necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 26, 2008, 22:12:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 27, 2008, 07:01:20 » |
|
Do uzytku wlasnego... pewnie, ze mozna... to tylko rozpowszechniac innym nie wolno  )) Wszak poeta tez wiersze swe do czytania innym daje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 29, 2008, 14:59:12 » |
|
Kupiłam storczyka z keiki, ale ono marnieje w bardzo brzydki i niepokojący sposób. Uciąć badyl?  A to inny nabytek: 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 30, 2008, 17:30:23 » |
|
A to moja bidulka zalana prawie na śmierć. Dzielnie walczy o życie  W wyniku reanimacji wypuścił dwa korzonki. Na razie nie mają imponujących rozmiarów. W trakcie leczenia storczyk postanowił zakwitnąć, więc wybiłam mu to zgłowy. Pomyślałam sobie że na kwiaty przyjdzie jeszcze czas a na razie niech przyjdzie do siebie. Biłam sie z myślami: odciąć pęd kwiatowy czy nie (bo nie odcina się nic zielonego) i dla jego dobra odcięłam pęd nad trzecim oczkiem, co zahamowało dalszy rozwój pąków a nie odebrało roślince życiodajnych soków zupełnie. I tak sobie mój falek stał. Po jakimś czasie wypuścił nowy listek, bardzo mikry i troszkę pomarszczony (to ten najmłodszy na zdjęciu). Ale patrzę ja dzisiaj i co widzę na odciętym pędzie :  Mam nadzieję że to keik a nie kolejna próba zakwitnięcia, bo tym razem nie będę już miała sumienia okaleczyć tej ambitnej roślinki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 30, 2008, 17:44:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 01, 2008, 09:08:52 » |
|
Małgosiu, jak Twoje cuda - niespodzianki rozwiną kwiecie, koniecznie wklej foteczki..  Kwitnące cudesy to raj dla oczu..
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 01, 2008, 20:25:17 » |
|
Famelio... I co zrobiłaś? odcięłaś pęd z chorym keiki czy zostawiłaś? Nie sugeruj się moją odpowiedzią bo jestem jeszcze amatorką, podzieliłam się z Tobą tylko moim doświadczeniem, ale nie chciałabym żeby (jeśli to coś poważnego) zainfekowała się cała roślina. Prawdę mówiąć liczyłam na to, że wypowie się na ten temat ktoś bardziej doświadczony, bo sama jestem ciekawa diagnozy..
Mnie się wydaje, że to efekt długiego trzymania storczyka w folii u sprzedawcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 01, 2008, 21:01:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 02, 2008, 21:05:39 » |
|
necja - dalej go trzymam, choć zły stan postępuje. Pozwolę rośłinie zdecydować, co dalej 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 03, 2008, 14:13:43 » |
|
Czy Wasze storczyki pachną? Jeden z moich storczyków (żółty w czerwone kropki) w południe w czasie największego słońca wydziela dość intwensywny migdałowo orzechowy zapach. Woń ta słabnie wraz z zanikaniem promieni słonecznych. Dodam, że na łodygach kwiatowych ma małe kropelki chyba wody. Czy to jest naturalne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 03, 2008, 16:13:04 » |
|
To raczej nie kropelki wody, a taka charakterystyczna żywiczna klejąca substancja (to normalne. nie świadczy o żadnej przypadłości) Już poruszaliśmy tu wielokrotnie temat pachnących storczyków . Nawet ja pisałam i pokazywałam zdjęcie mojego właśnie takiego żółtego w kropki który pachnie dopisane: o, znalazłam wątek http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7234.msg167423.html#msg167423
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 03, 2008, 21:20:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 04, 2008, 09:41:24 » |
|
Dziękuję moniq.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
syla26k
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 04, 2008, 11:34:35 » |
|
Śliczne wszystkie storczyki  To mój biedronkowy mam jeszcze jeden ale właśnie czekam na jego pierwsze kwitnienie u mnie w domu . 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asia
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 04, 2008, 19:14:41 » |
|
kupiłam dziś w obi (Warszawa Ursynów) 3 falki  dwa - liście w stanie bdb, trzeci obeschnięte nieco, ale korzenie nawet ładne. Przecenione o 70% z 40 zł za sztukę na 12 o ile dobrze liczę  każdy w sumie ma jeszcze świeże kwiaty, jeden był częściowo złamany a dwa przekwitające... jutro je przesadzę (czy tylko podłoża dosypać?) i zrobię zdjęcia  ale się cieszę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 04, 2008, 21:19:35 » |
|
