różnie ... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2008, 22:26:48 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 04, 2008, 22:39:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 04, 2008, 22:44:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 04, 2008, 22:47:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 04, 2008, 22:49:01 » |
|
tylko mówię czego nie mam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 04, 2008, 23:11:46 » |
|
Elu, prawie wszystkie funkie mają taki kolor kwiatów Dalie śliczne, hortensja również 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 06, 2008, 11:27:56 » |
|
Elu, chciałam zapytać, czy można przyciąć przekwitnięte pędy lobelii zwisającej? Jeśli tak, to mniej więcej na jaką długość?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 06, 2008, 16:54:37 » |
|
Bambi milin na siatce to nieszczególny pomysł. Tutaj cięciem nic się nie załatwi bo to pnącze kwitnie na końcach pądów. Więc letnie cięcie pozbawi go kwiatów. Niestety pod milin potrzeba solidna podpora bo roślina rośnie szybko i tworzy baaardzo dużo ciężkich pędów. Poza tym siatka ogrodzeniowa jest dziurawa a rośllina nie uznaje praw własności tylko idzie tak gdzie więcej światła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 07, 2008, 06:49:35 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 06:52:33 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2008, 06:51:45 » |
|
Elu, bardzo Ci dziękuję  Lobelie masz śliczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2008, 06:58:45 » |
|
Z praktyki wiem, że jak się posadzi w "nogach" kwiatów w donicy właśnie lobelie czy tymofilę- to owszem trzeba więcej pilnować podlewania/bo to "pijaki", ale ziemia nie jest tak nagrzana, bo przykryta powierzchnia , i główni lokatorzy donicy lepiej rosną... Przypomniałam sobie o co chciałam was zapytać...Zeszłego roku wiele z nas miało czerwone lobelie-jakoś tak Kardynał jakiś tam/ czy cóś podobnie  /...Czy wam przezimowały?? Bo ja swoich dwóch daremnie wypatruję...nie ma.../a dopiero sobie o nich przypomniałam- miały być wieloletnie...a i zima nie była zimą.../
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 07:01:39 wysłane przez Ela G. »
|
|
|
|
|
|
|