Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:44:12
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PHALENOPSIS cz 6  (Przeczytany 12312 razy)
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 26, 2008, 22:12:00 »

Very Happy Very Happy :grin:Sliczności!!!!! Very Happy Very Happy Very Happy

Kayenn, ja Twoje zdjęcie białego storczyka, które prezentowałaś jakiś czas temu wkleiłam sobie na tapetę w komputerze w pracy (mogłam?). I tak sobie na niego patrzę........ patrzę........................... patrzę.........................................................................
a robota leży  Smile Smile Smile

Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 27, 2008, 07:01:20 »

Do uzytku wlasnego... pewnie, ze mozna... to tylko rozpowszechniac innym nie wolno Smile))
Wszak poeta tez wiersze swe do czytania innym daje Smile

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 29, 2008, 14:59:12 »

Kupiłam storczyka z keiki, ale ono marnieje w bardzo brzydki i niepokojący sposób. Uciąć badyl?

A to inny nabytek:

Agnieszka

['] Z
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 30, 2008, 17:30:23 »

A to moja bidulka zalana prawie na śmierć. Dzielnie walczy o życie

W wyniku reanimacji wypuścił dwa korzonki. Na razie nie mają imponujących rozmiarów. W trakcie leczenia storczyk postanowił zakwitnąć, więc wybiłam mu to zgłowy. Pomyślałam sobie że na kwiaty przyjdzie jeszcze czas a na razie niech przyjdzie do siebie. Biłam sie z myślami: odciąć pęd kwiatowy czy nie (bo nie odcina się nic zielonego) i dla jego dobra odcięłam pęd nad trzecim oczkiem, co zahamowało dalszy rozwój pąków a nie odebrało roślince życiodajnych soków zupełnie. I tak sobie mój falek stał. Po jakimś czasie wypuścił nowy listek, bardzo mikry i troszkę pomarszczony (to ten najmłodszy na zdjęciu).
Ale patrzę ja dzisiaj i co widzę na odciętym pędzie :

Mam nadzieję że to keik a nie kolejna próba zakwitnięcia, bo tym razem nie będę już miała sumienia okaleczyć tej ambitnej roślinki.

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 30, 2008, 17:44:08 »

Famelio.. Ja dostałam niedawno dwa storczyki w bardzo złym stanie.  Sad  Po pewnym czasie stania juz u mnie liście wyglądały identycznie jak te na Twoim keiku. Ja ich nie obcinałam. Poczekałam aż same odpadną. W tej chwili rośliny mają już po nowym listku które na razie wyglądają dość zdrowo. W tej chwili jeden z nich wygląda tak

Nie wiem co prawda czy te delikatnie jaśniejsze miejsca nie wróżą czegoś złego ale może wypowiedzą się na ten temat nasze forumowe niezastąpione ekspertki. Smile Very Happy

Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #35 : Lipiec 01, 2008, 09:08:52 »

Małgosiu, jak Twoje cuda - niespodzianki rozwiną kwiecie, koniecznie wklej foteczki.. Smile Kwitnące cudesy to raj dla oczu..

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #36 : Lipiec 01, 2008, 20:25:17 »

Famelio... I co zrobiłaś? odcięłaś pęd z chorym keiki czy zostawiłaś? Nie sugeruj się moją odpowiedzią bo jestem jeszcze amatorką, podzieliłam się z Tobą tylko moim doświadczeniem, ale nie chciałabym żeby (jeśli to coś poważnego) zainfekowała się cała roślina.
Prawdę mówiąć liczyłam na to, że wypowie się na ten temat ktoś bardziej doświadczony, bo sama jestem ciekawa diagnozy..

Mnie się wydaje, że to efekt długiego trzymania storczyka w folii u sprzedawcy.

Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Lipiec 01, 2008, 21:01:33 »

Ostatnio moja kolekcja znacznie się powiększyła , z czego się bardzo cieszę  Very Happy

I mój pierwszy, który w końcu zakwitł
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #38 : Lipiec 02, 2008, 21:05:39 »

necja - dalej go trzymam, choć zły stan postępuje. Pozwolę rośłinie zdecydować, co dalej Wink

Agnieszka

['] Z
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #39 : Lipiec 03, 2008, 14:13:43 »

Czy Wasze storczyki pachną? Jeden z moich storczyków (żółty w czerwone kropki) w południe w czasie największego słońca wydziela dość intwensywny migdałowo orzechowy zapach. Woń ta słabnie wraz z zanikaniem promieni słonecznych. Dodam, że na łodygach kwiatowych ma małe kropelki chyba wody. Czy to jest naturalne?
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Lipiec 03, 2008, 16:13:04 »

To raczej nie kropelki wody, a taka charakterystyczna żywiczna klejąca substancja (to normalne. nie świadczy o żadnej przypadłości)

Już poruszaliśmy tu wielokrotnie temat pachnących storczyków . Nawet ja pisałam i pokazywałam zdjęcie mojego właśnie takiego żółtego w kropki który pachnie

dopisane:
o, znalazłam wątek
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7234.msg167423.html#msg167423
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #41 : Lipiec 03, 2008, 21:20:27 »

Orion..... śliczności !!!!!!!!!!!  Smile Smile Smile Smile

A ten ciemno- fioletowy na jasnym tle........ po prostu.... CUKIERECZEK!!!!!  Very Happy Very Happy

Jeszcze takiego nie spotkałam  Very Happy

Życzę powodzenia w uprawie!!!!  Cool

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #42 : Lipiec 04, 2008, 09:41:24 »

Dziękuję moniq.
syla26k
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Lipiec 04, 2008, 11:34:35 »

Śliczne wszystkie storczyki  Smile
To mój biedronkowy mam jeszcze jeden ale właśnie czekam na jego pierwsze kwitnienie u mnie w domu .

Pozdrawiam Asia
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Lipiec 04, 2008, 19:14:41 »

kupiłam dziś w obi (Warszawa Ursynów) 3 falki Smile dwa - liście w stanie bdb, trzeci obeschnięte nieco, ale korzenie nawet ładne. Przecenione o 70% z 40 zł za sztukę na 12 o ile dobrze liczę Smile każdy w sumie ma jeszcze świeże kwiaty, jeden był częściowo złamany a dwa przekwitające... jutro je przesadzę (czy tylko podłoża dosypać?) i zrobię zdjęcia Smile ale się cieszę
Margaret
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Lipiec 04, 2008, 21:19:35 »

syla , slicznego masz falka, wszystko co biale to mnie zachwyca;)
A Tobie Lawendo zycze udanej uprawy,ale Ci sie promocja trafila.
Dlaczego chcesz je przesadzic? Moze poczekaj az przekwitna...
Czekamy na zdjecia.
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #46 : Lipiec 04, 2008, 21:43:59 »

bo jakieś takie zielonkawe podłoże :/ może jednak nie podleję, tylko najpierw nieco obsuszę... bo chyba wilgoci miały dostatek Wink

było sporo tych falków i nie tylko tam i myślę że jeszcze będą dostawiać... bo takich 'świeżych' sporo stoi... Jak ktoś z Warszawy to może zaryzykować wycieczkę Smile
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #47 : Lipiec 04, 2008, 21:52:44 »

Ja mieszkam blisko ... może lepiej było tego nie czytać ???
Całe szczęście że jutro z rana wyjeżdżam    Cool

Pokaż zdjęcia   Very Happy
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Lipiec 04, 2008, 21:56:56 »

jutro zrobię zdjęcia przy dziennym świetle Smile
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Lipiec 05, 2008, 09:17:27 »

Oto moje nowe nabytki
 pierwszy (w najgorszym stanie Sad )

i trzeci

lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #50 : Lipiec 05, 2008, 09:25:43 »

nie mogę opanować tego żeby wszystkie zdjęcia się pokazywały Sad
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #51 : Lipiec 05, 2008, 09:32:13 »

