Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 05, 2007, 20:17:54 » |
|
Mój storczyk ma 2 kwiatki reszta mu uschła i jeden teraz usycha  Może jeszcze zakwitnie porządnie ?? Oto jego fotka :  Proszę o komentarz  .
|
|
|
|
|
|
młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 06, 2007, 10:31:41 » |
|
Nic się nie martw  !! Moje falenopsisy po przyniesieniu do domu też często gubią pąki  Proponuje abyś go przestawił na widne okno i pod spodem dał tacke z piachem, albo keramzytem, dla zwiększenia wilgotności powietrza. Mo po czymś takim normalnie, ładnie rośnie i kwitnie  . POwodzenia!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 06, 2007, 10:47:04 » |
|
Maniek dzięki spróbuję z tym piaskiem. Co do wieku storczyka to ma 2 lata
|
|
|
|
|
|
młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 12, 2007, 14:30:34 » |
|
Oto mój najnowszy nabytek  Podróż ze sklepu do domu zniósł dzielnie  i piąty kwiat rozwinął w kilka dni po rozgoszczeniu się na parapecie kuchennym.
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Jurek Szypuła
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 20, 2007, 18:34:00 » |
|
 tegoroczny zakup w OBI  mój "pierworodny" falek kupiony 23 maja 2004  drugi tegoroczny czwartego falka wkleję jak zakwitnie  czyli za jakieś 10 dni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 21, 2007, 18:14:07 » |
|
Jurku! No, no cudnie Ci kwitną te falki. Moje powolutku zabierają się do kwitnienia. No a ten pierworodny to uważam do folderu, jako zdjecie pokazowe. Patrząc na "cytrynówkę" przyszła mi chętka. Nie mam jeszcze tego koloru. Muszę koniecznie rozejrzeć się w OBI. Ostatnio, zmieniłam zdanie na temat tego super marketu tj,. pozytywnie. Może czasy wymusiły, ze uległ on zmianą na lepsze. Towar też nauczyli się dzielić na I gatuneki II. A nie wrzucać wszystko na jedną szalę. Oprócz tego promocję też miłe i konkurencyjne. No i przeceny, każdy widzi co bierze i decyduję o zakupie sam. Mnie udało się kupić już parę tych okazjonalnych. Oczywiście nie tylko same superlatywy, bo czasami widziałam także w ofercie przecenionych "zgony zupełne nie do odratowania". Każdy oglada co kupuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jurek Szypuła
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 22, 2007, 16:15:57 » |
|
Witaj zuzka! Ostatnio się cieszyłem że umiem wklejać zdjęcia ale coś robię jeszcze nie tak bo twoje zdjęcia w imageshack dają się powiększyć a moje ani myślą  Podpowiesz mi co robię nie tak? Mój pierworody falek właśnie kończy rozkwitać  Jak wszystki pąki się rozwiną zrobię mu fotkę. Mam tylko nadzieję że trafi się jakiś słoneczny weekend bo w tygodniu to rano za ciemno a wracam w nocy... Tamto zeszłoroczne zdjęcie zrobiłem z lampą a to trochę przekłamuje kolory. Co do zakupów w OBI to we Wrocławiu nie ma zbyt wiele innych możliwości  W kwiaciarniach drożej a na giełdę kwiatową to wyprawa prawie jak na biegun Miałem nadzieję że będzie wystawa w Ogrodzie Botanicznym jak dwa lata temu z kilkoma wystawcami, ale dzisiaj dzwoniłem i raczej się nie odbędzie ---------------------- Pozdrawiam, Jurek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jurek Szypuła
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 22, 2007, 18:42:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 28, 2007, 19:59:46 » |
|
Mnie to przypomina miltonidium ( skrzyżowanie miltoni z oncidium)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 10, 2007, 15:50:08 » |
|
To i ja pochwalę się cambrią. Dostałam ją od kogoś za bezcen, wyglądała naprawdę bardzo źle, a teraz prezentuje się tak:  Czy ktoś mógłby powiedzieć mi - o ile to możliwe - coś bliższego o tej roslinie? Zwłaszcza, jakiej krzyżówki jest efektem. Ciekawa też jestem, co to za maluch?? Nowy kwiatowy pęd?  Przepraszam za jakość, moje umiejętności fotograficzne są równe zeru, a i paprat mam nie najlepszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 12, 2007, 17:36:31 » |
