|
|
Natayka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2006, 00:51:54 » |
|
Witam ponownie  Szkoda, że nikt nie potrafi mi pomóc z tą oplątwą  . Serdecznie pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2006, 19:14:18 » |
|
Ja też mam oplątwe ale troche inną niż ty Tillandsia usneoides. Moja też nie kwitnie niestety. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARIA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2006, 09:33:12 » |
|
Witam! Nie wiem czy nie za póżno piszę .Może już oplątwyprzeszły w krainę wiecznych kwiatków?Ale jeśli nie,to:rodzaj Tillandsia obejmuje około 500 gat.W większości są to epifity,ale istnieją też formy gruntowe lub zupełnie pozbawione korzeni jak np.T.usneoides Lubią wysoką wilgotność powietrza,dobre oświetlenie i od czasu do czasu nawozić dolistnie.Po przekwitnięciu roślinkę pielęgnować-z boku wyrosną młode sadzonki,które po dojrzeniu zakwitną.Jeśli pomogłam, to się cieszę! Pzdrawiam Maria
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2006, 18:54:50 » |
|
Witaj Natayka, nie martw się,że pióropusz zielenie,on już spełnił swoją rolę.Ja delikatnie usunęłam/wykręciłam/ ze środka rozetki.Została taka  jama-dzisiaj nie ma śladu,że coś tam było.rozeta normalnie rośnie.  ,a małe obok. Moja cyanea kwitła w ub.roku,teraz jeszcze nic nie pokazuje. Cyanea kwitnie raz z rozety.Teraz przyjdzie pora na tworzenie wokół nowych roślin,które gdy osiągną dojrzałość wypuszczą pióro a z niego znów kwituszki. Są urokliwe,nie da się ukryć i nic ,że tylko 2 dni ale jest ich wiele i po kolei kwitną. pzdr.nita
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2006, 10:15:16 » |
|
Wczoraj dostałem od znajomego taką dziwną roślinę która nie ma wogóle korzeni. Z tego co się dowiedziałem to jest to Tillandisia i pochodzi z ameryki. Jest całkiem biała a jak się ją opryska wodą to robi się zielona. Niestety zupełnie nie wiem jak się mam nią zajmować, jak podlewać, jak nawozić.  Może ktoś miał taką roślinę i wie jak z nią postępować ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2006, 10:39:10 » |
|
Większość oplątw preferuje jasne,lecz nie bezpośrednie światło.Nie lubią zbyt dużej wilgoci i chłodu .Gatunki z białym nalotem(to ta Twoja) ptrzebuje od czasu do czasu sprysliwania wodą.Zalicza ją się do rodziny bromeliowate.Pdaję Ci str www ciekawe-rosliny.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maxim
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2007, 01:39:00 » |
|
Witam Jestem tu taj nowym użytkownikiem i witam wszystkich A co do Tillandsii posiadałem wiele gatunków tej rośliny z tą wyłącznie , roślina ta potrzebuje dużej wilgotności i nie zgadzam się z przed mówcą trzymałem wszystkie Tillandsie w vivarium i dzięki temu pięknie się rozrastała zraszanie wodą destylowaną lub przegotowana odstaną minimum dwa razy na dobę wilgotność powietrza minimum 50 % i tylko tyle potrzebuje Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2007, 09:16:02 » |
|
Czy poza vivarium nie da się tej rośliny zdrowo hodować? Proszę napisz coś o tym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maxim
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 11, 2007, 11:15:58 » |
|
Tak jak wcześniej pisałem roślina ta musi mieć dużą wilgotność powietrza można ją zawiesić nad domową fontanną albo jakimś naczyniu w którym jest woda chodzi mianowicie o dużą wilgotność powietrza i spryskiwanie jej 2-3 razy na dobę i daje to naprawdę zadowalający efekt. Trzymanie jej w normalnych warunkach doprowadzi ją do powolnego obumierania i wysuszania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 11, 2007, 13:23:27 » |
|
Dzięki, to jednak sobie odpuszczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 11, 2007, 22:42:46 » |
|
Poczytałam i poskrobałam się w głowę. Bo z dwóch światów będę musiała poskładać trzeci, swój własny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkA_T
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2007, 08:50:46 » |
|
Ostatnio założyłam terraium tropikalne. poradzono mi bym kupiła tillandsie cyanea bo ładnie wgląda i będzie się świetnie prezentowała w terrrarium z innymi roślinami. Już drugiego dnia tilandasia zaczęła wypuszczać kawiatuszka , potem kolejne dwa , niestety żeden z nich nie rozwinął się , a nawet zaczęły schnąć  ! Dodatkowo schnąć zaczęły też koniuszki rośliny. nie mam pojęcia jaki może być tego powód , podlewam ją , w terrarium staram się utrzmać wilgotność w przedziale 60-75%. Słabo znam się na hodowli roślin , prosze o pomoc. Bede wdzięczna też za jakieś szersze wiadoności na temat hodowli tych tillandsii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2007, 09:01:43 » |