Lawendo... śliczne kolorki   Very Happy Very Happy
Rzeczywiście są lekko zmasakrowane  Confused ale przy odpowiedniej opiece nacieszą Cię pięknymi, zdrowymi kwiatkami.   Very Happy

One są już praktycznie po kwitnieniu więc przesadzenie im nie zaszkodzi ale przydałyby się zdjęcia korzeni, chociaż widok przez doniczkę jeśli nie chcesz ich wyciągać. Jeśli korzenie są zalane musiałabyś zmienić podłoże na nowe, dobrze przepuszcalne.

lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #52 : Lipiec 05, 2008, 09:38:17 »

Część jest niestety zalana, ale część zielona i gruba. Ale wydaje mi się że warto by było je przesadzić, bo podłoże jest jakby lekko rozłożone... Co zrobić z uschniętymi/podgniłymi? uciąć? przepraszam za takie pytania ale dopiero zaczynam ze storczykami... Smile
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #53 : Lipiec 05, 2008, 10:43:34 »

Jeśli masz świerze podłoże to przesadź. Poobcinaj suche i zgniłe korzenie. Jeśli korzeń będzie żółtawy albo brązowawy ale jędrny pod naciskiem palców to nie obcinaj. Tylko takie, które rozpadają się w palcach. Ranki zasyp węglem drzewnym. Ja swoje zasypywałam cynamonem i też jest wszystko ok.
Aha, doniczki nie mogą być zbyt duże, bo podłoże będzie długo przesychać. I nie ubijaj podłoża. Lepiej kiedy w doniczce jest trochę luzu, jest wtedy lepszy dostęp powietrza. Po przesadzeniu nie podlewaj kilka dni, a potem w zależności od przesychania podłoża. Podlewaj kiedy korzenie będą srebrne lub białe i kiedy doniczka będzie lekka.

Smile Nie do wiary, jeszcze nie tak dawno to ja zadawałam tutaj takie pytania a teraz sama udzielam rad.  Smile Też dojdziesz do wprawy. Najlepiej się uczyć na własnych doświadczeniach.

Zycze Ci powodzenia i samych sukcesów w uprawie tych pięknych roślin. Very Happy  One naprawdę potrafią się odwdzięczyć za właściwą opiekę. No i oczywiście czekamy na sprawozdania z uprawy Smile Cool

lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #54 : Lipiec 05, 2008, 10:48:33 »

Dzięki Smile studiowałam architekturę krajobrazu więc nieco się znam na roślinach, ale bardziej ogrodowych niż doniczkowych jeśli chodzi o takie szczegóły uprawy Smile no ale wszystko da się doczytać Smile miejsce mi się już kończy w kuchni na kwiaty... kilkanaście doniczek ze skrętnikami, zioła, 5 storczyków... i ciągle bym chciała więcej... a tylko w kuchni kwiaty są bezpieczne bo tam kotów nie wpuszczam Wink
poli
Gaduła

« Odpowiedz #55 : Lipiec 06, 2008, 21:04:36 »

A co mam zrobić z poparzonym przez słońce liściem ?  Nie wiem czy obciąć cały liść, czy tylko do tej części gdzie jest poparzony? 

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #56 : Lipiec 06, 2008, 21:09:21 »

poli... W ogóle go nie obcinaj. Storczyk wyciągnie sobie składniki z tego liścia i sam go odrzuci. Liść uschnie i sam odpadnie.  Razz

poli
Gaduła

« Odpowiedz #57 : Lipiec 06, 2008, 21:11:49 »

Ok, dziękuję. A te białe kropeczki? Co to?

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #58 : Lipiec 06, 2008, 21:15:30 »

Być może to też skutek oparzenia, ale jeśli to jakaś choroba to ja Ci niestety nie pomogę.  Smile Moje storczyki jeszcze nie chorowały (odpukać), wię nie znam się na chorobach.

Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #59 : Lipiec 06, 2008, 21:25:08 »

Możliwe, że od oparzenia. Nie można powiększyć fotki.. Więc ciężko coś zobaczyć.

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: