|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #180 : Sierpień 18, 2008, 20:50:40 » |
|
Ech Krysp... ja to nie umiem się opiekować kwitnącymi roślinkami chyba :-/ JeyDee, tak naprawdę nie wiem, z jednej strony ten z odzysku wyglądał na przelanego już na pierwszy rzut oka, bordziaczka tez długo nie podlewałam po zakupie... stosowałam się do Twoich zaleceń... opiekunka, uważa, ze bardzo delikatnie podlewała i tylko, kiedy ziemia była sucha. Pokażę Wam jak wyglądają, zrobiłam teraz zdjęcia : to jest bordziaczek, stracił wszystkie kwiatki i pąki, ale ma zdrowe liście:  a tak wygląda roślinek z odzysku, kiedy go kupowałam, był tylko lekko pomięty, nie zapowiadało się na takie rzeczy :-/  tak wyglądał bordziaczek po zakupie:  a tak wyglądał roślinek z odzysku po zakupie, miał tylko zmaltretowane płatki: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #181 : Sierpień 18, 2008, 21:03:36 » |
|
Czyli wyglądają jak moje  . Ja teraz podlewam je jak sukulenty - jak podłoże przeschnie całkiem to leję na zmianę Previcur i Gwarant. I tak do jesieni, potem (jak dożyją  ) pójdą spać. Jak chcesz mieć za rok piękne i zdrowe odmiany  to walcz. Obetnij wszystko co brązowieje, a przy podlewaniu (najlepsza jest mała konewka z małym sitkiem) polewaj po roślinie. Jeśli masz widne miejsce na szpital dla nich to niewykluczone, że jeszcze jakiego pąka rozwiną.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #182 : Sierpień 18, 2008, 21:14:02 » |
|
Ok, w takim razie będę walczyć  choć z wolnym jasnym miejscem już coraz ciężej  Czyli już nie wyciąg z grejfruta tylko coś cięższego? Tak więc znowu na zakupy do apteki  dziękuję JeyDee 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #183 : Sierpień 18, 2008, 21:16:19 » |
|
Przy zakupach zwróć uwagę na previcur - jest w małych opakowaniach i po 100 ml. Ja setkę kupiłam za 30parę złotych, a to małe wyszłoby 3 razy drożej. Jako drugie nadaje się Gwarant albo Topsin (Gwarant na pleśń lepszy), bo inne antygrzyby nie są do podlewania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #184 : Sierpień 18, 2008, 21:19:09 » |
|
tak jest! zakonotowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #185 : Sierpień 18, 2008, 21:20:53 » |
|
To do ataku  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #186 : Sierpień 18, 2008, 21:24:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #187 : Sierpień 22, 2008, 21:16:14 » |
|
Witam na wątku gloksyniowym.  Mam pytanie. Ostatnio dostałam od jednej bardzo uprzejmej Forumowiczki 3 gloksynie. Każda składała się z bulwki i listka. Niestety w czasie transportu od jednej bulwki odpadł liść. Co mam teraz z nią zrobić? Czy zasuszyć bulwkę, czy posadzić i podlewać, żeby wypuściła nowe listki? Proszę o radę, bo chciałabym ją uratować. I drugie, jak głęboko należy posadzić bulwki w ziemi? Pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #188 : Sierpień 31, 2008, 16:20:16 » |
|
Coś cichość nastała w onym wątku  Chciałabym przesadzić moje bidule do nowej ziemi, czy któraś ze specjalistek gloksyniowych mogłaby mi doradzić, jakiej ziemi potrzebują????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #189 : Sierpień 31, 2008, 16:28:39 » |
|
Ja tam swoje gloksynie (bulwy) sadzę co roku w świeżą ziemię uniwersalną (może być nawozowana). Nie narzekają 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #190 : Sierpień 31, 2008, 16:39:41 » |
|
Dziękuję Natalio  zostawiłam Ci wiadomość na privie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #192 : Sierpień 31, 2008, 17:29:23 » |
|
Ale piękna  Cudnie wygląda taka malusia roślinka z takimi gigantycznymi kwiatami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #193 : Sierpień 31, 2008, 19:28:20 » |
|
rewelacja!  wierzyć się nie chce, że jeszcze w tym roku była listeczkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #195 : Sierpień 31, 2008, 19:33:19 » |
|
czy któraś ze specjalistek gloksyniowych mogłaby mi doradzić, jakiej ziemi potrzebują????
Kwaśnej. Może być paprotkowa. britvictango, super  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #196 : Sierpień 31, 2008, 19:34:24 » |
|
oooo moja Guru  dzięki! chyba nawet posiadam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #198 : Sierpień 31, 2008, 19:48:21 » |
|
Nowiro, równie piękna, Wasze zdjęcia mobilizują mnie do leczenia moich gloksynii i do ich zimowania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #199 : Sierpień 31, 2008, 19:54:30 » |
|
I po to są pokazywane  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #200 : Sierpień 31, 2008, 19:56:05 » |
|
serce w piersi rośnie aż przestaje bić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #201 : Sierpień 31, 2008, 20:00:28 » |
|
Nowiro piękny jest  . Jestem pełna podziwu dla Twojej cierpliwości w oczekiwaniu na kwiat, ja takiej nie mam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #202 : Wrzesień 02, 2008, 22:00:24 » |
|
E tam piękny  Zobaczcie to: "Sinningia leucotricha"  (źródło: wikimedia) Przypadkiem mi się nawinęła i przybiegłam Wam donieść  Trudno uwierzyć, że te Wasze i "TO" mają to samo nazwisko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|