|
aniula_87
|
 |
« : Czerwiec 18, 2008, 16:52:34 » |
|
Oto moje roślinki, co prawda nie wiele ich, i niektóre zaniedbane ale staram się jak mogę żeby im było dobrze 1.  Palma, nie mam pojęcia jaka, na zdjęciu wygląda mizernie ale w realu bardzo dobrze 2.  Beniaminek, u mnie już od 6 lat 3.  Wilczomlecz lśniący. Przygarnęłam bo miał iść na śmietnik 4.  Kaktus, chyba echinopsis 5.  Ficus zabrany od mojego lubego, jeszcze nie zdążył wypięknieć, ale jesteśmy na dobrej drodze 6.  Diefenbachia z wymiany na forum 7.  Cytrynka skierniewicka 8.  Havorsja, zdjęcie zrobiłam osobnikowi matecznemu 9.  10.  11.  12.  13.  14.  Wyglądają jak krasnokwiat ale to chyba nie to bo nie są "owłosione" 15.  16.  Mała krasnokwiaty, również własnej hodowli
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 18, 2008, 17:00:03 » |
|
Witaj Aniu  masz śliczne kwiaty. Kaktus na 3 zdjęciu to według mnie euphorbia milli  Co do kwiatków od ukochanego,to wiem co to znaczy: jak sama nie zajedziesz i nie podlejesz to kwiatuszek będzie usychał z tęsknoty za wodą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 18, 2008, 17:18:59 » |
|
Bardzo ładne kwiatki:) A to co Ci się tak mnoży to haworcja ( znana też jako haworsja) a te kaktuso-podobne to wilczomlecz lśniący.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 18, 2008, 17:41:43 » |
|
16.  16.  17.  18.  19.  A oto i moje clivie. Chociaż odnośnie drugiej (3 zdjęcie) mam wątpliwości bo uwielbia stać w pełnym słońcu 20.  21.  22.  23.  24.  zielistki 25.  26.  Fiołki, ten drugi z wymiany i dopiero wczoraj go zasadziłam 27.  28.  Grubosz i jego młode latorośle (pierwsze zdjęcie) 29.  Zamiokulas 30.  Nie mam pojęcia co to jest 31.  Reo 32.  Dwie draceny 33.  Stolik pod telewizor przeklasyfikowany na stolik na odnóżki 34.  35.  A oto roślinki które właśnie na tym stoliku mają swoje lokum (przykładowe) 36.  Nie wiem co to i stąd kiepski wygląd roślinki, były różne sugestie ale się nie potwierdziły więc eksperymentuję i próbuję sama dojść do tego co ona lubi 37.  Chyba jakiś aloes 38.  Schefflera 39.  Prezent na parapetówkę, ficus deltolistny 40.  Alokasja Roślinka otrzymana w spadku, powoli dochodzi do siebie
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 18, 2008, 19:18:39 » |
|
41.  Sanseveria odnóżka podebrana z pracy  42.  Dracena po odmłodzeniu ale nie wiem jaka konkretnie 43.  Również odnóżka z pracy i oczywiście...nieznana nazwa 44.  calathea 45.  epipremnum 46.  Kolejna roślinka z pracy nazwa nieznana 47.  Kaktusy na wymianę których mam już dosyć bo mnożą się w postępie geometrycznym 48.  49.  50.  51.  I na koniec moje ukochane kaktusy które są ze mną od niepamiętnych czasów i właśnie z nich biorą się wszystkie mniejsze To by było na razie na tyle z moich roślinek, proszę o komentarze, rady i nazwy  Kolejne zdjęcia zamieszczę pewnie we wrześniu jak wrócę z wakacji i pewnie przywiozę kolejne odnóżki których nie mam. Pozdrawiam i mam nadzieje że się podoba Aniula_87
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2008, 19:34:43 » |
|
Jak dużo masz kwiatów... i jakie ładne. "Fiołki, ten drugi z wymiany i dopiero wczoraj go zasadziłam" Ten drugi jest w złym stanie. Do posadzenia powinnaś zostawić rozetkę tylko ze zdrowymi liśćmi. Widzę pąki kwiatowe. Ja oberwałaby niezdrowe zwiędnięte liście i pąki. One jeszcze bardziej osłabiają roślinę. Ranki posyp węglem lub cynamonem. Nie przesadź z podlewaniem i przykryj doniczkę uciętą butelką po napojach z odkręconym korkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 18, 2008, 19:45:17 » |
|
Wielkie dzięki, nie lubiłam nigdy fiołków ale moja babcia bardzo tylko że ja nigdy nie chciałam się nauczyć pielęgnować je a teraz jak przez pamięć o babci która mnie wychowywała chcę ich mieć sporo. Jutro wezmę się do roboty i zrobię tak jak napisałaś. a co do ilości to jeszcze ich trochę więcej jest ale tak jak napisałam wkleiłam zdjęcia tylko tych największych, bo odnóżek jeszcze mam kilkanaście z każdego rodzaju. Kasiu on w sumie bardzo dobrze radzi sobie z kwiatkami ale ten jakoś mu nie pasował, a dokładniej korzenie nie miały ziemi i przerosły doniczkę. Ale jakoś się go naprostuje. Jedyne czego on przy kwiatkach nie robi to wycieranie z kurzu. Czasami jak do niego przyjeżdżam to aż żal patrzeć na szare zamiast zielonych liści, więc wtedy ja już wkraczam do akcji i w sumie uważam jego kwiatki za moje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 18, 2008, 20:46:16 » |
|
Aniula, o ta roślinkę która dostałaś na parapetówkę zapytaj Idę - coś mi się wydaje, że ona może wiedzieć co to  trochę mi to wygląda na jakeś fikusiaste Masz imponującą ilość kaktusiastych 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 18, 2008, 20:53:03 » |
|
dzięki, jak chcesz to z chęcią się podzielę, wtykam je każdemu znajomemu. Dziś się pozbyłam 3 i liczę na dalsze sukcesy. Nie mam nic przeciwko kaktusom w lecie, stoją sobie spokojnie na dworku, jak pada deszcz to się je zakrywa a raczej automatycznie zadasza. Gorzej jest zimą jak trzeba je wnieść do domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 18, 2008, 21:50:10 » |