|
To traz moja kolej. Oto najnowszy nabytek:  A to całość kwitnącej kolekcji w promieniach słońca: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 12, 2007, 17:38:17 » |
|
Przepiękne ... chyba się zarażę... storczykomanią... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 12, 2007, 17:39:17 » |
|
Tak, tak, to bardzo zaraźliwe jest i nieuleczalne 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 12, 2007, 18:24:32 » |
|
A ta miltonia zapiera dech w piersiach, śliczna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 21, 2007, 19:04:58 » |
|
Prezentuję moją kolekcję. W tym roku dojdzie jeszcze Zygopetalum Blue Elle. Obym za rok mogła pochwalić się powtórnymi, będącymi zasługą mojej dobrej opieki, kwitnieniami. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 21, 2007, 19:16:54 » |
|
O, widzę stację meteo. Ile wskazuje? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 21, 2007, 20:49:45 » |
|
Cudna kolekcja, tylko pozazdrościć / zdrowo/
gratuluję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 22, 2007, 21:46:12 » |
|
Czerwony???? Nigdy takiego nie widziałam.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 22, 2007, 22:03:54 » |
|
Przepiękny - gratuluję!!! Bardzo bym chciała takiego mieć 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 23, 2007, 01:23:42 » |
|
Sliczny ale niestety chory i nic już na to nie mogę poradzić, w tym roku stracę chyba wszystkie moje storczyki, kilkanaście już padło na tą samą chorobę. Jutro go zabiorę do lekarza ( bardzo dobry specjalista), jak on mi nie pomoże to już koniec 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 25, 2007, 19:32:18 » |
|
Mowe mi odjelo.. wspolczuje tych kilkunastu storczykow.. Nie wierze zebys popelnila bledy w uprawie..wiec co im dolega? jaks wirus z nowego nabytku sie przyplatal? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 25, 2007, 20:24:19 » |
|
Ja też jestem w szoku... Co to za zaraza...???
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 25, 2007, 20:30:15 » |
|
Szok! I atakuje wszystkie rodzaje, czy tylko jeden?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 25, 2007, 20:32:57 » |
|
Mam nadzieję, że zdołasz je uratować. Trzymam kciuki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 25, 2007, 21:01:15 » |
|
Petra, te w szklanych pojemnikach też?
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 27, 2007, 09:25:17 » |
|
Niestety bez wyjątku wszystkie phalaenopsisy zaczęły chorować. Przyniosłam zarazę do domu przed zima, z nowym nabytkiem, kiedy jeszcze nie zdawałam sobie z tego sprawy. Objawia się tak  Rzeczywiście jest to jakiś wirus, z tego co gdzieś wyczytałam to niczym nie da się go zwalczyć. Zaraziłam storczyki przez namaczanie je w tej samej wodzie co ten zarażony nowy nabytek. Wyrzuciłam wtedy wszystkie chore ale nie odkaziłam orchidarium w którym stały. Na zimę przeniosłam niektóre falki do tego pokoju i choroba powróciła. Mam nadzieje że te które stały gdzie indziej przetrwają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 27, 2007, 12:14:14 » |
|
Szczerze Ci współczuję... Trzymam kciuki za pozostałe - dobrze, że nie trzymałaś wszystkich razem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 11, 2007, 22:22:36 » |
|
Petra, jak tam falki? Mam nadzieję, że jakimś cudem z tego wyszły....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 11, 2007, 22:24:58 » |
|
petro,dlatego ja namaczam w oddzielnych naczyniach,przykro mi z powodu twoich storczykow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|