|
Petra
|
 |
« : Lipiec 22, 2006, 10:56:55 » |
|
Witam Zakładam ten temat po to byśmy mogli się pochwalić roślinami które pod naszą opieką pięknie zakwitły, lub które odratowaliśmy i uchroniliśmy przed trafieniem na kompost. Można tu zamieścić miniaturkę zdjęcia, niewielki opis uprawy i jakieś porady co zrobić by dana roślina zakwitła lub tak pięknie wyglądała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2006, 07:33:53 » |
|
Cześć  Czy dobrze rozumiem,że mogę pochwalić sie roślinkami po prostu uprawianymi w ogrodzie w tym sezonie 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2006, 16:54:20 » |
|
Masz do tego cały dział rośliny wieloletnie, rośliny roczne. Załóż tam swój wątek Np. ogródek TinyRos i czekamy na zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2006, 17:46:14 » |
|
Dziękuję i już sie chwalę! 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2006, 17:06:33 » |
|
Witam Chciałam się pochwalić storczykiem Paphiopedilum którego kupiłam 2 lata temu na Allegro pod nazwą Paphiopedilum parishii x rothschildianum x hyanaldinum (jeszcze nie wiem czy to rzeczywiście ten storczyk gdyż pąki jeszcze się nie rozkwitły). Sabotka bo tak inaczej nazywa się Paphiopedilum z nastaniem połowy maja wystawiałam co roku na wschodni balkon. Temperatura dzienna w lecie wahała się w granicach 30-27 stopni Celsjusza. Podlewałam zawsze po całkowitym przeschnięciu podłoża z przerwami 3-4 dniowymi przed kolejnym podlaniem. Nawoziłam słabo ( dlatego chyba będą tylko dwa kwiaty na pędzie). Rozetka tego storczyka bardzo długo szykowała się do kwitnienia bo około 3 lata ( rok spędzony u allegrowicza i 2 lata u mnie) aż wreszcie w tym roku zrobiła mi niespodziankę i wydała pęd kwiatowy. Pęd ma już ponad miesiąc czasu i jeszcze pąki nie zdołały się do końca uformować. Liście tego Sabotka są bardzo długie, mają około 50 cm długości. Zimą storczyk stoi zazwyczaj na parapecie wschodniego okna w kuchni gdzie pod parapetem nie ma kaloryfera. Nie zraszam go. Bardzo się cieszę ze Sabotek zaakceptował mnie jako opiekunkę i warunki uprawy jakie ma u mnie. Moment rozwinięcia się pierwszego pąka będzie dla mnie ogromnym wydarzeniem z dwóch powodów: po pierwsze będę mogła potwierdzić lub zaprzeczyć czy nazwa Sabotka podana przez sprzedającego nie mija się z prawdą , po drugie to będzie pierwsze kwitnienie u mnie, długo zresztą wyczekiwane.  Wszystkim forumowiczom życzę równie ciekawych i satysfakcjonujących kwitnień. Tak wygląda pęd kwiatowy dziś, będzie miał ok 3-4 pąków a nie jak wcześniej sądziłam tylko 2.  A tak jest w dniu dzisiejszym ( 20-09-2006)  24-09-2006 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2006, 00:54:13 » |
|
petra kwitnie kwiatek ??? wyślij fotki 
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2006, 13:12:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2006, 11:35:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2006, 22:16:34 » |
|
Ja na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, ze mam naprawde mnooostwo pracy na uczelni - jak nie jestem na zajeciach to sie ucze albo spie i tak w kolko.. i jak na zlosc pojawily sie jakies pajeczaki na mojej alokacji To was ozywilam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2006, 17:35:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2006, 20:32:59 » |
|
Czy ty trzymasz storczyki w kuli?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2006, 11:35:56 » |
|
Jeden storczyk rośnie sobie w szklanej kuli, wykorzystuję wszystko co mogę jako doniczki, a szczególnie szklane przezroczyste rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2006, 15:19:06 » |
|
No tak fajnie to wygląda , ale czy korzeniom to służy? Nie ma parowania, brak odpływu wody.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2006, 22:26:41 » |
|
Korzenie maja się dobrze, wszystko zależy od tego ile wody jest wlewane i co ile podlewam storczyka, mam jeszcze kilka w takich szklanych naczyniach i rzaden nie narzeka a nawet zbieraja się do kwitnienia. Na dnie jest warstwa kermazytu, zalewam ją do połowy wodą a podłoże po jakimś czasie równomiernie podsiąka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 08, 2006, 17:47:36 » |
|
No to pogratulować. Masz rękę do storczyków. Niejeden uinnych pada w normalnej doniczce a u ciebie nawet w kieliszku chyba by zakwitł. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
|
|
|
Grazia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 17, 2006, 11:03:54 » |
|
Petra Twój trud uprawy tych naprawdę pięknych kwiatów nie poszedł na marne. Miło popatrzeć na te kwitnące cuda, bo w mieszkaniu ja ich nie mam.
|
|
|
|
|
|
Grażyna
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 17, 2006, 13:11:48 » |
|
Petra,piękny jest ten storczyk! Mozna wiedzieć ile ich masz wszystkich?Gdzie je trzymasz? 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
asjabc
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 17, 2006, 13:16:07 » |
|
Petra, piękny......  naprawdę:) Gdzie Ty te wszystkie swoje storczyki i hoye trzymasz????Jak się mieścisz z takim "zieleńcem" w mieszkaniu??
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi 
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 18, 2006, 01:52:33 » |
|
Witam Jak narazie fruwać jeszcze nie muszę i sufity też mam wolne, oprócz hoya i storczyków mam też inne kwiaty a mieszczą się one na parapetach, niektóre storczyki stoją sobie w orchidarium, miejsca w mieszkaniu mam sporo, nie w każdym pokoju mam storczyki bo wystawa nieodpowiednia i nie chciały kwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 18, 2006, 09:53:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 22, 2006, 15:00:44 » |
|
Witam Rozkwitło sie drugie zygopetalum, nie ma aż tylku pąków gdyż dochował się tylko jeden ale także posiada niesamowitą urodę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 22, 2006, 15:25:13 » |
|
Dziewczyny nie macie kwitnących storczyków by się pochwalić. Tu mogą się chwalić wszystkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 26, 2006, 08:56:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 05, 2007, 08:28:42 » |
|
Mój storczyk. Przepraszam, ale zdjęcie wyszło fatalnie.
|
|
|
|
|
|
młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
|
|
|
Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 05, 2007, 08:29:23 » |
|
 Przepraszam, ale zdjęcie jest fatalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 05, 2007, 08:31:11 » |
|
ale storczyk za to piękny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 05, 2007, 08:46:22 » |
|
Dzięki. Dziś wieczorem jeszcze wstawię fotkę drugiego i spróbuję ładniejsze zdjęcie temu storczykowi zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|