|
Aniulu - te takie włochate, którego zamieściłaś parę fotek w jednym z pierwszym postów, to jest krasnokwiat białokwiatowy. A taki liść jeden długi pochylony, drugi mniejszy - to jest zamiokulkas. Ciężko jest wskazać, które kwiatki są jakie. Szkoda, że nie nadałaś im numerów. Ale kolekcja zapowiada się ciekawie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 18, 2008, 21:52:50 » |
|
Dobra uwaga, zaraz dodam numerki. Właśnie zamiokulasa dostałam odnóżkę od chłopaka bo u niego ślicznie rośnie. To jest jak na razie zalążek kolekcji. Przeprowadziłam się do domku jednorodzinnego dwa lata temu i powoli zapełniam go kwiatami. Do tej pory mieszkałam w dwupokojowym mieszkanku w bloku więc i dla kwiatków mało było miejsca
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2008, 07:46:35 » |
|
Super masz roślinki i dużo ich u ciebie...  to na parapetówkę to faktycznie jakiś fikusik,śliczny ,bardzo mnie urzekł... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 19, 2008, 07:48:44 » |
|
Stał w innym miejscu i niestety na zimę gubił liście. jak go przeniosłam to ślicznie się zazielenił i tak jest do dzisiaj i na ostatnią zimę nawet jednego liścia nie zgubił. A co do ilości to staram się o więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 19, 2008, 07:52:58 » |
|
O więcej...  a jakich konkretnie poszukujesz ?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 19, 2008, 07:57:31 » |
|
Jeszcze nie za bardzo wiem  Ale najbardziej interesują mnie takie które mają ozdobne liście. Nie koniecznie muszą kwitnąć ale obowiązkowo muszą mieć fajne duże (jeśli mało) i wiele liści. Zresztą widać to na powyższych zdjęciach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2008, 08:09:59 » |
|
40. to alokazja  ) 41 to sansewiera
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 19, 2008, 08:14:02 » |
|
Dzięki wielkie. Już powoli zaczynam wiedzieć co jest co, a to wielki plus 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 20, 2008, 16:23:33 » |
|
Muszę się pochwalić, dziś oddałam 8 dużych kaktusów więc zaczyna mi ta "niechciana" kolekcja topnieć. Jakby ktoś chciał to mogę wysłać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 20, 2008, 20:32:05 » |
|
46 .to moze byc wyciagniete kalanchoe... trzeba by je odmlodzic troszke.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 20, 2008, 22:38:47 » |
|
Masz tych doniczek.. Masę  Patrzę, żeś dobra dusza: ratujesz co się da  Te włochate dziewczyny zwą "językami teściowej"  Czyli krasnokwiat.
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 20, 2008, 22:41:47 » |
|
Staram się, ale tak jak już napisałam wcześniej planuję powiększyć zbiory. Może domu nie mam jakiegoś wielkiego ale jednak nawet w takim kwiatów po prostu nie widać a chciałabym mieć aż zielono od nich, więc zbieram odnóżki gdzie popadnie i hoduję... i pewnie jeszcze długo tak będzie. Dzięki za komentarz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 21, 2008, 16:12:35 » |
|
sporo ile cebul!!! ja tez lubie kaktusy nie wiem czy juz ktos pisal ale parapetowkowy moze byc fikus deltolistny fajny ale nie jestem pewna czy to ten
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 21, 2008, 16:17:21 » |
|
że fikus to już mi mówiono tylko jeszcze nie wiadomo jaki konkretnie. Wezmę Twoją opinię pod uwagę. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 22, 2008, 07:01:39 » |
|
wrzuc w wyszukiwarke i porownaj wiem ze tamten mial podobny ksztalt lisci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 22, 2008, 09:00:09 » |
|
Wrzuciłam przejrzałam kilkanaście stron i z czystym sumieniem stwierdzam ze masz rację  Dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 22, 2008, 09:41:59 » |
|
30.clivia 43.difenbachia-chyba
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 22, 2008, 09:47:34 » |
|
no właśnie co do tej 30 to nie jestem pewna. Bo liście ma cienkie i długie, moje clivie mają takie bardziej grube i że tak się wyrażę "mięsiste". A ta takie cieniutkie nie wiadomo co. I nigdy nie kwitnęła a mam ją jakieś 2 lata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 22, 2008, 10:20:46 » |
|
Mam z cienkimi liśćmi i szerokimi,jestem pewna na 100% a dwa lata to nie tak długo,zastanawia mnie "cienkość" liści.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 22, 2008, 10:25:13 » |
|
No właśnie one są bardzo cienkie. Według mnie niczym poza prążkami nie przypominają kwiatów ze zdjęć nr. 16. Przynajmniej mi się tak wydaje. Clivii liście są takie sprężyste a to coś ma liście bardzo wiotkie które uginają się pod własnym ciężarem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 22, 2008, 16:56:17 » |
|
to teraz zaszczepke oplate  zartuje zwrocilam uwage bo mi sie spodobal w magii roslin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|