|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 09, 2008, 20:10:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 10, 2008, 14:02:57 » |
|
Zgadza się, na powietrzu ładniej się rozrasta i kwitnie  A, że smugi.. Aj tam są większe tragedie  Ale Platon faktycznie jest dla niej bardzo dobry 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 11, 2008, 07:39:16 » |
|
Chciałem was coś zapytać , niedawno dowiedziałem się że przed wniesieniem sundavilli do domu na zimę , trzeba ja spryskać zapobiegawczo , żeby mszyce i inne szkodniki sie nie wylęgały . Czy to prawda ? , nie zaszkodzi jej pryskanie jeśli nie ma nawet jednej np. mszycy ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 11, 2008, 11:25:28 » |
|
Ja też mam pytanie w tamtym roku na wiosne kupiłam sundeville ładnie kwitła ale w zimie jej wszystkie liście opadły i łodyga zbrązowiała.Czy za suche powietrze ?Czy inna przyczyna ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
w ciemności też można dojrzeć światło dla siebie
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 13, 2008, 19:48:39 » |
|
Witam ponownie po dłuższej przerwie.Z zachwytem poogladałam wszystkie sundaville.Są przepiekne.Moja rownież juz wybujała i daleko jej do tej małej roslinki kupionej w kwietniu.Jednak wielką radość sprawiła mi sundaville ktorą ukorzeniłam w zeszłym roku na jesieni i uprawiam w hydroponice.Otoż moja slicznotka bĘdzie ...KWITLA!!!!!!!  ma juz 4 pąki Jak zakwitnie zrobie fotkę i pochwale sie  GOSIU..... przez 4lata nie udało mi sie przezimować sundavilli>zawsze wszystkie liscie opadały,na wiosne puszczała nowe piękne pędy które nastepnie padały.Pisałam o tym wczesniej.Ciekawa jestem jak bedzie sie zachowywała prowadzona od samego poczatku w hydroponice i trzymana w pokoju na południowym parapecie.  tak wygladała2 miesiące temu(fotka kwitnącej za kilka dni....bo kwitnienie tuz .tuz Pozdrawiam Teresa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 14, 2008, 20:38:40 » |
|
Ja w zeszłym roku jesienią kupiłam pierwszy raz sundaville. Trzymałam na wschodnim parapecie, podlewałam mniej więcej co 2 tyg bardzo oszczędnie i przeżyła zimę w dobrym stanie. Straciła tylko kilka liści u dołu. Naprawdę nie ma co kombinować. Traktować jak wszystkie kwiatki tylko mało podlewać. Taką też instrukcję dostałam od sprzedawcy i sprawdziła się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 14, 2008, 20:41:54 » |
|
Tratować jak wszystkie kwiatki Kaktusy też tratujesz? Dlatego tak pięknie i chętnie kwitną? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 15, 2008, 14:24:06 » |
|
Może , rzeczywiście łatwiej przezimować jak sie rzadko podlewa  moje nie przeżyły zimy , za dużo podlewałem , codziennie......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 15, 2008, 18:56:39 » |
|
Tulipan998 - nie masz pojęcia ile razy biłam rękę z wodą, gdy byłam przy niej  Ja podlewałam w zasadzie kapkę wody na dwa tygodnie, a czasami rzadziej - stała przy drzwiach balkonowych, więc miała chłodno.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 19, 2008, 00:18:02 » |
|
Tulipan, mógłbyś pokazać taki dwumetrowy okaz? Jakoś trudno mi w to uwierzyć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 21, 2008, 17:32:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 21, 2008, 18:17:36 » |
|
Aga, mogę sobie pożyczyć twój podpis ?  Napiszę sobie "w życiu piękne są tylko chwile i Eli sudaville"  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 21, 2008, 20:33:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysler
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 24, 2008, 14:13:09 » |
|
Witam Od dwu miesięcy mam kilka sztuk czerwonych. mieszkaja w różnych warunkach. Jedna przesadzona w dużą donicę zaaklimatyzowała się w ogrodzie i zabiera sie do kwitnienia, jedna na tarasie jakby trochę gorzej rosła, (nie przesadzałem jej) dwie w domu -pieknie kwitną. Jedna wziąłem do pracy i tu jest duży problem. Mimo południowej wystawy, dużej ilości światła (duże okno) jakos zaczęła zamierać. Najpierw kwiaty zrobiły sie jakby matowe, a teraz liście dostały plam jakby brązowawych i w miejscu ich występowania liść jest suchy. Cała roślinka wygląda żałośnie, jakby uschła. Podlewałem ją umiarkowanie, ale podłoże nie było przesuszane. Teraz /dzisiaj/ ja przesadziłem w nowe podłoże, odrobinę podlałem. Jest jakaś szansa, że przeżyje? Może coś jeszcze mogę zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 24, 2008, 14:21:50 » |
|
Podlać Previcurem - i spytać Zoe czym opryskać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 24, 2008, 16:20:49 » |
|
Muszę te plamy widzieć inaczej nie sposób określić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysler
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 24, 2008, 17:40:02 » |
|
witam wezme aparat jutro do pracy, spróbuję je pokazać. jak wychodziłem to strasznie fatalnie to wyglądało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysler
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 25, 2008, 07:34:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 25, 2008, 10:41:06 » |
|
Na moje oko grzyb w korzeniach (może od przelania, a może od czego innego). Ja bym przesadziła do świeżej ziemi, ścięła wszystko zaatakowane i podlewała Previcurem modląc się, żeby przeżyło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 25, 2008, 10:46:13 » |
|
A czym nawozisz? Bo mój ma ciągle lekko wilgotną ziemię ale tak się nie zachowuje..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysler
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 25, 2008, 12:25:26 » |
|
razem z roślinkami nabyłem koncentrat niestety nazwy nie pamiętam, będę musiał sprawdzić, kilka razy nim podlewałem. Przyznać muszę, że cześciej nim były podlewane te w domu. Jak zmieniałem podłoże to nie stwierdziłem uszkodzeń korzenia, gnicia czy jakichś żyjątek. Szkoda mi roślinki, a po za tym chciałbym ustalić przyczynę, nawet jak padnie całkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 25, 2008, 17:29:46 » |
|
No wszem i wobec już ogłaszano, że najlepszy jest Platon K.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 29, 2008, 14:08:02 » |
|
A to moje śliczności  . Mam 4 odmiany: białą, 2 różowe( różnią się od siebie wielkością kwiatów i liści) i czerwoną. Biała nie chce mi zakwitnąć  . Za to czerwona, którą mam od ubiegłego roku kwitnie jak szalona  .  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 31, 2008, 14:00:01 » |
|
O mamo ! moje się nie umywają  , kupione w tym roku , większa na początku czerwca a mniejsze w połowie lipca.... , wszystkie czerwone.... białej nigdzie nie ma u mnie , różowa muszę kupić.....  Fotki tej większej :  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 31, 2008, 14:38:29 » |
|
Twoje w przyszłym roku też będą takie duże  . Żeby tylko udało się je przezimować. To ciężka sprawa  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 31, 2008, 20:38:55 » |
|
Powiedz mi jak ty je zimowałaś bo ja piwnicy z oknem nie mam...... tylko pokoje.... , w nich mogę tylko zimować  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|