|
Faktycznie trudno o precyzyjne i wyczerpujące informacje na ten temat. Bo jeśli są to dość sprzeczne, Wynika to zapewne z tego, że sa to rośliny nowe w naszej uprawie i bardziej eksperymentujemy niż hodujemy. Oprócz informacji zawartych na forum sprawdź jeszcze ten adres cytuję jeden z niewielu artykułów na poskich stronach www
Tillandsja, oplatwa (Tillandsia) W tropikalnej Ameryce, tilandsja rośnie na skałach, pniach drzew i domach, nawet w miejscach, gdzie nie ma odrobiny ziemi. Wykorzystuje ona swe korzonki tylko po to, żeby mocno przywrzeć do powierzchni, na której zamierza się osiedlić. Natomiast liście pobierają wilgoć i składniki pożywienia potrzebne roślinie do życia z powietrza. Charakteryzująca się powolnym wzrostem tilandsja uchodzi za jedną z najsilniejszych roślin na świecie, a w miarę upływu czasu zaczyna coraz bardziej przypominać zielony wodospad. Należy ją spryskiwać wodą dwa razy w tygodniu, a raz na dwa tygodnie dodać do niej trochę odżywki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 12, 2007, 09:24:13 » |
|
Adres nie otwiera strony Zoe 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 12, 2007, 14:29:09 » |
|
Przepraszam, że nie sprawdziłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 20, 2007, 13:02:23 » |
|
moją oplątwa ,,zzieleniała" już jakiś czas temu, wypuściła roślinki potomne. Czy komuś zdażyło się tak, że roślina zakwitła ponownie? mam te małe roślinki potomne zostawić przy macierzystej cze przesadzić, no i co robić, żeby znowu kwitła???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 20, 2007, 15:55:13 » |
|
Ja bym zostawiła. a w pielęgnacji posłużyła się wiadomości Marii (post trochę wyżej).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 20, 2007, 17:05:37 » |
|
czyli czekać na kwiatostan 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 21, 2007, 16:09:34 » |
|
Moja oplątwa właśnie zaczyna kwitnąć po raz pierwszy.Stoi w łazience na oknie i widocznie bardzo jej ten klimat sprzyja,bo ciągle wypuszcza nowe przyrosty.Druga stoi w salonie,ale słabiej wygląda i jeszcze nie kwitła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 21, 2007, 16:23:40 » |
|
Oplatwy lubia wilgoć w powietrzu więc się nie dziw, że ta w łazience wygląda lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 22, 2007, 16:36:03 » |
|
wydaje mi się,że to jest oplątwa,w kwiaciarni mi tak powiedziano i z opiśów też tak wynika. Tak zaczyna kwitnąć: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 22, 2007, 20:10:42 » |
|
Tak wygląda duża 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 22, 2007, 21:46:07 » |
|
JAKA OGROMNA!!!! Moja też będzie miała taki piękny kwiat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 23, 2007, 08:56:49 » |
|
Oczywiście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GLen
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 03, 2007, 15:18:57 » |
|
Witam jestem tutaj nowy  Niedawno zakupiłem ów Tillandsię i wszystko było super przez krótki czas.. Najpierw zbladła i powoli zaczęła tracić różowawy kolor a teraz jest całkowicie zielona  Roślina jest niewielka w malutkiej doniczce - pióropusz ok 15cm wysokości. Nie miałem przyjemności zobaczenia jej kwiatów a już takie cyrki wyprawia .. stoi w dość dobrze nasłonecznionym miejscu i podlewana jest też regularnie niewielkimi ilościami zimnej przegotowanej wody ( podobno nie lubi chloru ) Pytanie - jak przywrócić ją do formy Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i porady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 03, 2007, 16:56:04 » |
|
poprostu już przekwitła.... ja czekam na kolejne kwitnienie ale na razie też bez większych efektów...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GLen
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 04, 2007, 12:12:53 » |
|
Ale jak to możliwe że już przekwitła ..  czy nie powinna mieć najpierw kwiatków ? Ile czasu mija od kwitnienia do zzielenienia ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 04, 2007, 14:04:59 » |
|
Kwitła w kwiaciarni. Teraz czeka cię normalna hodowla roślinki. Podlewanie, co 2 tygodnie zasilanie rozcieńczonym nawozem lub nawozem do kaktusów,wówczas nie musisz rozcieńczać. Kiedy następne kwitnienie trudno wyczuć. Rośliny w szklarniach są sztucznie pędzone więc nie sposób powiedzieć kiedy zakwitnie w normalnych warunkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|