syla , slicznego masz falka, wszystko co biale to mnie zachwyca;) A Tobie Lawendo zycze udanej uprawy,ale Ci sie promocja trafila. Dlaczego chcesz je przesadzic? Moze poczekaj az przekwitna... Czekamy na zdjecia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 04, 2008, 21:43:59 » |
|
bo jakieś takie zielonkawe podłoże :/ może jednak nie podleję, tylko najpierw nieco obsuszę... bo chyba wilgoci miały dostatek  było sporo tych falków i nie tylko tam i myślę że jeszcze będą dostawiać... bo takich 'świeżych' sporo stoi... Jak ktoś z Warszawy to może zaryzykować wycieczkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 04, 2008, 21:52:44 » |
|
Ja mieszkam blisko ... może lepiej było tego nie czytać ??? Całe szczęście że jutro z rana wyjeżdżam  Pokaż zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 04, 2008, 21:56:56 » |
|
jutro zrobię zdjęcia przy dziennym świetle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 05, 2008, 09:17:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 05, 2008, 09:25:43 » |
|
nie mogę opanować tego żeby wszystkie zdjęcia się pokazywały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 05, 2008, 09:32:13 » |
|
Lawendo... śliczne kolorki  Rzeczywiście są lekko zmasakrowane  ale przy odpowiedniej opiece nacieszą Cię pięknymi, zdrowymi kwiatkami.  One są już praktycznie po kwitnieniu więc przesadzenie im nie zaszkodzi ale przydałyby się zdjęcia korzeni, chociaż widok przez doniczkę jeśli nie chcesz ich wyciągać. Jeśli korzenie są zalane musiałabyś zmienić podłoże na nowe, dobrze przepuszcalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 05, 2008, 09:38:17 » |
|
Część jest niestety zalana, ale część zielona i gruba. Ale wydaje mi się że warto by było je przesadzić, bo podłoże jest jakby lekko rozłożone... Co zrobić z uschniętymi/podgniłymi? uciąć? przepraszam za takie pytania ale dopiero zaczynam ze storczykami... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 05, 2008, 10:43:34 » |
|
Jeśli masz świerze podłoże to przesadź. Poobcinaj suche i zgniłe korzenie. Jeśli korzeń będzie żółtawy albo brązowawy ale jędrny pod naciskiem palców to nie obcinaj. Tylko takie, które rozpadają się w palcach. Ranki zasyp węglem drzewnym. Ja swoje zasypywałam cynamonem i też jest wszystko ok. Aha, doniczki nie mogą być zbyt duże, bo podłoże będzie długo przesychać. I nie ubijaj podłoża. Lepiej kiedy w doniczce jest trochę luzu, jest wtedy lepszy dostęp powietrza. Po przesadzeniu nie podlewaj kilka dni, a potem w zależności od przesychania podłoża. Podlewaj kiedy korzenie będą srebrne lub białe i kiedy doniczka będzie lekka.  Nie do wiary, jeszcze nie tak dawno to ja zadawałam tutaj takie pytania a teraz sama udzielam rad.  Też dojdziesz do wprawy. Najlepiej się uczyć na własnych doświadczeniach. Zycze Ci powodzenia i samych sukcesów w uprawie tych pięknych roślin.  One naprawdę potrafią się odwdzięczyć za właściwą opiekę. No i oczywiście czekamy na sprawozdania z uprawy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 05, 2008, 10:48:33 » |
|
Dzięki  studiowałam architekturę krajobrazu więc nieco się znam na roślinach, ale bardziej ogrodowych niż doniczkowych jeśli chodzi o takie szczegóły uprawy  no ale wszystko da się doczytać  miejsce mi się już kończy w kuchni na kwiaty... kilkanaście doniczek ze skrętnikami, zioła, 5 storczyków... i ciągle bym chciała więcej... a tylko w kuchni kwiaty są bezpieczne bo tam kotów nie wpuszczam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 06, 2008, 21:04:36 » |
|
A co mam zrobić z poparzonym przez słońce liściem ? Nie wiem czy obciąć cały liść, czy tylko do tej części gdzie jest poparzony? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 06, 2008, 21:09:21 » |
|
poli... W ogóle go nie obcinaj. Storczyk wyciągnie sobie składniki z tego liścia i sam go odrzuci. Liść uschnie i sam odpadnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 06, 2008, 21:11:49 » |
|
Ok, dziękuję. A te białe kropeczki? Co to?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 06, 2008, 21:15:30 » |
|
Być może to też skutek oparzenia, ale jeśli to jakaś choroba to ja Ci niestety nie pomogę.  Moje storczyki jeszcze nie chorowały (odpukać), wię nie znam się na chorobach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 06, 2008, 21:25:08 » |
|
Możliwe, że od oparzenia. Nie można powiększyć fotki.. Więc ciężko coś zobaczyć.
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|