|
tuberoza11
|
 |
« : Czerwiec 16, 2008, 13:20:51 » |
|
Spodobały mi się jej liście, są duże i mają połysk, czytałam że rośnie szybko, mało o niej wiem, proszę o wskazówki. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2008, 19:22:30 » |
|
Poszukam czegoś... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2008, 20:37:49 » |
|
doczytałam też, że jak kwitnie to "śmierdzi"   Ale listki ma rzeczywiście śliczne .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2008, 16:25:05 » |
|
Bardzo prosze jakąś duszę która hoduje tę hoję o wskazówki, jak podlewacie, czy lubi zimno czy ciepło, wisi czy sie wspina itd. bo moja jaka była na fotce wyżej taka jest  nic a nic nie rośnie, ciągle walczę z tymi czarnymi plamkami na liściach, była bardzo przelana jak ją kupiłam i chyba niedawno zaleczyłam zagrzybienie  prosze o podzielenie sie swoimi radami
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2008, 19:53:36 » |
|
Rośnie rzeczywiście szybko nawet bardzo szybko, stanowisko jasne (dostaje wtedy cudnego przebarwienia na liściach - robią się dosłownie czarnoobrzeżone jakby ktoś obrysował je czarnym flamastrem) ale nie w południowym słońcu, podlewanie jak carnosa może ciut więcej bo i liście są cieńsze od carnosy. Masz roślinkę po przejściach ale daj jej troszkę czasu a w przyszłym roku zobaczysz sama jaka to alpinistka. Chętnie się też rozgałęzia. Chyba dość łatwa hoja - ale to moje doświadczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2008, 20:02:14 » |
|
Dziękuję, więc nie popisałam się wisiała latem w ogrodzie pod świerkiem  czyli brakowało jej słonka, teraz wisi na oknie zachodnim, chyba musze uzbroić się w cierpliwość  dziękuję!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 17, 2008, 20:08:51 » |
|
Moniko, niekoniecznie. Na dworze nawet w cieniu jest więcej światła niż za szybą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2008, 20:12:20 » |
|
Liście faktycznie cudne!  A ciekawa jestm czy też chetnie kwitnie. Widziałam je na allegro dość ładne, już ukorzenione i zastanawiam sie nad nią  Może warto kupić, skoro dość łatwa w uprawie.. Bardzo efektowne są hoje z takimi dużymi liśćmi. Bardzo mi się podobają! Chociaż- mam glabrę z jednym liściem i tak siedzi od wiosny i ani w tę ,ani w tę..  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 18, 2008, 08:32:35 » |
|
Dziewczyny rok dla sadzonki hoi to czas aklimatyzacji do naszych mieszkań - nie narzekajcie. To nie trzykrotki czy inne kwiatki, naprawdę coś w tym jest że zaliczają je często do sukulentów. Limba glabra też szybko rośnie - jak się roślinka pozbiera w sobie też zobaczysz jak szybko przyrasta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2008, 18:05:48 » |
|
Wiedziałam ,że gdzieś już spotkałam te wielkie listki . Tuberozo  jeszcze raz dzięki . A jak się ma Twoja ślicznotka  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 11, 2008, 18:35:40 » |
|
Dlaczego nie wkleiłaś tej cudnej fotki  to chyba największy okaz na Forum
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 11, 2008, 20:55:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2008, 09:47:46 » |
|
Czy już jest jutro? Ciekawość mnie zjada jakiej wielkości ma liście? Czy to dłoń Tuberozy na zdjęciu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 12, 2008, 19:40:06 » |
|
Tak, ma liście wielkości dłoni 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 12, 2008, 20:06:41 » |
|
Jesteś Moniko, dziękuję za odpowiedź.  Liczyłam na zdjęcie Małgosi ale jest jeszcze nieobecna. Powiedz proszę liście są raczej delikatne i miękkie czy tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 12, 2008, 20:44:20 » |
|
 Zdjęcie wstawię , obiecuję , ale jak uda mi się ładne zrobić . Przy tym co się dziś u mnie działo za oknem , ciężko . Ona ma listki wielkością przypominające h.calicyni . Są skórzaste ( nie ma co miziać )  , sztywne , ale należą do cieńszych .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 02, 2009, 18:21:40 » |
|
Mam!!!  Jest piękna. Niestety urwałam jej korzonek; jakieś 1,5cm... Tak się wczepił w watkę, którą zabezpieczono jej korzenie, ze niestety, stało się  Błagam, powiedzcie, ze to nic, że puści nowe. Potraktowana ukorzeniaczem siedzi w sphagnum w szklarni. Martwię się.. A, i co z tymi kropeczkami? To nic złego, co??? Post dołączony: Lipiec 02, 2009, 19:29:11
Taaa... Ukorzeniacz działa antygrzybowo; sphagnum też... Popryskac jeszcze previcurem? Bo się boję, ze te kropki to grzyb.
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 18, 2009, 10:17:54 » |
|
Po półtora tygodniu wypuścila w sphagnum w szklarence korzenie jak batogi. Tylko pozostaje problem ewentualnego grzyba - te kropki... Co z tym robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 18, 2009, 12:21:03 » |
|
Nic, na razie obserwuj. Jeżeli nie pojawiają się następne, nie powiększają się i nie będzie ich na nowych liściach, to znaczy, że są skutkiem błędów pielegnacyjnych (np. nierównomiernego podlewania w czasie "wykluwania" się tych liści).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 18, 2009, 12:35:14 » |
|
Tzn jak ją podlewać żeby ich nie było?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 18, 2009, 16:03:37 » |
|
Tzn nie wysuszać podłoża do zera w czasie wykluwania młodych liści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 18, 2009, 16:46:20 » |
|
Aaaaaa, dzięki, Jey!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 19, 2009, 21:10:30 » |
|
Maga, moja vitellina już przyszła do mnie z takimi kropeczkami. Nic z tym nie robiłam. Na szczęście wszystkie młode listki rosną już ładne, bez kropek  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|